Sarna1 Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Wrzuć słupek z 4ki. Podobno są pozbawione wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2025 (edytowane) Te silniki do bodajże 2016 roku miały wadę co jest szeroko opisywane. Problem był bodaj ze sterowanie wtryskiem paliwa dlatego wypalały się tłoki (?). Chyba do dziś jakiś pozew zbiorowy dogorywa we Francji. Temat pewno umrze wraz ze zjazdem tych aut na szrot. Są metody chałupnicze "detekcji kierunku nieszczelnosci" - wykrecasz świecę, ustawiasz tak żeby zawory na tym cylindrze były zamknięte, pomalujesz powietrze i słuchasz którędy ucieka: do miski olejowej, do wydechu, do dolotu. Nie ćwiczyłem widziałem w telewizorze Myślę że wymiana oleju co 1000 km czy stosowanie 98 za 95 nic by tu nie pomogło. Edytowane 30 Kwietnia 2025 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 1 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 (edytowane) @PeponeW 1.3 TCe też wypala/pękają zawory. Dworaczyk chyba pokazywał rozebrany 1.3. Co nie zmienia faktu to 1.3 jest udaną konstrukcją a nawet bardzo ciekawą jak są umieszczone wałki rozrządu. Edytowane 1 Maja 2025 przez emigrant_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 1 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 Jeden uszkodzony silnik na całym jutubie nic nie znaczy. Ja mam ponad 130 kkm i zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 1 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 (edytowane) Niektórzy mają 1.2 TCe z przebiegami 200-300 tys. i zero problemów - mam na myśli te nowe Energy. Ile jest uszkodzonych 1.3 nikt tego nie wie - może poza Centralą Renault. Edytowane 1 Maja 2025 przez emigrant_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 1 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 5 godzin temu, emigrant_ napisał(a): Ile jest uszkodzonych 1.3 nikt tego nie wie Pewnie nie, ale raczej z tym silnikiem nie było i nie ma problemów, może poza pompą wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 Temat dotyczy usterek 1.2 tce, a nie 1,3 tce i tego się trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2025 Myślę, że przyczyną awarii był przytkany wtryskiwacz, który zubożył mieszankę i wypalił zawór - zobaczymy czy się myliłem. Opisywaną przyczyną przez Dworaczyka (wiem dotyczy 1.33) mógł być niedrożny wtryskiwacz. I teraz do brzegu: przy bezpośrednim wtrysku profilaktycznie należy stosować dodatki czyszczące do benzyny. Sam miałem jakieś 50 tyś. temu niewytłumaczone drgania podczas jazdy. Minęły po dodaniu środka do czyszczenia wtryskiwaczy. Od tego momentu regularnie dolewam do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 7 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2025 @szela1001 Jak tam zaglądałeś do cylindra przez świecę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 8 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 Pewnie endoskopem. https://allegro.pl/oferta/kamera-inspekcyjna-do-telefonu-iphone-android-3w1-endoskopowa-2m-ios-fhd-16283693425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi