Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

ABS Nie działa


Recommended Posts

Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki nie dawno kupiłem Megane 1997 r. 1.6 8v 55kw auto zadbane sprowadzone z Niemiec. Mam wątpliwości czy działa ABS przy włączeniu zapłonu nie zapala się kontrolka od ABS-u przy hamowaniu np. na szutrach przy moim poprzednim aucie załączał się ABS i bił pedał a tu nie nie wiem co jest grane bym był wdzięczny za pomoc z góry dzięki i pozdrawiam Michał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze to sprawdź czy masz ABS, czyli czy jest pompa od ABSu pod maską.

Potem wypadało by sprawdzić czy nie spaliła się żarówka lub ktoś jej nie wyjął chcąc ukryć jego usterkę.

Jeśli to żarówka i ciągle będzie świecić to trzeba go podpiąć pod kompa i sprawdzić co mu dolega lub szukać od kabelka do kabelka a może coś się znajdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam, czy ktoś ma może pomysł na przyczynę następującej usterki?

Po załączeniu silnika komputer sprawdza wszystko, kontrolka ABS gaśnie (czyli sugeruje to, że układ elektryczny działa poprawnie), jednak po ruszeniu z miejsca zapala się kontrolka aBS i serwis (no i oczywiście czerwony wykrzyknik i stop).

Jak rozumiem, komputer otrzymuje błędny sygnał, iż któreś koło się blokuje?

Czujniki przeczyszczone, oporność pomierzona i jest ok - czy jest może znana jakaś inna przyczyna takiego staniu rzeczy?

Reasumując, po sprawdzeniu przy uruchomieniu zapłonu kontrolka ABS gaśnie, po ruszeniu (tylko do przodu, czyli musi być ruch prędkościomierza) kontrolka aBS się zapala...

 

dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam (R. Megane classic 1.6 2000r)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za rady, spróbuję z tymi podniesionymi kołami, tylko nie wiem, które "odpowiada" za licznik, bo jak jadę na wstecznym i szybkościomierz nie działa, to kontrolka się nie zapala.

Czyli że ma to coś wspólnego z szybkosciomierzem, ABS chyba porównuje, że jest ruch wg licznika a któreś koło "stoi"...

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

które "odpowiada" za licznik

Lewy przód, z tego co pamiętam.

 

P.S. Masz 107KM, opis po lewej mnie trochę zmylił. 113-115KM było w Meganie II ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam takiej wersji przejściowej i nadal twierdzę że pod maska masz 107 KM, silnik K4M. 115 KM miał silnik 1.8 16V.

Nie odchodźmy od tematu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

staszek_s, sprawdź jeszcze bezpiecznik 60A (chyba drugi od lewej) znajdujący się w skrzynce obok akumulatora. U mnie był bardzo zaśniedziały i ABS raz działał a raz nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!