dwazero Opublikowano 10 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 Panowie pilne pytanie przy jakiej temp zewnętrznej najmniejszej uruchomi się sprężarka klimatyzacji tak by pozwoliła na odciągnięcie/nabicie klimatyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 10 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 AC nabija się przy wyłączonym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 ale przy jakiej temperaturze? ile musi być stopni by mi odciągneli czynnik a potem jak sobie coś wymienię na drugi dzień nabili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 10 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 Ale co obchodzi Cię temperatura, nie rozumiem. Maszyna zabiera czynnik a później go wtłacza. Na maszynie nie ma żadnych ostrzeżeń o minimalnej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 Co do uruchamiania się kompresora - ten uruchamia się w moim przypadku nawet przy -5*C co mnie dziwi i jednocześnie cieszy bo nie mogłem dojść co jest powodem jej ciągłego rozłączania (uszkodzony czujnik temperatury parownika). Tak czy siak spuszczać czynnik przy działającej sprężarce to coś jakby spuszczać olej z silnika, gdy działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2024 kurcze nie czaje bazy.. chodzi o to,że jak zawsze nabijałem klimę co roku to było przeważnie lato.Ale ogólnie typ od klimy mówił,że sprężarka włączą się czy tam klima przy minimalnie 8stopniach poniżej nie wystartuje i auto trzeba zostawić by w garażu osiągnęło temperaturę,która pozwoli na uruchomienie sprężarki czy klimatyzacji jakoś tak więc własnie pytam jak jest w megane III jeśli np mamy -5 i pojadę do typa to czy normalnie mi odciągnie czynnik czy do odciągnięcia czynnika musi być uruchomiony samochód/włączona klimatyzacja itp? i to samo przy nabijaniu czy też musi być jakaś ''temperatura'' żeby czujnik pozwolił wystartować klimatyzacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2024 Nie wymienia się czynnika klimatyzacji przy włączonym silniku ☠️ Nie wymienia się oleju silnikowego przy włączonym silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 11 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2024 Czego nie rozumiesz w zdaniu, że AC nabija się przy wyłączonym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2024 czyli wypada na to,że - odciągnąć czynnik i nabić klimę można i przy -20 i wszystko będzie ok tylko nie uruchomi się klimatyzacji? bo własnie wtedy robiłem ozonowanie i typ włączał klimę i auto chodziło na wolnych obrotach z 20minut bodajże czyli teraz jedynie mogę odciągnąć i nabić klimę bo ozonowania nie wykonam bo nie uruchomię przy obecnych temp klimatyzacji tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Poczytaj na forum, jest duży temat jak prawidłowo używać klimatyzacji ..... i dlaczego właśnie też w okresie zimowym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 (edytowane) To że świeci się kontrolka nie oznacza że sprężarka pracuje mi M3 pracowała sprężarka do około 2 stopni na zewnątrz. W L2 to było np 6 stopni. W peugocie 307 to jest 4stopnie. Klime można i też robić na mrozie ale patrząc pod kątem wyciągania wilgoci z układu to jednak lepiej żeby było cieplej:) Edytowane 12 Stycznia 2024 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zastanawiam się teraz czy wszystko z moją w porządku bo u mnie dziś w nocy -8 stopni i sprężarka zadowolona sobie pompowała Temperatura parownika 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 12 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Po czym wnioskujesz że sobie pompuje? Po pracy wentylatora na chłodnicy? Niestety takie jest oprogramowanie silnika żę pozwala na takie kuriozum - sprężarka odłączona (brak zezwolenia ze względu na temperaturę zewnętrzną) a wentylator na chłodnicy pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Wnioskuję po ciut zwiększonych obrotach silnika po włączeniu klimatyzacji, wentylator swoją drogą plus temperatura parownika powyżej 0*C Po wyłączeniu klimatyzacji jest inne powietrze, cieple i ciężkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 u mnie przy -2stopnie jak wyłączyłem przycisk odnośnie ''AC OFF'' czyli po wyłączeniu układ klimatyzacji powinien działać? bo w pyclpie pisze,że klimatyzacja nie uruchomiona a temperatura parownika to jakieś 8stopni było Panowie niech mi ktoś powie czy obecnie przed nabiciem klimy mogę sprawdzić jakoś czy działa czujnik ciśnienia? pytam bo w pyclipie jak podejrzałem parametry klimatyzacji to pokazuje mi że klimatyzacja nie uruchomiona bo zablokowana przez jakiś kalkulator i tu dwa pytania czy chodzi o to,że już fizycznie jest mało czynnika i ciśnienie jest zbyt niskie i nie klimatyzacja nie działa czy uszkodzony czujnik ciśnienia klimatyzacji? da się sprawdzić teraz przed nabiciem klimy czy czujnik jest ok tak bym drugi raz nie musiał wszystkiego ściągać by go wymienić? mam ecutweeaker i czy tam jest parametr,który pokaże czy on jest sprawny czy nie? czy powinien być błąd gdyby był niesprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi