Mateusz88 Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 (edytowane) Cześć, mam megane IV z 2016 roku bez nawiewu na tylną kanapę. Ostatnio robiąc porządki w samochodzie zdjąłem tylna zaślepkę tunelu środkowego/podłokietnika i okazuje się ze jest tam kanał powietrza ( czyli Renault wstawiał uniwersalny tunel środkowy dodając inna zakończenie z półeczka lub nawiewem). Niestety na żadnym ustawieniu nie leci z niego powietrze 😞. Czy rozbierał ktoś tunel środkowy w takiej megance? Może przed tunelem jest tylko jakaś zaślepka? Wystarczy ja zdjąć i powietrze ruszy? Będę wdzięczny za informacje zanim podejmę się samodzielnego demontażu - bo zawsze urywam zaczepy 😞 Edytowane 23 Lipca 2023 przez Mateusz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Ja mam nawiewy, ale prawie z nich nic nie leci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Lepsze trochę niż wcale😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 No bo niestety w Megance to rozwiązanie jest skopane - rury doprowadzające są tak porąbane kształtem że powietrze staje. Żeby coś leciało to by trzeba było w tunelu założyć dodatkowy wiatraczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Ale czy da się odblokować ten nawiew w wersji bez kratki z tyłu. Nawet znikomy ruch powietrza na twarz dużo zmienia w mega upały. Czy rozbierał ktoś taki tunel? zastanawiam się czy nie wsadzili kawałka plastiku żeby go zablokować. co do dodatkowego wiatraczka jest zapalniczka z tylu wiec można coś pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Ja rozważałem taką opcję ale póki co dałem sobie siana. U mnie wiązałoby się to z wymianą tunelu i dźwigni ręcznego co wydaje się karkołomne. Przepływ jest słaby bo na dystansie tunelu, kanał powietrza jest bardzo plaski (jest z boku) co powoduje degradację przepływu. Po co dawać wiatraczek do tunelu skoro można sobie dać wiatraczek na oparcie fotela pasażera? 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Nie rozbierałem tunelu, ale znając życie to jest zaślepka i bardzo możliwe że brak tego kanału powietrznego. A tak w ogóle to chyba musi być tunel centralny z elektrycznym hamulcem postojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 W tunelu środkowym jest poprowadzony kanał powietrza. Nawiew na tył był tez w wersjach z normalnym ręcznym. Wiec niepozostająca mi nic innego jak samodzielna weryfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 (edytowane) Tak, na pewno były też wersje z szerokim tunelem i linkowym ręcznym. Niestety, prawdopodobnie dźwignia ręcznego przy tym szerokim tunelu jest zupełnie inna. Więc to kolejny klamor który trzeba dostać i umocować Edytowane 25 Lipca 2023 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 (edytowane) Tak jak pisałem po zdjęciu tylnej zaślepki jest tunelu za podłokietnikiem jest kanał po sprawdzeniu i włożeniu w niego długiego drutu dochodzi aż do kokpitu. Czyli Renault wkładał jeden tunel środkowy tylko inaczej go kończył albo wlot powietrza albo zaślepka z ta śmieszną półeczka. Pytanie czy tak samo ze względu na koszty podeszli to kanałów powietrznych i tylko go zaślepili. Edytowane 25 Lipca 2023 przez Mateusz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 No i fajnie. To zdejmij teraz zaślepkę z przodu, przy stopie kierowcy/pasazera i zobaczysz czy jest jakaś odnoga w tą stronę w rejonie kanałów powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Zweryfikuje i dam znać 😉 EDYCJA Rozebrałem sprawdziłem. Rura powietrza jest zaślepiona brakuje 5 centymetrowego łącznika z kanałem powietrza w tunelu środkowym. Łącznik można dorobić lub wziąć z meganki, która miała nawiew tylnej kanapy. Ogólnie temat prosty do ogarnięcia nawiew można dołożyć. Wystarczy dokupić jeszcze kratkę nawiewu na podłokietnik. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi