DominMegane Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam, Mój problem tkwi w nie działającej elektrycznej szybie pasażera. Otóż nie działa sterowanie szyby w dół ani w górę. Przeczyściłem kostkę przełącznika szyby a konkretnie zaśniedziałe styki i nadal nie działa. Rozebrałem boczek opuściłem ręcznie szybę na dół i o dziwo podnieść szybę elektrycznie mogłem a opuścić nie. Tak jakby ten silniczek działał tylko w jedną stronę... Pytanie czy muszę wymienić silniczek podnoszenia szyby czy wystarczy wymienić przełącznik sterowania szybą wraz z kostką? Prośba o pomoc. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiroll Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Mam podobny problem :/ Czy udało Ci się jakoś naprawić tą szybę bez wymiany silniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinez0001 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 witam.czy moze kto wie jak sie programuje szyby elek po odpieciu akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 martinez0001, Ja wiem i setki osób wiedzą.Jak posiąść tą tajemną wiedzę ??? Poczytaj troszeczkę forum.Polecam http://megane.com.pl/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa344 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Witam trochę późno, ale jeśli silnik podnoszenia szyby działa w jedną stronę to uszkodzony jest układ sterowania szybą, który przykręcony jest do silnika (taka kostka elektroniczna) kosztuje ok 150zł do 200zł wystarczy ją wymienić i śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chalc Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam, Mam podobny problem. U mnie też przeztał działać ten moduł sterujący. Czy udało wam się jakoś go zreanimować bez wymiany na nowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witam i ja się dołączam z pytaniem dzisiaj szyba pasażera odmówiła współpracy.. kiedy przyciska się przycisk słychać wyraźne terkotanie ale tylko w pozycji do gór. W pozycji do dołu jest cisza i szyba nie reaguje :/ Czy ktoś potwierdził że to tak kostka i jak to się nazywa bardziej fachowo tak aby tego poszukać na allegro ? ? czy to może zwykły przekaźnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chalc Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Witam, Ta kostka się nazywa fachowo "moduł podnośnika szyby" przynajmniej taka nazwa funkcjonuje na allegro ale nie koniecznie to jest zepsute u Ciebie. Chociaż objawy są podobne jak u mnie więc może jednak to to. Polecam sprawdzić pozostałą część instalacji i ewentualnie sam siłownik po zdjęciu modułu. Co do samego modułu to niestety nie jest to zwykły przekaźnik. Na płytce jest też jakiś scalaczek i to chyba on jest winny bo u mnie sam przekaźnik jest sprawny. Oczywiście to też jest do ugryzienia ale na razie jest to "tajemna wiedza grubszych cwaniaczków z allegro którzy sprzedają naprawione moduły pod warunkiem że wyślesz im swój stary "zepsuty" :) ". Chętnie będę kontynuował temat jeżeli znajdzie się ktoś kto posiadł tę tajemną wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 czyli rozumiem ze rozchodzi się o to coś przymocowane do silnika ...jak z tej aukcji http://www.allegro.pl/item1021143566_megan...snika_szyb.html w takim razie naprawdę jak za zboże sobie liczą :) chyba ze znajdzie się kogoś kto sprzedaje cały silniczek wraz z modułem może wtedy taniej wtedy pozostaje pytanie czy moduły z różnych stron są zamienne miedzy sobą ? [ Dodano: 2010-04-30, 21:25 ] Jak na razie u siebie podejrzewam przycisk u kierowcy tzn jakieś zwarcie w nim bo jak się trochę tym pobawiłem to szyba pasażera zaczęła chodzić do tego nawet z normalną prędkością bo trzeba wspomnieć ze kiedyś chodziła znacznie wolniej od lewej... Same przyciski podobnież można rozebrać i już widziałem gdzieś na forum taką próbę :) no nic trzeba szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane007 Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 witam wiem że już dawno pisaliście o tej dolegliwości szyby pasażera lecz ja jestem właścicielem megi od pół roku i mam właśnie ten dylemat. nie mam pojęcia jak to samemu naprawić. tyle co sprawdziłem to że podnośnik i przełącznik od pasażera są ok. zamieniłem bieguny dochodzące do silniczka i wcisnąłem na przycisku pasażera w górę i szyba poszła w dół a gdy podłączyłem zasilanie prawidłowo i nacisnąłem do góry to poszła elegancko do góry. za to gdy chciałem tak zrobić lecz sterując konsolą kierowcy to nie poszło a także przy wcześniejszym otwarciu owej szyby gdy włączyłem domykanie z pilota szyba kierowcy i szyberdach domknęły się za to szyba pasażera nie. więc wnioskując niby wszystko działa podnosi do góry bo czuć wibrację gdy dotykam drzwi, lecz martwy punkt to opuszczanie w dół. moja megi to podstawa 3-drzwiowa bez elektrycznych lusterek. na początku myślałem że zepsuty jest taki przekaźnik przy silniczku lecz ja takowego nie mam. mam bezpośrednio wtyczkę zasilającą silniczek. gdybym miał el. lustra + free hands to pewnie miałbym ten przekaźnik. już myślałem o zrobieniu szyby na krótko. chciałem w aso podłączyć nowe przełączniki na chwilę w celu sprawdzenia lecz oni powiedzieli że mają tylko na zamówienie a są trzy typy tych ustrojstw i kosztują od 150zł. a pewności co do usterki nie mam. PROSZĘ O POMOC GDYŻ ZA OKNEM MAMY UKROP A JA Z CENTRALNEJ POLSKI MAM JECHAĆ W GÓRY A NIE MAM KLIMY WIĘC PODRÓŻ BĘDZIE KATORGĄ. POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Jeżeli masz domykanie szyb z pilota to w drzwiach pasażera też powinien być ten przekaźnik przy silniczku.W lusterku powinien być czujnik temperatury lecz nie ma on nic wspólnego z szybą.Może masz zamontowane drzwi z anglika - zdemontuj osłonę od strony pasażera (słupka na którym są zawiasy) aby dostać się do wtyczki która idzie do wtyczki od drzwi i policz ile dochodzi do niej przewodów a z wtyczki od drzwi zsuń gumową osłonę i również sprawdź ile masz przewodów.Jeżeli ilość przewodów od strony pojazdu jest inna niż w drzwiach to masz coś namieszane z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane007 Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 ok sprawdzę to. dodatkowo sprawdzę moje drzwi bo moze tam mam owy przekaznik i on jest walniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Ten przekażnik jest przy silniczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane007 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 w drzwiach od pasażera takiego przekaźnika nie mam mam oryginalną wtyczkę zasilającą. no cóż uboga wersja. w moich drzwiach jeszcze nie sprawdzałem przekaźnika. za to. sprawdziłem ilość kabelków od fury do kostki i od kostki do drzwi no i wyszło że od kostki do drzwi mam o dwa kabelki mniej aczkolwiek... czyściłem kostki i styki te gdzie łączą się drzwi z autem i tę gdzie steruję szybą pasażer. na zasadzie spięcia opuściłem szybę. moja panna szybę do końca zamknęła gdy wysiadaliśmy z auta, a gdy ponownie jechaliśmy zacząłem się bawić sterowaniem pasażera i szybka się opuściła. i nagle zaczęła chodzić. ale do PONOWNEGO URUCHOMIENIA AUTA. PRZEPRASZAM DO TRZECIEGO URUCHOMIENIA. PÓŹNIEJ ZNÓW SIĘ POSRAŁO. Ogólnie gdy szybę opuszczę podłączając przewody to mogę ją zamknąć tylko i wyłącznie gdy auto mam odpalone i tylko z pozycji pasażera. a gdy przełącznik sterowania szybą w drzwiach pasażera podłączę do góry nogami i wtedy wcisnę w dół to szyba opuszcza się ale tak jakby miała zatwardzenie i wtedy chyba robi się gdzieś spięcie bo gdy wtedy włączę szybę w dół to włącza mi się oświetlenie regulatora wentylatora. a udaje mi się podłączać kostkę odwrotnie bo kołnierz usunołem. a gdy szyba jest całkowicie w dole i zamyka drzwi to strasznie grechocze, a gdy dochodzi do końca to w pewnym miejscu zgrzyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Czyli masz wersję uboższą i sterowanie impulsowe tylko w drzwiach kierowcy a w pasażera nie .Więc z pilota możesz zamknąć tylko szybę kierowcy. Poszukam schematu. Winny może być przełącznik w drzwiach kierowcy lub pasażera bo one są od siebie zależne. Mając przełącznik szyb pasażera na wierzchu odpal silnik .Sprawdź miernikiem czy w przełączniku pasażera na pinie A1 i B2 jest +12V a na A2 masa. Jeżeli tak będzie to przełącznik w drzwiach kierowcy jest dobry.Jeżeli na A1 lub B2 nie będzie +12V to przełącznik w drzwiach kierowcy jest uszkodzony Edytowane 10 Lipca 2012 przez Nel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi