Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Słabo odpala na zimnym po długim postoju - Megane 3 1.6 110KM K4M

slawekslawek

Rekomendowane odpowiedzi

Megane 3 - odpala 3 sekundy po dłuższym postoju (ponad 5-6h) - zauważyłem że powoli znika ciśnienie paliwa na kolektorze wtryskowym po zgaszeniu samochodu - a na zapłonie nie załącza się pompka żeby nabić ciśnienia (czy tak ma być żę pompa startuje dopiero przy rozruchu - w poprzednich autach pompka włączała się na kilka sekund na zapłonie).  Po odpaleniu chodzi idealnie, jak odpalam ciepły to też pali od strzała.

Mam lpg ale zamknięcie butli i jazda na benzynie nic nie zmienia, temperatury powietrza i płynu są ok, świece nowe.

12 godzin temu, mirunia napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

A jak mam system bezkluczykowy i nie wkładam karty? Ale na próbę ją włożę i zobaczę czy słychać pompkę i czy to coś zmieni.

• Prezes zmienił(a) tytuł na Słabo odpala na zimnym po długim postoju - Megane 3 1.6 110KM K4M
W dniu 5.08.2024 o 10:16, slawekslawek napisał(a):

Mam lpg ale zamknięcie butli i jazda na benzynie nic nie zmienia...

Jeśli chciałeś naprawić ewentulane rozjechanie map benzynowych, to tak od razu jazda na tylko benzynie ich nie naprawi.

Trochę trzeba pojeździć. Znam takich, którzy twierdzą, że nawet i kilkaset kilometrów.

Jeśli jest przy tym silniku jak programowo zresetować mapy benzynowe to w ten sposób jest szybka droga do ich przywrócenia do stanu faktycznego.

Po włożeniu karty w slot pompa rzeczywiście nabija ok. 3,5 bar, niestety odpala tak samo kiepsko, czyli to jednak nie to jest przyczyną. Dodatkowo odpiąłem złączkę paliwową przy silniku na ciepłym silniku dzięki czemu spuściłem ciśnienie z układu i odpala od strzała co potwierdza że problem jest gdzie indziej...