halas2 Opublikowano 2 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 Hej Wie ktoś co to za element to czarne słoneczko?. Jest na rurce od sprzęgła. Jaką rolę pełni? Zauważyłem że delikatnie zaczyna się pocić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 2 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 To jest regulator ciśnienia w układzie sprzęgła. To nie jest delikatne pocenie, to jest absolutnie natychmiast do wymiany. Chyba, że lubisz problemy z wysprzęglaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 2 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 (edytowane) A jakiś numer tego? Gdzie to kupić? Bo widzę delikatny problem w tym temacie. Albo czy można się tego pozbyć bo nie ma każdym rysunku występuje. Od dawna dość ciężko sprzęgło pracuje. Czy może to być jedną z składowych? Czy ciężkie sprzęgło to ewidentnie wysprzeglik? Edytowane 2 Września 2025 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 2 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 2 godziny temu, halas2 napisał(a): Gdzie to kupić? ASO 3 godziny temu, halas2 napisał(a): Czy ciężkie sprzęgło to ewidentnie wysprzeglik? To już raczej sprzęgło jako takie. Ale to trochę zgadywanie bez macania :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr90 Opublikowano 15 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 W dniu 2.09.2025 o 08:17, halas2 napisał(a): A jakiś numer tego? Gdzie to kupić? Bo widzę delikatny problem w tym temacie. Albo czy można się tego pozbyć bo nie ma każdym rysunku występuje. Od dawna dość ciężko sprzęgło pracuje. Czy może to być jedną z składowych? Czy ciężkie sprzęgło to ewidentnie wysprzeglik? Może Ci się zapowietrzać jak ubywa płynu ja wymieniałem ten element bo już mocno ciekło, tam uszkadza się jakaś membranka. Wydaje mi się, że miałem taki sam jak u Ciebie tylko że u mnie silnik benzyna 1.6 16V i wyszedł nowy model tego elementu ale pasuje wszystko. https://allegro.pl/oferta/przewod-sprzegla-renault-megane-iii-308512092r-14383739631 Numer OE: 30 85 120 92R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 16 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2025 W ASO nie kupisz. Część już jest niedostępna. Ta chyba nie będzie pasować (to zintegrowana wersja), ale trzeba szukać na Allegro, OLX itp. Ja znalazłem zdaje się inny, ale "puszka" była ta sama. Przewód zostawiłem a wymieniłem tylko ją. Pozdrawiam R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 17 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2025 Ten element wygląda jak tłumik drgań. Były one stosowane też np w Hyundaiach. Wyciek to nie tragedia bo uzupełni się że zbiornika wyrównawczego. W Hyundaiach był problem bo kiedy membrana byla zbyt elastyczna to odkształcala się za bardzo (zwiększała objętość układu ciśnieniowego) i powodowała problemy z wysprzeglaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 17 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2025 To jest regulator ciśnienia w układzie hydraulicznym sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi