Woltaren Opublikowano 28 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Witam serdecznie jest to mój pierwszy post jak coś źle napisane albo dział to przepraszam. A wiec mój wóz to reno megane combi 3 1.6 16v benzyna gaz. I problem pojawił się po wymianie akumulatora najpierw było słabe ładowanie pan stwierdził miernikiem, że słabe a później regeneracja alternatora regulator podobno oryginalny Bosch. Od tego momentu awaria ładowania tylko, że raz się włączy i zaraz zgaśnie. Elektryk stwierdził błąd USM modułu w komputerze jest błąd regulacja napięcia i linia upc-alternator i teraz prośba co można zrobić albo jakaś podpowiedzieć od czego zacząć aby to zdiagnozować dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Godzinę temu, Woltaren napisał(a): problem pojawił się po wymianie akumulatora ; - najpierw było słabe lądowanie - pan stwierdził miernikiem że słabe, - a później regeneracja alternatora, regulator podobno oryginalny Bosch Słabe -to znaczy jakie??? Prawidłowe ładowanie w megan III to ; 13 V – 15 V ; - o napięciu ładowania nie decyduje tylko regulator napięcia, - ale również moduł UPC - znajdujący się pod maską, - steruje on regulatorem napięcia - poprzez cienki pomarańczowy przewód - łączący alternator z modułem, Godzinę temu, Woltaren napisał(a): od tego momentu awaria ładowania tylko, że raz się włączy i zaraz zgaśnie, - elektryk stwierdził błąd USM modułu w komputerze, - jest błąd regulacja napięcia i linia upc-alternator Co znaczy zaraz zgaśnie ??? Podaj kod tego błędu, Clipem wykonać w MIII - test alternatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woltaren Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 (edytowane) Andrzej 2010 lądowanie było 12,6 a usterka ładowania raz się załączy i zaraz zgaśnie i czasami dwa razy w ciągu 5 min a może być spokój 2tyg elektryk robił test alternatora i jest ok a kod błędu tylko mam to co na zdjęciu i już nie wiem a wszystko zaczęło się dziać od wymiany akumulatora i regeneracji alternatora Edytowane 28 Lutego 2024 przez Woltaren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 W pierwszej kolejności do sprawdzenia połączenia alternatora z USM. Cienki pomarańczowy kabelek, który wychodzi z alternatora powinien mieć przejście do złącza MT1 w module USM. Pin numer 1 tej czarnej wtyczki. Niech elektryk sprawdzi napięcie na tym przewodzie, powinno zawierać się między 4-10 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woltaren Opublikowano 3 Marca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Problem dalej został jeszcze raz sprawdzałem komputerem i jest błąd 920f81 UPC alternator link chciałbym spróbować wymienić sam regulator napięcia czy to coś da ? I teraz jeszcze mam prośbę czy jest ktoś w stanie powiedzieć jaki jest oryginalny regulator boscha bo taki był albo gdzie kupić dzięki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 (edytowane) Godzinę temu, Woltaren napisał(a): jaki jest oryginalny regulator boscha bo taki był, albo gdzie kupić dzięki z góry za pomoc Na starym regulatorze masz numer, -regulator musi być boscha lub valeo, Edytowane 3 Marca 2024 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woltaren Opublikowano 3 Marca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Andrzej właśnie tutaj mam problem nie mam starego regulatora napięcia tylko wiem że był z boscha ten co teraz jest też jest bosch ale coś nie jest nie tak REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Wg; danych powinien być; Bosch F00M144131, Zakupić w sklepach motoryzacyjnych lub przez internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 3 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Winna może być wiązka regulator - USM. Miałem przypadek, że dopiero wymiana tych dwóch przewodów. Niestety niemieckie kable w francuskim aucie nie są najlepszym połączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woltaren Opublikowano 29 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 Witam odgrzewana temat bo problem cały czas jest kupiłem alternator nowy kupiony do vinu samochód czyli powinno być ok i cały czas jest usterka ładowania nie gaśnie podpięty pod komputer i i moduł umc podmieniony i problem cały czas ten sam może być uszkodzony akumulator ?. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes EDYCJA: Usterka została zlokalizowana problem był po stronie regulatora napięcia miałem wymieniony alternator na nowy firmy Denso po numerach vin i problem był odrazu usterka ładowani kupiłem używany alternator i przemieniłem regulator napięcia na oryginalny i problem jak ręką odjął więc tyle w temacie pozdrawiam REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi