Mmmakintosz Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Witam wszystkich serdecznie, Mam pytanie LIQUI MOLY ŚRODEK DO COMMON RAIL 250ML 2185, czy ktoś używał przedmiotowego specyfiku i wlewał do baku? Pomaga czy to bardziej efekt placebo ? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To nie jest środek, który coś naprawi. Może coś oczyścić ale nie naprawi. Ja używałem i jednocześnie obserwowałem na testerze korekty wtrysków. Przerobiłem cały litr tego specyfiku w większych dawkach niż zaleca producent. U mnie zero zmian. Ale czy coś się zmieni u Ciebie tego nikt nie wie. Nie kosztuje kroci więc zawsze można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Duda na TVN Turbo w programie o gadżetach chyba robił test TECa, ale płukał bezpośrednio czyli nie lał do baku ale silnik chodził.tylko na specyfiku. W międzyczasie obserwował właśnie korekty i w telewizoru pomogło. Moje próby z laniem do baku Liqui chyba w starej Xsarze nie dały zauważalnych zmian. W "Jeździć obserwować" mieli już taką "stację" do płukania taką metodą no i niby też pomogło. Pytanie czy masz coś zanieczyszczone, bo to raczej tylko na to pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Jak pisze kolega carsik, chemia nie naprawia. Sam używam jej dużo i do wielu różnych napraw, czy to samochodu czy roweru. Zawsze kupuję markową i robi robotę. W jednym z rowerów mam koła bezdętkowe i wlewa się specjalny uszczelniacz i on działa. Małe dziurki klei, to jakieś cudo na bazie lateksu. Natomiast wlanie czegoś do baku i oczekiwanie, że układ wtryskowy zostanie zregenerowany jest mocno wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochkarol Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 12.06.2023 o 18:11, carsik napisał: Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To nie jest środek, który coś naprawi. Może coś oczyścić ale nie naprawi. Cudów może nie należy się spodziewać ale u mnie (Peugeot 308 1.6 HDI) - po dwukrotnym czyszczeniu bezpośrednim (czyli nie do zbiornika a praca na samym specyfiku) znacząco zmniejszyło się szarpanie silnika na zimnym. I nie piszę o efekcie placebo, bo przed czyszczeniem było to już mocno irytujące a obecnie szarpanie jest prawie niewystępujące. Jestem trzeci tydzień po drugim czyszczeniu wtrysków tą metodą. Edytowane 13 Czerwca 2023 przez ochkarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 No i wszystko się zgadza. Oczywiście, że warto zalać lub zrobić tak jak Ty i spróbować czy zadziała. To są niskie koszty. Wszystkie działania na samym układzie wtryskowym w postaci testów komponentów czy wymian to już spore kwoty. Ja nie miałem żadnych problemów, oprócz może trochę większej korekty na jednym z wtrysków. Zrobiłem to z ciekawości, jadąc do Polski i po drodze obserwowałem, czy cokolwiek się zmienia. Nic to nie zmieniło pomimo tego, że zastosowałem litrową butelkę na zbiornik. Ale to była czysta ciekawość z racji oglądania różnych testów tych wynalazków. Jeśli mamy jakieś problemy w układzie wtryskowym to też uruchamiamy samochody na czystym specyfiku od Renault. Mogę polecić środek do czyszczenia DPF od Renault. Widziałem efekty na kierownicy turbo w Lagunie i zrobił robotę. Wszystko zaczęło się ruszać ponownie bez kosztownych demontaży i wymian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochkarol Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Przy dolewaniu do zbiornika nie spodziewałbym się takich rezultatów. Jednak co praca na czystym specyfiku to na czystym specyfiku a nie na rozcieńczonym w paliwie i przefiltrowaniu przez filtr paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 No wiesz, filtr raczej tego nie odfiltruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochkarol Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Na ulotce któregoś czytałem, że po zużyciu paliwa zmieszanego z tym specyfikiem zalecana jest wymiana filtra paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Może jakiś specjalny specyfik. Nie widziałem jeszcze takiego oczekiwania w związku ze specyfikiem, ale może być to związane z tym, że zakładają iż filtr przejął to co ten specyfik wyczyścił, jakieś złogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochkarol Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Powody nie były podane (albo nie pamiętam). Tak, czy inaczej mój mechanik melduje, że zauważalne efekty (jeśli są) to tylko przy stosowaniu bezpośrednim. Żaden jego klient nie zauważył jakiejś znaczącej zmiany przy dolewaniu do paliwa (w tym i ja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Jak napisałem, byłem ciekawy jak to zadziała w związku z licznymi filmami na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tswirek Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 u mnie chemia forte i liqui nic nie dała na szarpanie w 1,2 TCE. Pomogło czyszczenie (fizyczne) zaworów metodą TUNAP (dostępne np w nissanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi