Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektrozawór sterowania zmiennych faz rozrządu

ryszard33

Rekomendowane odpowiedzi

piotrmaja co nie zmienia faktu, że najszybszą metodą będzie kupno drugiego koła, podmiana i masz temat rozwiązany, jak ze zdrapką. Większość życia serwisowałem VAGi więc mam mało doświadczenia co do Renówek, ale na zdjęciu widziałem, że to koło masz Delphiego, to w vagowskiej nomenklaturze jest marchewka i gó*no ogólnie... Ja bym tego nie założył do swojego auta. Wczoraj przyszedł mi karton ogromny z gratami do mojej reni, koło zamówiłem pakowacza Febiego, dzisiaj rozpakuję i zobaczę co w środku. Resztę rozrządu zabrałem SNRa, raczej same dobre doświadczenia z tą firmą też, a w Febim często jest oryginał. 

Edytowane przez small3r

szwagier24a to jak uzasadnisz to, że w febim np. są łańcuchy rozrządu IWISa, to co idzie na pierwszy montaż do BMW. Febi to pakowacz, raz jest gówno, a raz jest oem. Sprawdziłem to moje koło i jest Febi Febi, czyli może jakiś chińczyk, tak przynajmniej wygląda. Zamontuję i dam znaka czy chodzi. 

Edytowane przez small3r

Właśnie, ja też proponowałem koledze żeby odczytał błedy PyClipem (albo jeszcze lepiej Clipem) bo te uniwersalne diagnoskopy to z Renault sobie różnie radzą.

Dam znać jak odczytam błędy lepszym urządzeniem.

I tak Wam wszystkim dziękuję, mimo że jeszcze nie mam rozwiązania, za opinie, zaangażowanie i rady. 

Koło mogę kolejne kupić i wymienić ale wolałbym wiedzieć, że to właśnie jest przyczyną. Reklamacji mi nie uznają jeśli okaże się że i w nowym kole jest podobna sytuacja co by oznaczało że przyczyna tkwi gdzieś indziej. Do tego i tak przy ewentualnej wymianie czeka mnie nowy pasek, zaślepki, śruba wału.

Po podpięciu innego interfejsu diagnostycznego okazało się że były błędy (głównie kilka P0010 i jeden nie pamietam nr związany z czujnikiem wałków rozrządu). Po skasowaniu ich i pojechaniu w trasę testową wszystkie objawy z muleniem silnika i hałasem KZFR zniknęły. Silnik dział ładnie nie hałasuje KZFR, przyspiesza elegancko.

Poniżej  przesyłam wykres prędkości obrotowej silnika i kąta wyprzedzenia zapłonu i proszę o waszą opinię  (przyspieszenie, zmiana biegu, przyspieszenie i zmian biegu i jednostajna prędkość) o raz kąty na biegu jałowym.

Do tego widoczna jest jeszcze informacja "Regulacja przesunięcia wałka rozrządu - Status 3"

20260621_195653.jpg

20260621_190841.jpg

20260621_193239.jpg

Edytowane przez piotrmaja
  • Like 1
  • +1 1

• 1 miesiąc temu...
W dniu 20.06.2026 o 23:37, piotrmaja napisał(a):

Po podpięciu innego interfejsu diagnostycznego okazało się że były błędy (głównie kilka P0010 i jeden nie pamietam nr związany z czujnikiem wałków rozrządu). Po skasowaniu ich i pojechaniu w trasę testową wszystkie objawy z muleniem silnika i hałasem KZFR zniknęły. Silnik dział ładnie nie hałasuje KZFR, przyspiesza elegancko.

Poniżej  przesyłam wykres prędkości obrotowej silnika i kąta wyprzedzenia zapłonu i proszę o waszą opinię  (przyspieszenie, zmiana biegu, przyspieszenie i zmian biegu i jednostajna prędkość) o raz kąty na biegu jałowym.

Do tego widoczna jest jeszcze informacja "Regulacja przesunięcia wałka rozrządu - Status 3"

Wykasowanie zapisanych błędów innym interfejsem naprawiło samochód? Czy ja to dobrze rozumiem? I jak teraz sytuacja po miesiącu?

Edytowane przez slawekslawek