Skocz do zawartości

1.3TCE Skontroluj układ wydechowy P123A (elektryczna pompa wody turbosprężarki)

krisker

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jestem świeżym posiadaczem MIV PH1. Męczę się z powtarzającym się błędem, który zwykłe OBD opisują jako P123A, a Clip jako DTC023A67 - Sterowanie elektryczną pompą wody turbosprężarki. Błąd pojawia się zaraz po uruchomieniu silnika. Po jego skasowaniu nie pojawia się do czasu następnego uruchomienia silnika na zimno (przeważnie). O ile dobrze zrozumiałem, chodzi o sterowanie dodatkową pompką wody (chłodzi turbo?), która znajduje się z tyłu silnika na dole. Numer OE to 144B06803R. Kupiłem na testy drugą używaną, ale po pomiarach wychodzi, że niczym się nie różnią. Po podłączeniu tej drugiej nie uruchomiła się ani raz. Bezpiecznik nr 9 pod maską jest OK (o ile to o ten chodzi), zasilanie na wtyku się pojawia, ale to i tak raczej nie ma znaczenia, bo pompka sterowana jest chyba PWMem. Nie mogę dojść, skąd bierze się sygnał sterujący. 

Miał ktoś już z tym do czynienia? Może dysponuje ktoś schematem tej części silnika?

obraz.thumb.png.33220e17699300d1d4b34a32ebc4f41d.png

Pozdrawiam, 

Krzysiek

Edytowane przez krisker

Czasem jest problem związany z samą pompką, ale często problemy są z kostką na pompie, ale często te błędy pojawiają się w sytuacji, gdy jest zapowietrzony układ chłodzenia. Samo sterowanie jeszcze nie spotkałem się aby coś się wydarzyło ale odpowiada za to sterownik silnika.

19 minut temu, carsik napisał(a):

często te błędy pojawiają się w sytuacji, gdy jest zapowietrzony układ chłodzenia

Dzięki za odzew. Masz już jakieś doświadczenie z taką usterką? Zastanawiam się, w jaki sposób miałoby to być "odczuwalne" dla sterownika? Tak, czy inaczej, spróbować odpowietrzyć zawsze można - zobaczę, czy coś pomoże. 

4 minuty temu, krisker napisał(a):

Zastanawiam się, w jaki sposób miałoby to być "odczuwalne" dla sterownika?

No wiesz, pracując w ASO mam styczność z wieloma usterkami z którymi jeszcze się nie zapoznaliście :). Tak kolokwialnie, jak myślisz, czy pobór prądu w sytuacji gdy wirnik pompy kręci sie w płynie i bez niego jest taki sam?

Napięcie "główne" idzie raczej bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników, więc pomiar prądu byłby tu trudny. Myślałem bardziej o liczeniu obrotów przez pin sterujący, ale nie mam pojęcia, jak by to miało być zrealizowane (na jednym pinie PWM i odczyt obrotów). Chyba że to jednak nie jest sterowanie PWM.

Jak podłączam pompę na krótko (sam plus i minus), to startuje na pół sekundy, potem staje na 2-3s, znowu startuje na pół sekundy i zatrzymuje się na dłużej. Później już co ok. 20-30s znowu jest krótki impuls. Ewidentnie w pompie siedzi jakaś elektronika. Na środkowym pinie jest cały czas 12V. 

Edit: rozebrałem pompę i ją lekko przyblokowałem na ośce - RUSZYŁA! Czyli sama pompa "widzi", czy pracuje w płynie, czy nie. Czyli miałeś rację - brak płynu może powodować błąd (chociaż na środkowym pinie nadal jest stałe 12V). Pozostaje kwestia tego, kiedy w ogóle ta pompa jest włączana. Tak jak pisałem - podłączyłem ją do wtyczki w aucie i nie zachowywała się tak, jak na stole (w ogóle się nie uruchamiała).

Edytowane przez krisker

Nie kombinuj w ten sposób. Pompa jest sterowana PWM. Ten błąd to taki klasyczny bład wykrywany z pracy. Może się zacierać pompa, generalnie to nie jest łatwo stwierdzić. Jak ją demontowałeś to leciało dużo cieczy z przewodów pompy? Aha, jak założyłeś tę drugą, to efekt był taki sam, że pojawiał się błąd przy uruchomieniu silnika?

Edytowane przez carsik