dawitooo Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Cześć, mam problem z moim Renault Fluence 1.6 16V K4M 838 z LPG (instalacja BRC) i powoli kończą mi się pomysły, więc może ktoś miał podobny przypadek. Wszystko zaczęło się jakieś 3 lata temu – auto po dłuższej trasie, gdy postoi ok. godzinę, ma problem z odpaleniem. Trzeba kręcić ok. 3 sekundy zanim zaskoczy. Na zimnym silniku (np. rano) pali od strzała. Problem do dziś się nie pogłębił – jest dokładnie taki sam. Pierwsza diagnoza mechaników: zalewanie gazem. Pojechałem do gazownika – stwierdził przepuszczające 2 wtryski LPG i reduktor. Wszystko zostało wymienione, ale problem nie zniknął. Od tego czasu wymieniałem już praktycznie wszystko: czujnik położenia wałka rozrządu czujnik położenia wału czujnik temperatury cieczy sonda lambda przed katalizatorem elektrozawór zmiennych faz kompletny rozrząd wraz z kołem zmiennych faz MAP sensor czyszczona przepustnica I teraz ciekawostka: po czyszczeniu przepustnicy auto paliło idealnie… do momentu aż się „zaadaptowała” sama. Podejrzenie padło na przepustnicę – kupiłem nową, ustawiłem położenia krańcowe przez PyClip i znowu przez 2–3 dni było idealnie. Po adaptacji problem wraca. Dodatkowe objawy: przy dłuższym kręceniu czuć benzynę w kabinie (czyli ewidentnie zalewa) problem występuje na ciepłym silniku po krótkim postoju 1h-3h po nocy odpala normalnie problem nie nasila się z czasem Zaczynam podejrzewać: rozjechane mapy benzynowe przez LPG ewentualnie coś z ciśnieniem paliwa po zgaszeniu (cofanie, regulator?) Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy możliwe, że ECU „nauczyło się” złych korekt przez LPG i dlatego po adaptacji wszystko się psuje? A może szukać przyczyny gdzieś indziej? Każda wskazówka mile widziana, bo temat męczę już od początku roku... Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Nie znam się, tym chętniej się wypowiem. Zakręcić mechanicznie gaz na butli i jeździć obserwować wyłącznie na benzynie. Nie rozumiem skąd zapach benzyny w kabinie? Z wydechu? To auto trzeba doprowadzić najpierw do poprawnej pracy na benzynie a dopiero potem bawić się z gazem. We współczesnych autach nie ma gaźnika tylko wtryskiwacze więc nie rozumiem "zalewania" benzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawitooo Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Były próby wyjeżdzenia gazu na 0 i potem zakręcania butli ręcznie. Nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Co prawda ja z podobnym problemem nie spotkałem się w swoim Fluence, ale jakiś czas temu zmagałem się z niedogodnością polegającą na niewkręcaniu się na obroty krótko po odpaleniu po dłuższym postoju. Za nic silnik nie chciał przekroczyć około 3500 obrotów, aby po kilku sekundach nagle się odblokować i działać normalnie, jak gdyby nigdy nic. Polecono mi wtedy tu na forum odłączenie akumulatora na dłuższy czas, żeby zresetować sterownik LPG, bo instalacja mogła rozjechać mapy benzyny. O dziwo to pomogło i od tamtej pory, a minęło już sporo czasu, problem odpukać nie powrócił. Także może wspomniane przez Ciebie rozjechanie się map benzyny jest jakimś sensownym tropem, a sprawdzenie tego nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 51 minut temu, dawitooo napisał(a): Były próby wyjeżdzenia gazu Jasne. Ale pytanie czy na benzynie to auto pracuje bez zarzutu? Bo jak nie, to trzeba je najpierw doprowadzić do porządku na benzynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 56 minut temu Udostępnij Opublikowano 56 minut temu Sprawdzić szczelność układu pochłaniania oparów paliwa ( może być sam elektrozawór ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawitooo Opublikowano 26 minut temu Autor Udostępnij Opublikowano 26 minut temu 28 minut temu, jabrze napisał(a): Sprawdzić szczelność układu pochłaniania oparów paliwa ( może być sam elektrozawór ). Elektrozawór EVAP raczej chodzi poprawnie, z 2 minuty po zgaszeniu samochodu słychać charakterystyczne cykanie. Podciśnienia w baku też nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi