Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Blokada przeciez kradzieży - odcięcie wtyku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że boje się o swoją Megane, a wczesniej ukradli mi juz Golfa IV, mam pytanko. Może bedzie troche głupie ale poprawcie mnie jak coś. Na forum wyczytałem na złodzieje odpalają megane po wtyku diagnostycznym. A jak bym ten wtyk wyjął? Po prostu odciął z tyłu kable poizolował i wyciągnał? Mi ten wtyk raczej nie bedzie potrzebny a w razie cos to sobie podłacze go znowu. Czy jest taka możliwość? Zastanawiam sie włąsnie. Prosze o pomoc.

moim zdaniem pomysł bez sensu. Pojawi się błąd, będziesz chciał pojechać do serwisu i do czego się chłopaki podepną? Do zapalniczki? :)

To już chyba lepiej by było zrobić jakąś przejściówkę, np z kabla LPT, żeby w razie czego mógł podpiąć kompa.

To już chyba lepiej by było zrobić jakąś przejściówkę, np z kabla LPT
Otóż to. Juz to opisywałem.

Mam też kolejny pomysł z LPT. Kilka kabelków z czytnika karty doprowadzamy do żeńskiego gniazda LPT, w ten sposób, że kabelek z wiązki podłączamy np do pinu nr5 i ten sam idący z czytnika do pinu np 17. Dopóki nie włozymy w gniazdo LPT, wtyczki ze zwarym pinem 5 i 17 czytnik jest martwy. Takie małe urozmaicenie dla posiadaczy Megane z HF, którzy czytnika nie uzywają na codzień :)

wtyk można odciąć za pomocą jakiegoś przekaźnika i ukrytego wyłącznika lub załączanego po zapłonie. można mnożyć zabezpieczenia ale to co utrudni robotę złodziejowi może utrudnić i tobie potem ew naprawę. każdy patent jest dobry ale nie każdy praktyczny.

żeby odpalić auto bez kluczyka brak gniazda nie będzie większym problemem

On jest FACHOWCEM
Dzięki :) Nadmienię, że domorosłym.
żeby odpalić auto bez kluczyka brak gniazda nie będzie większym problemem
Owszem, jeśli ma się kartę. Jeśli jednak przychodzi się z czyściutką to i czytnik i gniazdo się przyda :)