Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.2 TCE 130 KM M4 2016 - proszę o diagnozę dźwięku silnika, "Skontroluj układ wtrysku", nieregularne pukanie

godzinilla

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Megane IV 1.2 TCe 130 KM z końcówki 2016 roku, skrzynia manualna. Jestem drugim właścicielem, od prawie 3 lat. Zrobiłem niecałe 30 kkm. Obecnie trochę ponad 150 kkm przebiegu. Olej wymieniany regularnie +/- 10 kkm, Elf 900 SXR 5W-40. Leję paliwo 95 w 90% przypadków na tej samej stacji. Do tej pory żadnych problemów. Auto działa ok, osobiście nie odczuwam aby coś mu dolegało. Dwie sprawy, być może ze sobą powiązane:

1.

Tej zimy sporadycznie pojawiał mi się problem "Skontroluj układ wtrysku paliwa". Początkowo raz na kilka odpaleń, z czasem jednak dość regularne (co drugie odpalenie). Błąd ten pojawiał się zwykle (tzn. w 90% przypadków) na zimnym silniku, po odpaleniu. Na 99% nie znikał dopóki nie przejechało się kilku, kilkunastu metrów. W komputerze brak śladów po błędach związanych z wtryskami (z czymkolwiek, co można z nimi powiązać). Dodatkowo dwie poniższe sytuacje:

1. Po odpaleniu i pojawieniu się błędu przez chwilę było czuć paliwo we wnętrzu samochodu, później ustało. Błąd się cały czas świecił do momentu przejechania krótkiego odcinka (jak opisałem wyżej).

2. Dojeżdżając do ronda i zrzucając bieg na neutralny silnik zgasł i zaraz odpalił, jednocześnie wywalając błąd, który później zniknął.

Jakieś 200 KM temu dolałem puszkę dodatku do czyszczenia wtrysków / układu paliwowego Liquid Moly. Początkowo błąd się nadal pojawiał, chociaż rzadziej, a obecne, od kilku dobrych dni nie pojawia się wcale.

Osobiście myślałem, że to wina mrozów, ale pojawiał się nawet jak było trochę cieplej, więc sam nie wiem.

2.

Silnik w moim samochodzie niezbyt ładnie pracuje na biegu jałowym - ale tylko, gdy jest rozgrzany. Zachowanie to nie występuje / nie jest słyszalne gdy silnik jest zimny. Słychać takie nieregularne, głośne "puknięcia" podczas jałowej pracy. Dźwięki te znikają gdy doda się gazu, nie narastają, nie zmieniają się w nic innego. Nie są też słyszalne podczas jazdy. Załączam Wam 3 filmy do oceny. Trzeba się trochę wsłuchać ale myślę, że poznacie o co mi chodzi. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć na 100% czy tak było od początku czy nie, ale wydaje mi się, że tak, bo już nie raz zwracałem na to uwagę. Moi teściowie mają Captura 2018 z silnikiem 1.3 z turbiną (ten najmocniejszy) i ich silnik tak nie pracuje, dlatego zwracałem na to uwagę. W komputerze brak błędów.

https://photos.app.goo.gl/HysuUK3fKPNytBmU8

Dziękuję wszystkim za uwagę i proszę, dajcie znać co o tym myślicie.

Gdyby ktoś chciał zdiagnozować na żywo - jestem z Rzeszowa, mogę też podjechać w rozsądnej okolicy.

PS.

W najbliższym czasie planuję zrobić orzeszkowanie dolotu - myślę, że mu nie zaszkodzi. Chyba, że nie będzie potrzeby, ale wątpię :D

Edytowane przez godzinilla

Zmień olej na coś lepszego z niskim Noack. Olej pao-estrowy 5W-40 A3/B4. Lej do tego silnika Vervę 98 - praktycznie nie ma w niej etanolu, u mnie na Orlenie 0,4% etanolu z dopuszczonych 5% a Pb95 9,7% etanolu. Można poprosić na stacji paliw o wgląd do cyferyfikatu jakości paliwa i tam jest napisane ile procent etanolu jest w aktualnej dostawie. Tym silnikiem trzeba jeździć dynamicznie/sportowo, nie zamulać. Pewnie masz wypadanie zapłonów, bo jest zarzygany nagarem cały dolt i zawory dolotowe. Wtryski pewnie też oblepione zwęglonymi oparami oleju.   

2 minuty temu, emigrant_ napisał(a):

Zmień olej na coś lepszego z niskim Noack. Olej pao-estrowy 5W-40 A3/B4. Lej do tego silnika Vervę 98 - praktycznie nie ma w niej etanolu, u mnie na Orlenie 0,4% etanolu z dopuszczonych 5% a Pb95 9,7% etanolu. Można poprosić na stacji paliw o wgląd do cyferyfikatu jakości paliwa i tam jest napisane ile procent etanolu jest w aktualnej dostawie. Tym silnikiem trzeba jeździć dynamicznie/sportowo, nie zamulać. Pewnie masz wypadanie zapłonów, bo jest zarzygany nagarem cały dolt i zawory dolotowe. Wtryski pewnie też oblepione zwęglonymi oparami oleju.   

To apropo 1 czy 2 również?

Z tym zamulaniem to może trochę tak być, teraz głównie żona jeździ do pracy 15 km w jedną stronę, ale ona nie jeździ zbyt dynamicznie, dość wcześnie zmienia biegi. Jeździmy przynajmniej raz w miesiącu w trasę albo autostradą, albo standardową, wtedy go przepalam.

Przy kolejnym tankowaniu jeszcze raz dodaj na pełny bak dodatek do benzyny z dużą ilością PEA, bo tylko takie mają jakikolwiek sens. Dolotu nie wyczyści, bo to fizycznie jest niemożliwe przez bezpośredni wtrysk, ale komorę spalania i końcówki wtrysków przeczyści.  

- Oilsyn PEATech Petrol Doctor 400ml - całe 400 ml na pełen bak

- OE BMW Dodatek do benzyny 100ML 83195A07750 - całe 100 ml na pełen bak

Oba na dużych dawkach PEA. Ten LM to badziew. Tak jak pisałem, zrezygnować z tego SXR - to tani, badziewny HC olej z wysokim Noack. Lać tylko i wyłącznie Pb98, zwłaszcza latem to ważne.

Edytowane przez emigrant_