TomaszLen Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Witam, Zakupiłem niedawno Renault Megane IV 1.3 TcE 2019 rok. Wymieniłem od razu pompę wody i termostat, gdyż producent zaleca taką wymianę przy przebiegu 120.000 km. Co jakis czas, powiedzmy 1000 km muszę dolać płyn chłodzący, nie jakieś duże ilości, ale tak żeby poziom mieścił się w odpowiednim zakresie. Facet, od którego kupiłem auto, powiedział, że w przypadku tego modelu Renault zaleca kontrolę tego płynu i ewentualne dolewki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 No gdzie. Bzdura. Może układ nie jest odpowietrzony albo niestety coś się dzieje. Mam kadjara z tego roku z tym silnikiem. Nigdy nic nie dolewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Mam połowę mniejszy przebieg. Płyn dolewałem że względu na obecność lpg po montażu. Termostat, ale który wymieniłeś? Są dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Mam 105.000 MIV z 2018. Raz dolewalem ale żadnej przyczyny nie znalazłem i do dziś spokój. A gdzie jest napisane za producent zaleca wymianę pompy i termostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 1 godzinę temu, Pepone napisał: A gdzie jest napisane za producent zaleca wymianę pompy i termostatu? Nigdzie, ktoś to wymyślił i żyje swoim życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Dzięki za wyjaśnienie. W sumie, kto bogatemu zabroni. Żeby coś wnieść: ubytek u mnie był z nieznanego powodu. Być może jakaś chwilowa nieszczelność na korku i bardzo powolne odparowanie? Nie wiem. Zauważyłem to nierównym działaniu ogrzewania - prawdopodobnie zapowietrzona nagrzewnica. Żeby było śmieszniej moje delikatne próby odpowietrzenia nie dały skutku i pojechałem do serwisu. Oni stwierdzili że napełnianie musi być próżniowe żeby dobrze odpowietrzyć (?). Fakt że po ich działaniu, od 1,5 roku spokój do dzis i zero dolewek. Wniosek: u kolegi "było grzebane" więc może być niedostatecznie odpowietrzony układ co może dawać wrażenie ubywania płynu. Być moze powoli się odpowietrza i połyka kolejne dawki płynu. Taka teoria. BTW Każdy producent samochodu zaleca obserwację i dolewki w razie ubytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Odpowietrzanie nowych modeli bez wytworzenia próżni w układzie to karkołomna historia. Czasem może się udać, ale rzadko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi