kecyrf Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 a jeszcze mam pytanko ile wchodzi oleju do 1,5 dci 78 kW, 4 litry starczą czy 5 brać trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Według instrukcji ma być 4,6l ale to do suchego silnika. Zazwyczaj wchodzi mniej. Raz kupiłem 4+1 l i zostało. Od tego czasu zawsze kupuje 4 l i po spuszczeniu oleju i wymianie filtra najpierw jest wlewane to co zostało z ubiegłej wymiany. Potem dopiero do górnego stanu jest dolewany nowo zakupiony z bańki 4 l. I znowu zostaje, co przelewam do pustej bańki po starszym oleju jaki jest wlany na początku i albo to jeździ w aucie jak mam dłuższą trasę, albo stoi w garażu do następnej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libtech Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Witam, ****************************** Moze ktos z uzytkownikow doradzi jak najnizszym kosztym wymienic olej do mojej meganki 3 kombi 2010 rok 1.5dCi 110km DPF? ****************************** Czy mozna uzyc dowolnego oleju czy tylko specyficzny do tego rodzaju silnika ze wzgledu na filtr DPF? ****************************** Bede wdzieczny za pomoc Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.9 - Enter P_r_z_e_m_o Edytowane 11 Maja 2015 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawciu-o Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Nie oszczędzaj na oleju ani na jego filtrze - myślę, że to samo powiedzą Ci inni użytkownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Wszystkie oleje spełniające normę RN720 Ja do swojego zalałem MOTUL 5W30 8100 X-clean https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-x-clean-5w30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Jesteś pewien, że on spełnia RN 0720? Jeśli Motul to chyba raczej Specific 0720 5W30: https://m.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/specific-0720-5w30 Edytowane 11 Maja 2015 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libtech Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 a jakis olej ELF? do tego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jak chcesz koniecznie Elfa to Solaris FAP albo Evolution FAP, ale Motul naprawdę jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F1Fanatic Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 A ja się pytam dlaczego nie jakiś nisko popiołowy 5w-40? Lepsze smarowanie w wysokich temperaturach. Skoro ELF jest za głupi by stworzyć taki i tkwi przy 5w-30 to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Ten 5w30 tak naprawdę lepkościowo niewiele różni się od 5w40, więc tym akurat to bym się nie przejmował. RN 720 to odpowiednik ACEA C4, która to norma wymaga lepkości wysokotemperaturowej HTHS minimum 3,5. Co innego paliwooszczędne oleje 5w30 klasy A5/B5, gdzie minimalny HTHS wynosi 2,9. Tak więc oleje normy RN 720 wytwarzają dość gruby film w wysokich temperaturach. Tak się składa, że akurat Renault nie idzie drogą, którą podążają producenci japońscy tudzież Ford, którzy wymyślili sobie wodniste oleje 0w20/ 5w20, a wyczytałem nawet, że w opracowaniu są oleje klasy 0w16. Inną sprawa, że w Polsce jest jakiś nie do końca uzasadniony strach przed olejami, które mają niższy letni indeks lepkości niż 40. Trochę szperałem na ten temat, i gdzieś natknąłem się na opracowanie z którego wynikało, że pierścienie tłokowe przy oleju 5w20 zużywają się w takim samym tempie jak przy oleju 5w40. Edytowane 17 Maja 2015 przez pawlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Tylko testy w praktyce pokazują co innego, ze 5W30 nie umywa się do 5W40. Można no zobaczyć w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Ależ to oczywista oczywistość! I dlatego Renault każe stosować te oleje 5w30 żeby popsuć nam samochody B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 To lej 5W30. Ja dalej - tak jak od 4 lat- leję do fapa 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Ja akurat nie mam fapa więc nie muszę lać oleju z normą RN 720. Jeśli bym natomiast miał taki wynalazek, to używałbym oleju zgodnie z zaleceniami. Jak już napisałem lepkość wysokotemperaturowa oleju 5w30 RN 720 jest zbliżona do typowego 5w40. Przykład pierwszy z brzegu: Wysokopopiołowy Motul X-cess 5w40 - HTHS viscosity at 150°C 3.7 mPa.s. Niskopopiołowy Motul Specyfic RN 720 5w30 - HTHS viscosity at 150°C 3.6 mPa.s. Wasze auta, wasze fapy, wasza sprawa. Lejta co chceta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Mylisz lepkość z właściwościami smarnymi.A innych parametrów nie podajesz? Pierwszy (jak i wiele innych dostępnych) przykład jaki mi się wyświetlił Polecam osobiście do fapa Motul X-Clean 5W40 Na innym ich teście jest właśnie porównanie 5W30 a 5W40 ale nie mogę teraz znaleźć a nie mam czasu szukać To też ciekawe- Edytowane 25 Maja 2015 przez ZibiW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi