wronka94 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Koledzy jak odkręcić stopkę od dachu ? Odginałem wstępnie podsufitkę, żeby zobaczyć jak to wygląda. Z jakim kluczem tam podchodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkonst Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Płaski 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 U mnie radio zakłócał konwerter podłączony do gniazda zapalniczki przekształcający 12V na 5V 2xUSB, które potrzebuję do smartfona i kamerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 wydaje mi się,że instalacja u podstaw jest kiepska... czy w ogóle u kogoś radio gra (odbiera) dobrze? w moim poprzednim aucie (audi a4)to samo radio grało idealnie (nie gubiło zasiegu wcale,albo b.rzadko),a antena była wew. ! (w słupku lub podsufitce) więc teoretycznie powinno być gorzej niż w megance, w tych wszystkich problemach,stawiam na kiepską instalacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) U mnie słabo działało radio... Wymieniłem bat i pomogło na 80%. Kłopoty są w trasie przy zmianianie nadajnika.... Pozostaje stopka na dachu. Edytowane 17 Marca 2016 przez Rosol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 U mnie również pomogła wymiana samego bata, koszt 9zł bez grosza. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektropomoc Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Na gwincie od anteny nie powinno być napiecia, to wejście do wzmacniacza antenowego. Zasilanie wzmacniacza antenowego w stopce podawane jest przez kabel ekranowany z radia. Podobna technika zasilania wzmacniaczy antenowych stosowana jest w popularnych antenach siatkowych telewizyjnych, gdzie płytka wzmacniacza jest w antenie, a zasilacz przy odbiorniku. Aby, zdemontować rączki trzeba podważyć i wysunąć prostokątne zaślepki w rączce są wciskane. A jakie powinno tam być napięcie (w wersji z navigacją). Kabel ekranowy to jak rozumiem zwykły kabel antenowy poprowadzony od radia do podstawy anteny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver001 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Mam podobny problem w Scenic II i już skończyły mi się pomysły. Radio odbiera tylko jedną stację i to jak przejeżdżam obok jej nadajnika. Radio mam fabryczne Cabbase z nawigacją, tuner i czytnik nawi pod siedzeniem pasażera z przodu. Wymieniłem bat, odkręciłem stopkę anteny GSM, ponieważ u niektórych dostawała się tam woda ale nie było śladów rdzy, luty ładne. Co może być jeszcze problemem? Zastanawia mnie jeszcze fakt, że podczas ręcznego ustawienia częstotliwości w głośnikach jest cisza - nie ma trzasków, szumu itp. Może coś z radiem jest nie tak? Z anteny wychodzą trzy kable - od radia, od GPS i trzeci cienki ok. 15cm podłączony do złącza bezpośrednio przy otworze w dachu - czy na nim powinno być jakieś napięcie czy to jest tylko masa? Edytowane 27 Września 2016 przez sliver001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 dziwne jak może się zepsuć bat, ale zdarzają się dziwne rzeczy, mam radio niefabryczne i nagle któregoś dnia zniknęły wszystkie stacje radiowe, czasami się pojawiają i nagle znikają i tak w kółko, jak znikną to jest całkowita cisza, nie ma nawet szumów ani trzasków, nie odbiera wówczas nawet ta stacja radiowa, która zawsze odbierała nawet bez anteny, radio ma niewiele ponad pół roku a kupione było jako nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Dnia Sat Jul 13 2013 o 18:57, witman napisał: Na gwincie od anteny nie powinno być napiecia, to wejście do wzmacniacza antenowego. Zasilanie wzmacniacza antenowego w stopce podawane jest przez kabel ekranowany z radia. Na gwincie nie ma napięcia, a zasilanie przedwzmacniacza antenowego jest z uch w M2Ph1. Naprawiałem podstawę anteny i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Niektóre MIII i ScIII mają wzmacniacz nad tylną szybą, a złączka wychodzi do szyby, wykorzystując strukturę ogrzewania szyby jako antenę. A napięcie 12V jest na tej białej wtyczce (patrz zdjęcie) to zasilanie wzmacniacza i zarazem kabel sygnałowy anteny. Edytowane 9 Września 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 I często nie łączy klips z napyleniem. Warto to zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Zgadza się, na tej wtyczce przy szybie jest zawsze sporo wilgoci od szyby, zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych i warto ją sobie przeczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) A co to jest za wtyczka? Czarny przewód z białą wtyczką idzie do podstawy anteny a zielony z czarną wtyczką znika gdzieś z boku auta Edytowane 9 Września 2018 przez prezes72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Pojedyńczy przewód z podstawki anteny to zasilanie wzmacniacza. Bez niego to radio prawie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi