carsik Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Hm, ale co masz na myśli? Jakoś nie zauważyłem żadnych włączników do takiego trybu również w IV, ale może coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Myślę,że przeoczyłeś bo chyba każda meganka IV ma tryb eco-przełącznik na desce obok wyłącznika automatycznego start/stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Ja mam III. Jak jeżdżę na testach to nie rozglądałem się aż tak bardzo po wnętrzu. Muszę sprawdzić przy jakiejś okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Aaa,ok. Tym się sugerowałem 😉 3 godziny temu, carsik napisał: Silniki w IV są oszczędniejsze więc nie wiem jak ty robisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Widzę jak robię testdrive, z ciekawości porównywałem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Diesle o małej pojemności tak jak litrowe benzyny mocno podlewają paliwem na niskich biegach. Pamiętam że auris 1.4 d4d normalnie pokazywał 35 L na biegu pierwszym. Niestety nic nie przebije ekonomiki jazdy na gazie: mi pali 6,5 L + 0,8 Pb w trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 To niezupełnie tak. Po prostu na niskich biegach bardziej niekorzystnie wygląda przeliczenie dawki. Max dawka wtryskiwanego paliwa jest zapisana w sofcie i jest taka sama dla każdego biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 7 godzin temu, szwagier24a napisał: Niestety nic nie przebije ekonomiki jazdy na gazie Nie koniecznie chodzi mi o ekonomię 😉 Założyłem temat bo byłem ciekawy czy te chwilowe spalanie jest ok,ale raczek tak. Ogólnie te silniki określają jako ciche i ekonomiczne a ja mając wcześniej 1.6hdi uważam,że 1.5dci nie jest szczególnie cichy (z włączonym wentylatorem to już w ogóle) czy ekonomiczny bo przecież nie tylko trasy pokonujemy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Po dzisiejszych testach zarówno na zimno jak i na gorąco maksymalna wartość jaką zobaczyłem to 23,6l.Ale ja mam inną wersję sinika itd. więc raczej nie widzę powodu do przejmowania się. Może warto się zastanowić nad technika jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 19 minut temu, carsik napisał: Może warto się zastanowić nad technika jazdy. To nie zła technika-zwyczajnie ten typ (auto nie ja) tak ma😉 Każdym autem jeżdżę w miarę jednakowo,pokonuję powtarzalne odcinki wraz z trasami 500km i ewidentnie widać,że meganka na odcinkach tych 13km nie jest szczególnie ekonomiczna. Nagrzewanie również trwa dłużej niż w poprzednim 1.6 hdi czy w firmowym 1.6tdci,ale co się dziwić jak wentylator pizga od uruchomienia auta (w trybie auto) 😒 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Ale jak klimatyzacja startuje to ma pracować wentylator. Jak uważasz że długo się grzeje to może jest problem z termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 (edytowane) @halas2 Tak,wiem że wentylator startuje wraz z klimą niezależnie czy na zewnątrz pizga czy jest ciepło-zmieniają się jedynie biegi. Co do dłuższego grzania to zwyczajnie jest to taka specyfika tego motoru-koledzy na tym forum też to zauważyli 😉 Edytowane 7 Czerwca 2023 przez tomi222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 wg mnie jak na diesla grzeje się całkiem szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 @carsik Mam bezpośrednie porównanie z tym co napisałem powyżej i tak to wygląda u mnie. Z resztą,był już poruszany ten temat. Oczywiście ja piszę o temperaturze roboczej silnika bo to,że w kabinie jest nagrzane dość szybko to tylko zasługa grzałek😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 W minus 8 nagrzanie silnika na full zajmuje około 5km. Mam porównanie z wieloma dieslami i stawiałbym raczej w czołówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi