lepper_pl Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 A więc przyszła pora że niespodziewanie padł mój stary poczciwy lexmark i nie wciąga papieru. Pora na zakup drukarki zwłaszcza że rusza rok akademicki i trzeba raz na rok jakąś ściągę wydrukować. Mam do was takie pytanie. Czy lepiej kupić laserówkę czy zwykłą atramentówkę. Drukuję nie wiele karteczek. Może rocznie idzie coś koło ryzy papieru. Fakt który zniechęca mnie przed zakupem kolejnej atramentówki to sprawa zasychania tuszu. Dotychczas wyglądało to tak że przed każdym drukowaniem wyciągałem kartridż(czy jak się to pisze) i odmaczałem go pod wodą po czym mogłem wydrukować to co chciałem. Drukarka do kolejnego drukowania (oczywiście po jakimś czasie) wymagała powtórzenia czynności i chętnie teraz takie zabiegi pominę. Jak myślicie czy z laserówką nie będzie takiego problemu czy lepiej nastawiać się znów na atrament. Wiadomo laserówki są po to aby drukować wiele ale czy w moim przypadku się sprawdzi do bezproblemowej wiecznej pracy. czekam na wasze przykłady. Chce kupić coś do 300 zł bo po co inwestować w sprzęt który i tak więcej u mnie stoi niż działa. Macie może jakieś typy dobrego sprzętu spełniającego moje wymagania. aha. nie zależy mi na kolorach czy tam urządzeniach wielofunkcyjnych. To ma tylko drukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfadratowy Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 naprawic lexmarka! "im starsza tym bardziej wytrzymalsza". Ja sam jeszcze od czasu do czasu uzywam kompa ktory ma z 10 lat najmniej i hula jak zly. A laptop po roku ledwo zipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 25 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Koszta naprawy przekroczą kupno takiego sprzętu ale działającego. Uszkodzeniu uległ model Z 45. Ponadto już się z nią nabyłem i w grę wchodzi ina zwłaszcza że do tej tusze nie są najtańsze a tu już prawie ich brak. Koszt czarnego to 80zł. Nie widzę sensu ekonomicznego w takiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Jeżeli nie zależy Ci na kolorach to kup laserówkę. Do 300 zł już kupisz coś w miarę dobrego, a jeżeli dużo nie drukujesz to o wymianie tonera długo nie będziesz myślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Ja mam w posiadaniu Canona Pixma iP4200 i sobie chwalę. Zaleta taka, że zasobniki z atramentem są każdy osobno Kończy się jakiś kolor to wymieniam jeden a nie cały zasobnik z 3 kolorami. Dwie możliwości załadowania papieru, od góry i z dolnej kasety. Możliwość nadruku na płytach - poczytaj w necie ;) ps. przeczyść w starej, rolki podające/zabierające papier, spirytem z dodatkiem (odrobinkę) kalafonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da_marcus Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 szczerze polecam firmę EPSON miałem do niedawna ich drukarkę, która służyła mi przez blisko 5 lat i byłem bardzo zadowolony. Pół roku temu zmieniłem ją na urządzenie wielofunkcyjne oczywiście też EPSONA, i znowu jest super. Jakość druku jest dobra, a do tego jest cała masa zamienników tuszy, z których nawet te lepsze nie mają wygórowanych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Z45 to rzeczywiście nienajlepszy sprzęt leży u mnie w pawlaczu już parę lat i też mi tusze zasychały :cry: Obecnie mam starego LaserJet-a L5 super jest, nic się z nim nie dzieje, a na moje drukowanie wystarczy w zupełności. W pracy mam DeskJet 6127 z modułem obracania kartek i portem Ethernet. To co w tej chwili robią to jest po prostu jakieś nieporozumienie, albo ja ma takiego pecha że dostaję słaby "sprzęt" Drukarki co jakiś czas wymagają czyszczenia i wiecznie mam z nimi kłopoty. Co ciekawe obok pracują HP-ki serii 9xx, więc już kilkuletnie i z nimi nie ma najmniejszych problemów. Jakbym miał kupować obecnie drukarkę do domu to tylko laserową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 mój kumpel kupił używaną, laserową HP, drukuje tylko na czarno, ale i tak cały akademik drukuje u niego "materiały pomocnicze" i nie tylko. Jakość wydruku bardzo ok, nawet przy małej czcionce. Rok temu zapłacił za nią ok 2óch stów, myślę że nie tak źle. Ja od 99 roku używam HP 710c i nic się z nią nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 czyli wniosek jak się mało drukuje to z tonerem nic nie będzie mi się działo. Jak tak to super i rozglądam się za laserem. Zobaczę co tam na allegro oferują i być może wstawię jakieś linki z ofertami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Bierz Samsung-a ML-2010 - mam i polecam Cena: 200-230zł - najlepsza drukarka do domu. Kartridż nie jest zabezpieczony przed regeneracją (bardzo prosto się zasypuje), a zasypka kosztuje 20zł na 3k stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 kataryniarz, raczej trafny strzał. Lecę do sklepu a jak nie to fajna oferta na allegro. http://www.allegro.pl/item445536558_promoc...ier_gratis.html wszystko byle by to od razu drukowało i nie trzeba było bawić się z zasychającym tuszem. Zniechęca mnie sama nazwa samsung ale równie dobrze mógł bym napisać że auta na F są najgorsze i nie warto ich kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 hehe teraz to są super drukareczki,ja kupiłem swojego epsona 580 w 2001 roku rok używałem i odstawiłem z tuszami w środku,i tak stała prawie 8 lat zakurzona,obudowa zmieniła kolor na zółty od starości,kilka dni temu chciałem ją wywalić bo po tym czasie pewnie i tak jest niezdatna do drukowania ale z ciekawości wyczyściłem ją,przeczyściłem głowice kupiłem nowe tusze i drukuje tak samo jak kiedyś,a tyle razy czytałem ze atramentówki nie mogą stać dłużej z tuszmi do wszystko zasucha i drukarka jest do wywalenia co do tematu,może coś z wielofunkcyjnych?tyle tego jest na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Moim zdaniem lepiej kupić laser i mieć spokój. Ta drukareczka jest całkiem przyzwoita. Kupiłem ją mojej dziewczynie i była zadowolona. Wisiała podpięta na dość długim kablu USB i nie było problemów z transmisją czy instalacją. Zajmuje naprawdę mało miejsca. Jedyna wada lasera to to, że na 1 stronę się czeka kilkanaście sekund Jak jest zimna oczywiście, bo potem to hula ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 lepper_pl, wogóle sie nie zastanawiaj do sporadycznych wydruków to tylko laser - o kosztach eksploatacji zapomnisz moment. Ja mimo iż praktycznie w domu nie drukuje mam HP LJ 1018 - idealna do domowych zastosowań (na tonerze ok 2000tys stron) a jego wymiana na orginał to 150netto (zamiennik polowe). Ta drukareczka była jakiś czas temu w makro po 300 brutto. Teraz pewnie mniej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Odświeżę temat. Przyszedł czas na wymianę mojego domowego HP920. Powody podobne jak w 1 poście. Niewielka liczba drukowanych stron, problemy z tuszami, zabiera już po 3 kartki zamiast 1, przekładnia pracuje jak grzechotka itd. Poza tym, z racji wymiany sprzętu w domu na przenośny i w związku z tym istniejącej sieci WiFi, dobrze by było gdyby drukarka robiła jako sieciowa dla wszystkich lapków. I tu moje pytanie: Czego szukać, by było dobre, opłacalne i tanie w eksploatacji w warunkach domowych. Pod uwagę biorę tylko laserówki drukujące w kolorze. Ważne by posiadały przynajmniej gniazdo RJ-45, by kabelkiem podpiąć do routera. (będzie w pobliżu, tak więc nie jest to problem) Nie gra roli czas dostępu do pierwszej strony wydruku, jak również marka. Ma być bezproblemowa, z w miarę tanimi tonerami, lub łatwym i tanim ich napełnianiem. Rozdzielczość powyżej 600dpi była by mile widziana. Orientacyjny koszt nowej w granicach 500-600 zł. Co polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi