ferrit Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Mam problem z lewym przednim kołem. Nie chce się cofnąć tłoczek hamulca. Rozebrałem zacisk i wysunąłem tłoczek. Nie mogę go wcisnąć nawet ściskiem. Na powierzchni tłoczka naokoło w najniższym miejscu powierzchnia jest ruda od korozji. Jakby woda dostała się pod gumkę i spłynęła na dół. Nie ma tam wżerów. Wyszlifowałem drobnym papierkiem i spryskałem CX. Teraz wcisnąłem tłoczek palcami z większą siłą. Co radzicie naprawić ? Wody tam nie powinno być. Tarcze i klocki są niedawno nowe założone. Auto ma ok 80 tys km przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Są specjalne smary do tłoczków na bazie silikonu. Nie pomylić ze smarem do prowadnic zacisków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Osłonę tłoczka powinieneś wymienić aplikując pod nią smar do tłoczków jak wskazuje @szwagier24a W drugim kole będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 A co z płynem hamulcowym ? Wyleci w trakcie wymiany uszczelki ? Czy mam wyjąć tłoczek i cały oszlifować wygładzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Na pewno będzie wyciekał, chyba że zaciśniesz przewód elastyczny, co nie zmienia faktu, że trochę go wyleci i dobrze. To szlifowanie: trzeba zachować gładkość powierzchni. Auto ma 13 lat to pasowałoby wymienić płyn na nowy klasy 6 do ESP np. ATE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Ja zakładam, że korozja nastąpiła na skutek wody zbieranej z pod osłony tłoczka ( z zewnątrz), a nie wycieku płynu hamulcowego. Ściskanie wężyka elastycznego jest niedopuszczalne, ponieważ w krótkim czasie w tym miejscu będzie puchło i w najlepszym wypadku osłabiało skuteczność hamowania tego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Płyn nigdy nie wyciekł. Korozja faktycznie spod gumowej osłonki. Słyszałem też, że czasami sam przewód elastyczny może powodować problemy z cofaniem tłoczka. Czy ktoś to potwierdzi ? Płyn faktycznie nie zaszkodzi dać nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tak - wężyki po 10-12 latach puchną, czyli zmieniają swoją objętość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Wymieniłem uszczelki, czyszczenie, nowy dedykowany smar w przednich zaciskach oraz nowy płyn hamulcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi