pbet Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) 7 minut temu, basstek1 napisał: U mnie co jakiś czas pojawia się komunikat : unieruchom pojazd A nie masz wtedy otwartych drzwi? W sensie niedomkniętych? Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basstek1 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Nie. Wyłączam silnik, wtedy miga kontrolka ręcznego i ten komunikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Pomyliły mi się komunikaty. Jak są nie domknięte drzwi to się wyświetla "zablokuj hamulec parkingowy". Mi się "unieruchom samochód" zapala tylko w SKP. Na szarpakach i gdy przód mam uniesiony do góry, a diagnosta kręci kołami i rusza nimi lewo/prawo. Auto wyczuwa jakby sie ruszało i alarmuje. A ręczny Ci się sam zaciąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Odgrzewam kotleta z pytaniem, czy taka przypadłość może mieć związek z poziomem naładowania akumulatora? Dlaczego pytam? Ostatnio auto mało jeździ. Żonka ma wakacje i nie używa go na co dzień. Auto trochę stało, żona pojechała dość blisko do marketu na większe zakupy i pod marketem miała wspomnianą sytuację. Auto znowu stało około tydzień i znowu w ciągu dnia raz się tak zdarzyło. Później następny tydzień i znowu. Jeśli sytuacja występuje to tylko raz dziennie i po dłuższym postoju właśnie. Gdy pojeździ, problem znika. Czy może to mieć związek z akumulatorem i poziomem jego naładowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 20 minut temu, pbet napisał: Czy może to mieć związek z akumulatorem i poziomem jego naładowania? Ma związek z napięciem zasilającym UCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Czyli co? Szykować się do zakupu akumulatora? Gdy sytuacja ma miejsce pomaga ponowne odpalenie silnika i wszystko wraca do normy. Jakiś czas temu kupiłem sobie na zapas taki tester akumulatora w Lidlu. W weekend z niego chyba skorzystam. Dzisiaj auto przejechało jakieś 90-100km, teraz dwa dni będzie prawdopodobnie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 9 minut temu, pbet napisał: x Trzeba sprawdzić jego napięcie spoczynkowe przed odpaleniem. Nie powinno być niższe jak 11,8 V w tych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) Ten mój przyrząd choć wskazania ma diodowe to jak czytałem w instrukcji analizuje właśnie napięcie. Sprawdzę w sobotę, a jak będę u rodziców to tato ma miernik więc też go poproszę o pomiar. Edytowane 17 Lipca 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 11 minut temu, pbet napisał: x Jak długo stał samochód przed odpaleniem z komunikatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Teraz? Chyba lekko ponad tydzień. Dokładnie nie mogę określić. P.s. komunikat pojawia się przy zgaszeniu, nie odpaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Dla Twojego oryginału przez dwa tygodnie nic się nie powinno dziać, chyba, że prędzej był wielokrotnie odpalany na bardzo krótkich odcinkach i pozostał niedoładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Tak było. Auto ogólnie nie jeździ ostatnio zbyt wiele, a jak już to faktycznie odcinki są stosunkowo krótkie. Za jakiś czas to się zmieni i będą prawie codzienne trasy. Tygodniowo myślę, że będzie średnio około 500-600 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Czyli nie ma się czym przejmować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 @jabrze podłączyłem mój sprzęt z Lidla i wg zapalonych diod akumulator jest całkowicie naładowany, a jego napięcie wynosi około 12,6V. Auto zgaszone, zamknięte, dioda od ręcznego już się nie świeciła. Od ostatniego komunikatu po dłuższym postoju przejechane około 100 km. Czy wiązać poziom naładowania akumulatora z komunikatem o hamulcu czy gdzieś indziej leży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Dnia 20.07.2019 o 10:00, pbet napisał: Czy wiązać poziom naładowania akumulatora z komunikatem o hamulcu czy gdzieś indziej leży problem? To jest bardzo prawdopodobne, bo była zmniejszona sztywność napięcia. Najważniejsze, że jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi