Bolek G Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Witam szanownych Forumowiczów.Mam pytanie: czy można wykręcić drążek kierowniczy w Meganie II kluczem typu: żabka ( zwykły klucz do rur),lub innym kluczem. Wiem ,że od spodu jest dosyć ciasno,sanki pod silnik,wahacz.Za duzo miejsca niema na manewry kluczem. Wiem że warsztaty mają do tego odpowiedni klucz -ściągacz typu samozaciskowego. Proszę o jakąkolwiek doradę. A może ktoś z kolegów miałby taki klucz, i za drobną opłatą byłby w stanie pożyczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek G Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Witam .Dzieki za doradę,ale do Krakowa to mi trochę czasu zejdzie,nieprzyjadę.Ale dzięki za chęci.Popytam jeszcze u znajomych mechaników.Może ktoś by taki ściagacz załatwił. Jak się ma odpowiednie narzędzia,to jest moment i drążek kierowniczy z końcowką zrzucone. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 A mnie się udało ;) . Odkręcić koło i do góry , maksymalny skręt kierownicą i można już złapać drążek.Bez wielkich problemów dało się odkręcić. Robiłem to po lewej stonie,nie wiem jak po prawej ,ale pewnie też tak można.Pozostaje już tylko ustawić zbieżność i po krzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek G Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Marek10010 ,wykręcałeś drążek kierowniczy z kanału ?? czy od strony zdjętego koła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek10010 Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Wkręcałem z kanału. Można od stony zdiętego koła ale jest to bardzo niebezpieczne gdyż trzeba się położyć pod samochodem aby zdiąć osłonę drążka :-x . Jak się ma zdiętą osłonę drążek można odkręcić nie wchodząc do kanału i nie kładąc się pod samochód. Zbierzności też nie ustawisz bez kanału :-( . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek G Opublikowano 17 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Dzięki za informacje. jak się wezmę za wymianę to napiszę jak mi poszło. pozdrawiam. [ Dodano: 2009-09-18, 09:13 ] Witam ponownie. Wymieniłem sam drążek kierowniczy i końcówkę drążka kier. wykręcając żabką -kluczem do rur.Nowy drążek kier. przykręciłem kluczem 32mm. Jeszcze raz ,dzięki za dorady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Zrobie mały up tematu bo nurtuje mnie jedna rzecz. Byłem na razie u jednego mechanika we wro ale ciekaw jestem zdania pozostałych. Chodzi o koszt wymiany drażków na osprzęcie trw +zbieżność. Za całość policzył mi 500zł. Czy w innych miastach jest podobna stawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Kuzynpit, ja za zbieżność płace 70pln a drążki są w cenie ok 70pln/szt. Chyba trochę dużo Cię podliczył! Edytowane 13 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) No właśnie też tak myśle bo kalkuluje. Same drążki to 70zł sztuka+koncówki ok 30-40szt to daje za obie strony 200zł+ zbieżność max do 100zł to i tak wychodzi jakby 200zł za robocizne?! Edytowane 9 Listopada 2016 przez Kuzynpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 mały up. Czy wymieniając drążek kierowniczy należy także wymienić końcówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Jeżeli końcówka ma luzy, jest zużyta lub jest uszkodzona guma to wymieniaj. Jak jest wszystko w porządku to nie ma sensu, jeszcze może wyjść na gorzej. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez rafcio_100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) U mnie (też wro) mechanik za wymianę drążków kierowniczych+sworznia+2tuleje wziął za robocizne 500zł. (bez częsci i zbieżności). Mówił, że duży problem sprawił fakt, że trzeba było ściągnąc belkę, więc 500zł za załość to bym raczej był zadowolony Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Piwniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 500 zł to i tak chora cena. Taka cenę się płaci jak jest coś epicko zapieczone trzeba ciąć itd. Ale nawet w takich sytuacjach liczono mi paręnaście złotych więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Fcuk 200 pln za robotę to dużo ? Przecież zajmie mu to min 2 godziny jak nie więcej. To ile ma skasować za godzinę ? 50 pln. Moim zdaniem to i tak super stawka 100 za godzinę roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Skasował Cię tak bo robił za godzinę. W większości warsztatów masz za usługę. Np: wymiana wahacza 60 zł +/- 20 zł w zależności od trudności, czy idzie szybko czy są utrudnienia np: śruba nie puszcza itd. Wymiana drążków nawet 30 zł +/- 20 to masz 50 czyli 100 za 2 sztuki. Za końcówki przeważnie biorą więcej bo śruby kontrujące są największą przypadków uparte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi