Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jest to mój pierwszy post jak coś źle napisane albo dział to przepraszam. A wiec mój wóz to reno megane combi 3 1.6 16v benzyna gaz. 

I problem pojawił się po wymianie akumulatora najpierw było słabe ładowanie pan stwierdził miernikiem, że słabe a później regeneracja alternatora regulator podobno oryginalny Bosch. Od tego momentu awaria ładowania tylko, że raz się włączy i zaraz zgaśnie. Elektryk stwierdził błąd USM modułu w komputerze jest błąd regulacja napięcia i linia upc-alternator i teraz prośba co można zrobić albo jakaś podpowiedzieć od czego zacząć aby to zdiagnozować dzięki z góry

3A390678-B693-4FD8-9059-57D6C9C831DC.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Woltaren napisał(a):

problem pojawił się po wymianie akumulatora ;

  - najpierw było słabe lądowanie - pan stwierdził miernikiem że słabe,

  - a później regeneracja alternatora, regulator podobno oryginalny Bosch

Słabe -to znaczy jakie???

Prawidłowe ładowanie w megan III   to ; 13 V – 15 V ;

     -  o napięciu ładowania nie decyduje tylko regulator napięcia,

     -  ale również moduł UPC - znajdujący się pod maską,

     -  steruje on regulatorem napięcia  -  poprzez cienki pomarańczowy przewód - łączący alternator z modułem,

Godzinę temu, Woltaren napisał(a):

od tego momentu awaria ładowania tylko, że raz się włączy i zaraz zgaśnie,

  - elektryk stwierdził błąd USM modułu w komputerze,

  - jest błąd regulacja napięcia i linia upc-alternator

Co znaczy  zaraz zgaśnie ???

Podaj kod tego błędu,

Clipem wykonać w MIII - test alternatora 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej 2010 lądowanie było 12,6 

a usterka ładowania raz się załączy i zaraz zgaśnie i czasami dwa razy w ciągu 5 min a może być spokój 2tyg elektryk robił test alternatora i jest ok a kod błędu tylko mam to co na zdjęciu i już nie wiem a wszystko zaczęło się dziać od wymiany akumulatora i regeneracji alternatora

Edytowane przez Woltaren
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej kolejności do sprawdzenia połączenia alternatora z USM. Cienki pomarańczowy kabelek, który wychodzi z alternatora powinien mieć przejście do złącza MT1 w module USM. Pin numer 1 tej czarnej wtyczki. 

Niech elektryk sprawdzi napięcie na tym przewodzie, powinno zawierać się między 4-10 V.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem dalej został jeszcze raz sprawdzałem komputerem i jest błąd 920f81

UPC alternator link chciałbym spróbować wymienić sam regulator napięcia czy to coś da ? I teraz jeszcze mam prośbę czy jest ktoś w stanie powiedzieć jaki jest oryginalny regulator boscha bo taki był albo gdzie kupić dzięki z góry za pomoc 

83F5D813-4460-4F35-BC37-97FEFE6D6590.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Woltaren napisał(a):

jaki jest oryginalny regulator boscha bo taki był,

albo gdzie kupić dzięki z góry za pomoc 

Na starym regulatorze masz numer,

   -regulator musi być boscha lub valeo,

 

Edytowane przez Andrzej-2010
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej właśnie tutaj mam problem nie mam starego regulatora napięcia tylko wiem że był z boscha ten co teraz jest też jest bosch ale coś nie jest nie tak 

 

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 :!: - Prezes 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Winna może być wiązka regulator - USM.

Miałem przypadek, że dopiero wymiana tych dwóch przewodów.

Niestety niemieckie kable w francuskim aucie nie są najlepszym połączeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam odgrzewana temat bo problem cały czas jest kupiłem alternator nowy kupiony do vinu samochód czyli powinno być ok  i cały czas jest usterka ładowania nie gaśnie podpięty pod komputer i i moduł umc podmieniony i problem cały czas ten sam może być uszkodzony akumulator ?.

 

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 :!: - Prezes 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!