michasz Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Witaam, moze Wy mi pomożecie, Otóż niedawno pojawiła mi sie kontrolka silnika ( check ) po podłączeniu do komputera widać że wyskoczyły dwa błedy 1 to położenie czujnika wałka rozrzadu a 2 to bład jego obwodu. Wymienione zostały : czujnik położenia wałka oraz czujnik cisnienia wałka ( ten przy wlewie oleju ), jednaj ich wymiana nie wyeliminowała błedów. Nadmieniam ze auto ma instalacje gazową. Czy błedy mogą mieć związek z KZFR ?? HELP PLEASE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 A po wymianie kasowałeś błędy?? Musisz je skasować i sprawdzić czy na nowo się pojawią. Według mojej wiedzy błędy nawet po usunięciu usterki same się nie kasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Nie ma czegoś takiego jak czujnik ciśnienia wałka. Co do czujnika położenia to który wymieniłeś? Wiem, że wielu mechaników myli pojęcia i dla wielu czujnik położenia wału to to samo co czujnik położenia wałka rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasz Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 wymienialem na 100 % czujnik położenia wałka rozrządu, blędy były kasowane wielokrotnie, kontrolka zawsze się włącza. Jeszcze jedne może któs mi powie jakie błedy wyskakuja gdy uszkodzone jest Koło zmienych faz rozrządu ( od czasu do czasu je słysze przy odpalaniu, ale jak narazie jest to jedyny objaw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Usterka koła zmiennych faz nie jest sygnalizowane błędem. Nie znam się zbytnio na nowych instalacjach LPG, ale w starszych do komputera gazu podawany był sygnał z czujnika połozenia wału. U siebie też tak masz? Może tutaj poszukaj przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Trochę walczyłem z tą kontrolka od stycznia do marca. I tak zostały wymienione następujące rzeczy sonda lambda za katalizatorem, potem czujnik położenia wału tak jest on nazwany w clipie (nie impulsator) czyli czujnik od wałka rozrządu (po wymianie samochód przestał gasnąć a zaczął po uszkodzeniu się sondy), potem znowu padła grzałka sondy i wymiana na nową sondę. I teraz ciekawostka. Na schemacie i naturze czujniki są razem ze sobą powiązane przez plus (czujnik położenia wału, dwie sondy, czujnik oparów). Sprawdź wiązkę bo w niej może być przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoni Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 kwestia czasu trzeba wymienić koło z paskiem, też tak miałem i jeździłem ponad pół roku. Gaśnięcie i brak mocy koło na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dużo czytałem na tan temat, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. U mnie parę dni temu zapalił się "service" i kontrolna oczyszczania spalin. Auto pracuje super. Byłem na clipie i wyszło, że mam uszkodzony czujnik położenia wałka. To jest to cudo, które jest obok wlewu oleju i przykręcone jedną śrubą? W moim przypadku jest taki problem, że nie bardzo mogę zostawić auto na dłuższy czas i wolałbym sam to ustrojstwo wymienić. Proszę o sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Nie - to jest zawór a czujnik jest po przeciwnej stronie (od strony skrzyni)pod kolektorem ssącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 ciach Dzięki bardzo. możesz mi powiedzieć, jak to wygląda i czy taki laik jak ja sam to wymieni? Bardzo będę wdzięczny Nie cytujemy w całości posta, jeśli odpowiadamy bezpośrednio po nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Tak - jest on przykręcony na jedną śrubkę (klucz 10) po odkręceniu wyciągasz z głowicy odpinasz wtyczkę montujesz nowy. U mnie po trzeciej jeździe (nie uruchomieniu) kontrolka zgasła sama. Na rysunku zaznaczyłem strzałką pod kolektorem sącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Dzięki dobry człowieku :) Jak możesz, to odpowiedz mi jeszcze, czy jest możliwe, że przy uszkodzonym czujniku auto pracuje zupełnie normalnie? No może niekiedy szarpnie na zimnym silniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 U mnie objaw był taki że oprócz zapalania się kontrolki miałem nieraz problemy z przyspieszaniem (brak sterowania kołem zmian rozrządu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Dziś wymieniłem czujnik i jestem trochę zaskoczony- samochód jest dużo bardziej elastyczny. Kiedyś już pisałem, że moja poprzednia Corolla lepiej się zbierała z niskich obrotów, a to może był uszkodzony czujnik w Megance? No fakt, że przez rok nie wywalało błędu, ale może czujnik dogorywał powolutku :-> Jeszcze muszę jechać skasować błąd, bo dalej świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sudam Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Podpinam się pod temat z podobnym problemem - lampki service + układu oczyszczania spalin (te pomarańczowe) obie świecą się w sposób ciągły bez wyraźnej przyczyny. zapaliły się podczas jazdy, a samochód chodzi bez problemów. Byłem na komputerze, nie w ASO (koszt 50 zł), skasowali mi błędy i dostałem wydruk. Niech ktoś doświadczony w temacie spojrzy na dołączony wykaz i się wypowie czy to będzie problem po stronie czujnika położenia wałka rozrządu czy też może czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi