qba2666 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 witam, Jestem od niedawna właścielem meganki i zastanawiam się czy przycisku START/STOP można używać na światłach, skrzyżowaniu. Wiem, że są takie rozwiązania w nowszych autach, w celu ograniczenia spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Można tylko po co? - dla auta nie jest to zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 totak jak byś przekrecał kluczyk :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooha Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 jak widzisz że postoisz trochę dłużej to wyłącz,fakt że szybciej się zacznie sypać rozrusznik.Nic nie ma za darmo,ecodriving kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vuki Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 w instrukcji nic nie pisze na ten temat, na forum szukam i tez nic wyjasnijcie mi prosze jak dziala ten przycisk w tradycyjnym dieslu i kluczyku po przekreceniu czekamy az zgasnie "spiralka" a jak w przypadku start/stop? samochod sam sobie czeka ten ulamek sekundy? czy ten przycisk jest dwustopniowy a ja tego nie wyczuwam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 popatrz na tablicę w czasie uruchamiania - widać wyraźnie jak zapala się "spiralka", po chwili gaśnie i silnik jest uruchamiany. Inaczej mówiąc - tak, samochód "sam" sobie czeka odpowiedni czas i wykonuje wymagane czynności bez udziału użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek822 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Witam panów Piszę tu ponieważ potrzebuję informacji na temat przycisku start/stop z Megane 2 ,chcę ten przycisk wykorzystać do odpalania silnika w innym aucie lecz chciałbym najpierw się upewnić jak działa ten przyciski z Megane 2. Panowie czy ten przyciski działa na zasadzie że możemy nim uruchomić sam zapłon,następnie silnik, a po skończonej jeździe zgasić nim silnik? Jak to jest rozwiązane w Megane 2 i czy ten przycisk można spokojnie bez niczego więcej podłączyć w innym aucie mając normalne odpalanie i włączanie zapłonu tak jak to się odbywa mając proste auto ze stacyjką na kluczyk bez IMMO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Przycisk działa tylko do uruchomienia i wyłączenia silnika. Naciskasz go a samochod w zależności od wersji przeprowadza sekwencję rozruchu, (w dieslu czeka aż temperatura świec będzie wystarczająca). Po zatrzymaniu samochodu naciśnięcie go wyłącza silnik. Zapłon w Megane jest "uaktywniany" po wykryciu karty albo w czytniku albo w zasięgu czujników w przypadku hand free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 chcę ten przycisk wykorzystać do odpalania silnika w innym aucie Przecież to zwykły włącznik. wciskasz zwiera dwa kabelki, które podają sygnał do "komputera" samochodu, resztą on się zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek822 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Czyli podłączy się go w innym aucie bez problemów tak aby odpalać normalnie auto i gasić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie. On będzie działał tylko w meganie. Pomyśl, czy zwykłym włącznikiem np. takim do światła mieszkaniu można uruchamiać samochód? Megana jest skonstruowana w ten sposób, że jej to wystarczy. Inne samochody mają stacyjki, przeważnie czteropozycyjne, gdzie w każdym z położeń następuje inna sekwencja połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Na pewno ten przycisk będzie doby do innych samochodów ,przecież on będzie podawał napięcie na tzw elektromagnes (części składowa rozrusznika ,a tam nie potrzeba dużych prądów) resztę załatwi już rozrusznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Będzie dobry pod warunkiem, że najpierw włoży kluczyk do stacyjki, przekreci go, włączy zapłon a tym przyciskiem uruchomi sam rozrusznik. Nie widzę większego sensu w tej kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Będzie dobry pod warunkiem No nie wiem, ja bym jeszcze wstawił przekaźnik, w moim starym Fiacie miałem tak właśnie zrobione bo mi notorycznie paliła się stacyjka. Rozrusznik był włączany właśnie takim przyciskiem, zamontowanym zamiast pompki, ręcznej, spryskiwacza szyb ;-) Takie rozwiązanie było swego czasu bardzo popularne i modne. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek822 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Dzięki panowie za odpowiedzi , terasz wiem że jednak kupię uniwersalny włącznik start stop dostępny na allegro.Nie chcę mieć odpalania kluczykiem i przyciskiem bo to bez sensu , chcę pozbyć się blokady kierownicy i odpalać zapłon oraz silnik jedynie przełącznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi