Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.2 Tce - brak kompresji na drugim cylindrze

szela1001

Rekomendowane odpowiedzi

Te silniki do bodajże 2016 roku miały wadę co jest szeroko opisywane. Problem był bodaj ze sterowanie wtryskiem paliwa dlatego wypalały się tłoki (?). Chyba do dziś jakiś pozew zbiorowy dogorywa we Francji. Temat pewno umrze wraz ze zjazdem tych aut na szrot.

Są metody chałupnicze "detekcji kierunku nieszczelnosci" - wykrecasz świecę, ustawiasz tak żeby zawory na tym cylindrze były zamknięte, pomalujesz powietrze i słuchasz którędy ucieka: do miski olejowej, do wydechu, do dolotu. Nie ćwiczyłem widziałem w telewizorze :-)

Myślę że wymiana oleju co 1000 km czy stosowanie 98 za 95  nic by tu nie pomogło. 

Edytowane przez Pepone

@PeponeW 1.3 TCe też wypala/pękają zawory. Dworaczyk chyba pokazywał rozebrany 1.3. Co nie zmienia faktu to 1.3 jest udaną konstrukcją a nawet bardzo ciekawą jak są umieszczone wałki rozrządu.  

Edytowane przez emigrant_

Niektórzy mają 1.2 TCe z przebiegami 200-300 tys. i zero problemów - mam na myśli te nowe Energy. Ile jest uszkodzonych 1.3 nikt tego nie wie - może poza Centralą Renault. 

Edytowane przez emigrant_

5 godzin temu, emigrant_ napisał(a):

Ile jest uszkodzonych 1.3 nikt tego nie wie

Pewnie nie, ale raczej z tym silnikiem nie było i nie ma problemów, może poza pompą wody.

Myślę, że przyczyną awarii był przytkany wtryskiwacz, który zubożył mieszankę i wypalił zawór - zobaczymy czy się myliłem.

Opisywaną przyczyną przez Dworaczyka (wiem dotyczy 1.33) mógł być niedrożny wtryskiwacz. I teraz do brzegu: przy bezpośrednim wtrysku profilaktycznie należy stosować dodatki czyszczące do benzyny. Sam miałem jakieś 50 tyś. temu niewytłumaczone drgania podczas jazdy. Minęły po dodaniu środka do czyszczenia wtryskiwaczy. Od tego momentu regularnie dolewam do zbiornika.