jabrze Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 To już wystarczy. Podnieś, zdejmij koło, wyczepisz linkę, wyczyść piasek pod dźwignia i tam psiknij czymś penetrujaco-smarujacym. Rozruszaj dzwignie tak, aby sprężyna zwrotna dobijała do ogranicznika. Zaluz linke i sprawdź, czy elektrycznie z linka też cofnie do ogranicznika. Jeśli tak, to masz pewność, że tłoczek zwolnił hamulec. Na szybko nic lepszego nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 a gdzie ty w 3 generacji przy hamulcu elektrycznym masz linki ?:D bo ja u siebie ich nie widzę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Rzeczywiście tam jest EPB. Nie łączą piny we wtyczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Podsumowując chłopaki @jabrze @onomatopeja to mam ściągnąć koło i wyczyścić piny we wtyczce? Jest to mocno skomplikowana operacja? Nie jestem wielkim mechanikiem A błąd to nie ma szans na inne skasowanie niż tylko clipem? A jakbym odłączył akumulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 a kto tam wie co jest grane. Możliwości wiele, może być zapieczony tłoczek (regeneracja), może być coś z wtyczką. Ostatnio czytałem też, że komuś pusciło uszczelnienie w środku i płyn zalał mu cały silniczek. Albo taka jak ci piszą czujniki przy pedałach. Wtyczkę odpinasz isprawdzić możesz czy nie zaśniedziała lub któryś kabel nie jest np. przetarty (mało prawdopodobne). Możesz też sprawdzić jak odhamowywuje hamulec (potrzebna 2ga osoba). Ty patrzysz a 2ga osoba zaciąga i zwalnia hamulec (zobaczysz czy płynnie działa). Co do kasowania blędu to nie mam pojęcia czy odłączenie akumulatora zda egzamin (w większości aut to działało zawsze), może być tak że z licznika zniknie ale w pamięci będzie. Stara prawda jest taka, że posiadając renówke (francuza) musisz mieć kompa diagnostycznego (mój clip już się dawno spłacił - biorąc pod uwagę ile razy musiałbym do mechanika podjechać kasować różne błędy lub sprawdzać np. ciśnienie turbinki, zapłony itp itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 wuj33k nie komplikuj sobie maksymalnie prostej czynności. Żadne zdejmowanie kół tylko wizyta u mechanika z prośbą o profilaktyczne rozruszanie tłoczków - zrób na wszelki wypadek w obydwu kołach. Błędu nie da się skasować inaczej niż clipem (jeśli piszą Ci inaczej tzn, że nie sprawdzali). Na bank obstawiam, że masz do czyszczenia (jest rozbieralny) bądź do wymiany czujnik/potencjometr, który jest zapięty na pedale sprzęgła. Wiem co piszę bo miałem identyczną sytuację w swojej "nieodżałowanej pamięci Meganeczce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 @Krzychos A czy radzisz to zrobić teraz czy mogę jeździć z tym do końca marca? Chodzi oto, że teraz jestem w Holandii a w Polsce będę już na stałe właśnie na Wielkanoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Jeśli te szarpania przy ruszaniu nie będą się powiększać to spokojnie do marca dojeździj. Do pomarańczowej lampki na desce też można się przyzwyczaić wiedząc z jakim błędem wiąże się jej światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 1 godzinę temu, wuj33k napisał: @Krzychos A czy radzisz to zrobić teraz czy mogę jeździć z tym do końca marca? Chodzi oto, że teraz jestem w Holandii a w Polsce będę już na stałe właśnie na Wielkanoc. Doskonale wiesz, że w ten sposób niszczysz klocki hamulcowe. Samo się może tylko zepsuć, a na pewno się nie naprawi Podjedź do warsztatu na rozruszanie tłoków. Zobaczą również jak działają suwadła. Przy okazji wykasują błąd i będziesz mógł stwierdzić, czy dalej wróci. Do kolejnych świat dużo czasu. Twój samochód Twoje bezpieczeństwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Dziś po którymś z kolei zgaszeniu auta wyskoczył mi ten komunikat. Gdy otworzyłem drzwi był pisk i coś w stylu "zabezpiecz pojazd". Po ponownym odpaleniu błąd zniknął i przez cały dzień (kilkukrotne odpalenie, gaszenie, ręczne zaciąganie, automatyczne odpuszczanie) nie powrócił. Nie wiem czy ma to jakiś związek ze sprawą ale auto było dziś myte. Jeździć, obserwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 U mnie po podłączeniu kompa pokazuje wymień czujnik sprzęgła. Znalazłem oryginał za 80zł. Teraz sie zastanawiam czy dam radę sam wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Pod kompa nie podpinałem. Clip jest w cenie przeglądu serwisowego, który niebawem więc może coś zczytają choć będę musiał podjechać w inny dzień bo serwis w sobotę, a diagnosta w soboty nie pracuje. Tak więc w 2 tygodnie powinienem coś wiedzieć. Do tego czasu będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja kupiłem nowy czujnik w salonie. W sklepie z częściami gdzie zawsze wszystko kupuje były do wyboru dwie opcje, jedna za 40zł a druga za 150zł. Po konsultacji z mechanikiem wybrałem oryginał za 127zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 U mnie póki co cisza. Błąd nie pojawił się od tamtego czasu. @wuj33k czy u Ciebie się powtarzał? Jak długo jeździłeś od wystąpienia błędu do wymiany czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Pierwszy raz się pojawił z tydzień po tym jak go kupiłem. Pojechałem do mechanika i mi go skasował. Powiedział żebym jeździł i obserwował. Pojechałem do Holandii i tam mi się znowu zaświecił. Jeździłem tak prawie 4 miesiące zanim wróciłem do kraju i nic się nie działo. Tutaj znowu podpiąłem pod kompa sprawdzić czy to ten sam błąd, okazało się, że tak. Skasowali mi i niedawno się znowu pojawił więc stwierdziłem, że najwyższa pora go zmienić. Poza tym, że lampa serwisu daje po oczach to nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi