arekja88 Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Witam co może być przyczyną że na zimnym odpala parę sekund około 3 s a dawniej z pół obrotu go paliłem, dodam że na ciepłym z pół obrotu pali, druga sprawa kurde obroty lecą w dół jak głupie przy np dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła spadają tak do około 300 i po chwili wracają do normalnych, przepustnice wyczyściłem wraz z ringami nowymi, pomóżcie co koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 16 godzin temu, arekja88 napisał: na zimnym odpala parę sekund około 3 s a dawniej z pół obrotu go paliłem, dodam że na ciepłym z pół obrotu pali, I/ Krok pierwszy; a/ wymiana świec, b/ zapewnienie aby świece i cewki były suche i czyste, c/ kontrola łączy elektrycznych czujnika temperatury płynu; - czujniki; temperatury płynu i temperatury wlotu powietrza powinny na zimnym silniku pokazywać temperaturę zewnętrzną- otoczenia, d/ czyszczenie lub raczej wymiana silnika krokowego - przy tym przebiegu 180 kkm, e/ zapewnić szczelność map-sensora, II/ Kiedy wymieniany rozrząd; - ewentualna kontrola prawidłowości ustawienia rozrządu, 16 godzin temu, arekja88 napisał: obroty lecą w dół jak głupie przy np dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła spadają tak do około 300 i po chwili wracają do normalnych III/ Kontrola stanu czujników przy pedale sprzęgła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Dziękuję kolego za odpowiedz, świece nówki oryginał renault, przy wymianie cewki czyste suche prócz jednej ale została wyczyszczona i założona, czytałem trochę o czujniku położenia wału ale to chyba by wogole nie palił a on pali ale dłużej, jeśli chodzi o czujnik sprzęgła tu mnie zaskoczyłeś że tam są jakieś czujniki wogole Map sensor luźny ale chyba szczelny błędów żadnych nie pokazuje, czujnik płynu sprawny czujnik wlotu powietrze nie sprawdzałem ale to zrobię, rozrząd 20 tys oryginał renault założony, dzięki za wskazówki napewno to posprawdzam, aha kolego ja nie mam silnika krokowego bo wszystko jest elektryczne niestety przepustnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 8 minut temu, arekja88 napisał: Map sensor luźny ale chyba szczelny błędów żadnych nie pokazuje, Szczelność zapewnić silikonem wysokotemperaturowym, 12 minut temu, arekja88 napisał: czujnik płynu sprawny, czujnik wlotu powietrze - nie sprawdzałem - ale to zrobię, Przeczyścić łącza elektryczne czujników 26 minut temu, arekja88 napisał: kolego ja nie mam silnika krokowego bo wszystko jest elektryczne niestety przepustnica Elektroniczna przepustnica została wprowadzona pod koniec 2001 roku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 12 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Szczelność zapewnić silikonem wysokotemperaturowym, Przeczyścić łącza elektryczne czujników Czyli wyciągnąć czujnik nałożyć silikonu i włożyć? Czy tak jak siedzi teraz obsmarować go dookoła? Czujniki temperatury sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 10 minut temu, arekja88 napisał: Czy tak jak siedzi teraz obsmarować go dookoła? Tak jak siedzi obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 9 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Długie odpalanie po długim postoju: filtr paliwa, pompa paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Ciężko to wymienić ten filtr? Bo z tego co wiem jest on razem z pompą w baku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Wg. mojej wiedzy Megane I miały zewnętrzny, wymienny filtr paliwa, który znajduje się przy zbiorniku - będzie po stronie pasażera pod samochodem. Wymiana bardzo prosta bo przewody mają szybkozłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 49 minut temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Kolego patrzyłem pod autem nie ma filtra 1.6 16v 107 km 2002 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Był on w ph1. Później z niego zrezygnowali i pozostało tylko sito pod pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 19 minut temu, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa I to się wymienia? Czy to razem z pompą jest na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Można ściągnąć z pompy i wypłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekja88 Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 W dniu 8.07.2023 o 10:42, Andrzej-2010 napisał: I/ Krok pierwszy; a/ wymiana świec, b/ zapewnienie aby świece i cewki były suche i czyste, c/ kontrola łączy elektrycznych czujnika temperatury płynu; - czujniki; temperatury płynu i temperatury wlotu powietrza powinny na zimnym silniku pokazywać temperaturę zewnętrzną- otoczenia, Aaa jeszcze zapomniałem Andrzej na zimnym silniku wszystko jest ok obroty ładnie schodzą na ssaniu dopiero od około 30st jak silnik osiąga zaczynają tak spadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi