athlon64x4 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Po pierwsze nie wydaje mi się że jest to KZFR :P nie ma znaczenia czy samochod jest sprowadzany - ważne czy masz papiery potwierdzające serwisowanie samochodu zgodnie z zaleceniami ASO; ceny w ASO są zaporowe - myśle że robiąc to sam (poza ASO) spokojnie zmiescisz sie w 1400-1500 PLN ze wszstkimi pierdołami (rozrząd, wszystkie rolki, pompa, płyn, pasek akcesoriów... + robocizna); co do katalizatora to nie wiem ale zalatuje bajką :P jeżdziłem z rozwalonym KZFR przez pare miesięcy i ani razu mi nie zgasł wiec też chyba bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mad Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam!Zaczęło się to jakoś tydzień temu , rano przy zimnym silniku po odpaleniu i przejechaniu około 10m coś dziwnie tyka w lewej czesci silnika. Tykanie trwa około 3-4 sek. po czym ustaje i jest wszystko ok. To co opisujesz to praca ABSu i jest zupełnie normalne. Uszkodzenie KZFR objawia się jako terkot podczas uruchamiania silnika, niektórym kojarzy się to z pracą silnika traktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu76 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam! Odwiedziłem dziś mechanika, który po przejechaniu kilku metrów stwierdził iż stukot nie dochodzi z silnika tylko z zawieszenia ! :P Po oględzinach na kanale padło na łączniki stabilizatora ... po weekendzie wymiana to zobaczymy czy to był ten problem .. kamień spadł mi z serca gdyż to niewspółmiernie mniejszy wydatek niż KZFR+ rozrząd . Komplet 114zł + 50zł wymiana. Myślę że po części do tej awarii przyczynił się stan polskich dróg - szczególnie śląskich mocno sfatygowanych :/// ...46 tys. w Niemczech bez problemu i 1500 km po polskich i już awaria... No ale poczekajmy do wymiany oby to było to. Pozdrawiam [ Dodano: 2011-03-23, 20:00 ] Witam ponownie w temacie... No i niestety pudło :P Po wymianie łączników stabilizatora dalej stuka przy starcie samochodu. Dokonałem dziś oględzin zawieszenia na stacji diagnostycznej i okazało się iż stukot dochodzi z prawego przedniego wahacza... notabene element ten był jako jedyny wymieniany przy zakupie auta gdyż budził zastrzeżenia - i tu taka niespodzianka !!! Prawdopodobnie ktoś spartolił swoją robotę i źle skręcił całość :P:P Diagnosta zalecił puszczanie głośno radio przy starcie - dowcipniś :P Trzeba rozkręcić i złożyć to na nowo ponownie - uważajcie pseudo-mechaników !! Pozdrawiam mam nadzieje że więcej w tym temacie nie będę pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Czy mozna z takim uszkodzonym KZFR jezdzic ? Raz na 40 odpalen zatrzepie mi autem i zgasnie i widze po forum ze to wina KZFR i nie wiem czy mozna z tym jezdzic ? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Nie, bo rozwalisz dodatkowo coś. A po za tym masz do pełna nalany olej silnikowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Olej był wymieniany niedawno przez wczesniejszego właściciela samochodu , a czemu pytasz o olej silnikowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Bo olej ma pływ na pracę KZFR. Np. niski poziom oleju przyspiesza zuzycie KZFR bo dłużej trwa dotarcie oleju do smarowania KZFR i tak samo od gęstości oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Można samo koło wymieniać czy trzeba od razu cały rozrząd? Mam przejechane 64 tys km Edytowane 13 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Można samo ale wtedy raczej w komplecie z paskiem, choć wtedy koszt robociny będzie dwa razy w bliskim odstępie czasu, ale ja bym uzupełnij olej pod max, i poczekał do 80tyś i wtedy wymienił wszystko. Znajomy bujał się sporo na kole do wymiany w RX4 z silnikiem 2.0PB, chodził mu już jak klekot... czy coś się nie stanie to nie wiem. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Karlllo a przy jakim przebiegu Ci wyskoczył też problem z tym kołem ? Czytając tutaj : http://megane.com.pl/topic/29965-zgrzyt-przy-odpalaniu/ wnioskuję,że da się trochę pojeździć z uszkodzonym tym kołem , chcę podjechać do mechanika i zapytać, ale póki co jest na urlopie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Ja nie miałem problemu z kołem, wymieniłem "można powiedzieć" że ze zmianą rozrządu profilaktycznie. Teraz zauważyłem co masz podane w profilu, czy on ma na liczniku ogółem zrobione 63tyś od 2008r bez wymiany rozrządu? Jeśli tak to bym nie czekał tylko wymienił teraz komplet, ogólnie przyjęte jest aby zmieniać rozrząd co 90tyś lub 5lat, co do kzfr to co niektórzy piszą aby zmienić dopiero jak zacznie się odzywać przy wymianie rozrządu lub też co druga zmiana rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam00 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Jestem laikiem w tych sprawach i prosiłbym o pomoc Sprawa dotyczy rozrządu: Czy podczas wymienianie rozrządu (Megane II 1.6. 16v ben. 2005 kombi 83kw)wymieniane jest także "koło zmiennych faz rozrządu" ?? Chodzi mi o to czy jak kupuje się zestaw do wymiany rozrządu czy posiada on już wszystko. Czy mógłby ktoś z Was polecić (link) jakiś dobry zestaw ??? lub warsztat na Śląsku. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Adam00 chyba najłatwiej by Ci było poszukać rozrządu na necie i zobaczyć na zdjęciu czy jest tam to koło w kompletach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Kzfr nie jest elementem wchodzącym stricte w skład sprzedawanych kompletów rozrządu, jeśli jest sprzedawane z rozrządem to powinno być wyraźnie napisane że jest. Dodatkowo cena będzie adekwatnie wyższa takiego zestawu o 300/400zł w przypadku 1,6 a ponad 400/500zł dla 2,0 Na Śląsku to nie znam, ale w Krakowie to mógłbym kogoś polecić (cenowo i fachowo), ale czy ci po drodze. Tak to szukaj w polecanych warsztatach. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Widzę że są komplety z pompą wody i bez pompy wody , czy przy przebiegu 64 tys wymieniać też pompę ? Bo to dodatkowo ok 100zł za pompe trzeba dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi