Skocz do zawartości

Problem z odpalaniem

dawitooo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam problem z moim Renault Fluence 1.6 16V K4M 838 z LPG (instalacja BRC) i powoli kończą mi się pomysły, więc może ktoś miał podobny przypadek.

Wszystko zaczęło się jakieś 3 lata temu – auto po dłuższej trasie, gdy postoi ok. godzinę, ma problem z odpaleniem. Trzeba kręcić ok. 3 sekundy zanim zaskoczy. Na zimnym silniku (np. rano) pali od strzała. Problem do dziś się nie pogłębił – jest dokładnie taki sam.

Pierwsza diagnoza mechaników: zalewanie gazem. Pojechałem do gazownika – stwierdził przepuszczające 2 wtryski LPG i reduktor. Wszystko zostało wymienione, ale problem nie zniknął.

Od tego czasu wymieniałem już praktycznie wszystko:

• czujnik położenia wałka rozrządu
  • czujnik położenia wału
  • czujnik temperatury cieczy
  • sonda lambda przed katalizatorem
  • elektrozawór zmiennych faz
  • kompletny rozrząd wraz z kołem zmiennych faz
  • MAP sensor
  • czyszczona przepustnica

I teraz ciekawostka: po czyszczeniu przepustnicy auto paliło idealnie… do momentu aż się „zaadaptowała” sama. Podejrzenie padło na przepustnicę – kupiłem nową, ustawiłem położenia krańcowe przez PyClip i znowu przez 2–3 dni było idealnie. Po adaptacji problem wraca.

Dodatkowe objawy:

• przy dłuższym kręceniu czuć benzynę w kabinie (czyli ewidentnie zalewa)
  • problem występuje na ciepłym silniku po krótkim postoju 1h-3h
  • po nocy odpala normalnie
  • problem nie nasila się z czasem

Zaczynam podejrzewać:

• rozjechane mapy benzynowe przez LPG
  • ewentualnie coś z ciśnieniem paliwa po zgaszeniu (cofanie, regulator?)

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Czy możliwe, że ECU „nauczyło się” złych korekt przez LPG i dlatego po adaptacji wszystko się psuje?

A może szukać przyczyny gdzieś indziej?

Każda wskazówka mile widziana, bo temat męczę już od początku roku...

Z góry dzięki za pomoc!

Nie znam się, tym chętniej się wypowiem. Zakręcić mechanicznie gaz na butli i jeździć obserwować wyłącznie na benzynie. Nie rozumiem skąd zapach benzyny w kabinie? Z wydechu? To auto trzeba doprowadzić najpierw do poprawnej pracy na benzynie a dopiero potem bawić się z gazem. We współczesnych autach nie ma gaźnika tylko wtryskiwacze więc nie rozumiem "zalewania" benzyną 

Co prawda ja z podobnym problemem nie spotkałem się w swoim Fluence, ale jakiś czas temu zmagałem się z niedogodnością polegającą na niewkręcaniu się na obroty krótko po odpaleniu po dłuższym postoju. Za nic silnik nie chciał przekroczyć około 3500 obrotów, aby po kilku sekundach nagle się odblokować i działać normalnie, jak gdyby nigdy nic. Polecono mi wtedy tu na forum odłączenie akumulatora na dłuższy czas, żeby zresetować sterownik LPG, bo instalacja mogła rozjechać mapy benzyny. O dziwo to pomogło i od tamtej pory, a minęło już sporo czasu, problem odpukać nie powrócił. Także może wspomniane przez Ciebie rozjechanie się map benzyny jest jakimś sensownym tropem, a sprawdzenie tego nic nie kosztuje.

2 godziny temu, jabrze napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Elektrozawór EVAP raczej chodzi poprawnie, z 2 minuty po zgaszeniu samochodu słychać charakterystyczne cykanie. Podciśnienia w baku też nie zauważyłem  

Sterowany jest prawidłowo, ale obudowa potrafi się rozszczelnić i przepustnica podbiera dodatkowe powietrze zubożając mieszankę paliwowo powietrzną. Stąd charakterystyczny zapach benzyny w kabinie. Sprawdź ten trop. Zasysając powietrze  od strony przepustnicy musi trzymać próźnię.