Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
męczę się z moim fluencem (przedlift, 2010 r.) od mniej więcej listopada. Silnik K4M838 (1.6 16V benzyna). Co się dzieje:
1) W listopadzie samochód wywalił błędy (niestety nie znam dokładnych kodów jakie wtedy były) sprawdź układ wydechowy, ogranicznik prędkości i układ wtrysku paliwa - skończyło się wymianą rozrządu z kzfr, problem ustąpił. Nie został wtedy wymieniony zawór.

2) Pojawił się problem z falującymi obrotami, zawszę trochę falowały ale w minimalnym zakresie (podobno to dość częste w tych silnikach). Natomiast u mnie zaczęły wręcz zduszać silnik, obroty na biegu jałowym od standardowej wartości ok. 750 spadały do 500/600 i trzęsły silnikiem, później potrafiły leciały w górę i tak praktycznie cały czas, czasami potrafiły wejść na 1500 i spadać. Za jakiś czas znowu sypnęło błędami (te same co powyżej) - wizyta u mechanika i wymiana zaworu z kzfr (wtedy błąd 001178 i jakieś dwa od radia które po wykasowaniu nigdy nie wróciły). Auto przejechało jakieś 100km jednak problem z obrotami nie zniknął tylko cały czas był obecny.
3) Teraz znowu wspomniany zestaw błędów w aucie, po podpięciu się do auta miałem błędy P0121, P2135, P1525, C0074 (pełny opis wrzucę na koniec posta). Skanowałem sam aplikacją i jakimś chińskim wynalazkiem na obd. Błędy wskazują na problem z przepustnicą, przepustnicę wyczyściłem, błędy skasowałem, auto przejechało jakieś 6 km i błędy wróciły. Dodam, że po czyszczeniu przepustnicy obroty wariowały i na luzie trzymał 1000 albo 1500 ale czytałem, że po czyszczeniu tak się zdarza bo komputer musi na nowo się z przepustnicą "dogadać" (nie robiłem adaptacji, liczyłem, że komputer sam skoryguje swoje ustawienia - samoadaptacja).

Jako, że czyszczenie przepustnicy nie pomogło to wskazuje na to, że trzeba ją wymienić, ale mam jedną wątpliwość:
dziwi mnie to, że praktycznie te same objawy raz wywołały błąd z fazami rozrządu, później z przepustnicą i występują w praktycznie tym samym czasie zaraz po sobie, przepustnica też  po czyszczeniu chwilę podziałała i dopiero później wywaliło błąd, czy to nie będzie w ogóle coś innego? Może w tych silnikach zdarzały się jakieś usterki które dawały podobne objawy, a nie były wprost wychwytywane przez komputer? Jeśli błędy nie są wyświetlone to silnik pracuje normalnie, jak się pokażą to traci moc, zaczyna nie równo pracować (tak jakby nie wszystkie cylindry). Może podpowiecie gdzie dalej szukać, czy przepustnice w tych autach padają?
Myślałem jeszcze o czujniku położenia wałka, ale z drugiej strony on nie wywala żadnego błędu, przynajmniej na razie.

PS. Autko ma na liczniku aktualnie 190 tyś. km

P0121 [0x0121]
Throttle position (TP) switch A/accelerator pedal position (APP) switch A - range/performance problem
Stan: Potwierdzona
----------------------------
P2135(64) [0x213564]
Throttle position (TP) or Accelerator pedal position (APP) sensor/switch A/B - voltage correlation
Stan: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)
P1525(F3) [0x1525F3]
Air Bypass Valve System
Stan: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu
C0074(81) [0x407481]
Requested Driving Torque
Odometer: 191219 km
Aging counter: 0
Occurrence counter: 1
Stan: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)

Edytowane przez MNiem47