ZygaM Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Witam, Ja mam Scenic RX4, ale chcę zapytać w imieniu mechanika, do służbowego auta Megane II nie wiem czy to ph1 czy ph2, silnik 1,6 16V z roku 2004, na tzw. kartę zbliżenioną. Szukałem przez "szukaj" lecz albo słabo, albo po prostu nie ma odpowiedzi na problem; silnik odpala bez problemów, jednak kiedy się zagrzeje, a najpóźniej po przejechaniu około 20 kilometrów, przy zdjęciu nogi z gazu, np. przed skrzyżowaniem, silnik nagle traci obroty aż do jarzenia kontrolek, kiedy chce się dodać gazu, nawet pulsacyjnie nic nie pomaga, wcześniej pomagało szybkie zgaszenie i odpalenie, teraz już to nie pomaga, odpali ale dalej nie wchodzi na obroty. Nauczyliśmy się już jeździć na tej zasadzie, że długo przed dojechaniem do świateł wciska się sprzęgło i obserwuje obrotomierz, jak spadają to z powrotem na bieg niższy, teraz już i to zawodzi. Obroty i moc do normy powracają po jakimś czasie, jakby na minutę był zanik dopływu paliwa i wypalało opary. Mechanik wymienił już (zamieniał od innych sprawnych) cewki, jakiś sterownik, wymienione zostały filtry. Dziś jadę na nocną zmianę i znowu mnie czeka męczarnia z tym autem, więc proszę o podpowiedź, aby mechanik mógł naprawić. Do moderatorów: jeśli jest faktycznie odpowiedź na forum na ten problem proszę o jakiś link nawet na pw, a przy najbliższych odwiedzinach usunę ten temat, lub usunięcie go przez Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Czujnik położenia wałka rozrządu daje takie objawy. A najlepiej zrobić to podłączyć ją pod Clipa i będzie wiadomo co jej dolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Aston, napisałeś, podłączyć pod klipa, rozumiem że pod komputer. Był podłączany wielokrotnie, nie wykazał żadnych błędów. Dziś w nocy znowu trzy razy się obrażał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A co ze świecami, cewkami i przepustnicą? Było coś z tym robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Jak już napisałem wcześniej, mechanior wymieniał od innych megane, które są w pełni sprawne, wymieniał cewki, świece nowe zakupiono, coś grzebał przy przepustnicy, nic to nie pomagało, więc z powrotem pozakładał te oryginalne, serwisant na komputerze stacjonarnym nie znalazł błędów. Być może trzeba podłączyć "laptoka" i trochę pojeździć, może wtedy to nastąpi i się ujawni wsza. Żeby było weselej, te inne Meganki, na nicy złych cewkach jeździły bez zarzutów, (wszystkie meganki mają takie same wersje silników, tylko inne budy, tematyczna to sedan a te co są dawcami to Kombi, firma zakupiła 6 sztuk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Aston, napisałeś, podłączyć pod klipa, rozumiem że pod komputer. Clip jest to program diagnostyczny specjalnie opracowany dla renault. I przy pomocy niego można wszystko zrobić się z komputerem silnika, ABSem, poduszkami. A podłączenie pod kompa jak nie ma się clipa mija się z celem. Po prostu jest to wyrzucenie kasy w błoto. Bo nie każdy program jest w stanie odczytać błędy zapisane w komputerze sterownika silnika. Przerobiłem podłączanie się pod kompa poza ASO bo chciałem trochę kasy zaoszczędzić na diagnostyce i tak w końcu trafiłem do ASO i auto zostało naprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 a pisałem już, że jeszcze dużo się od Was nauczę. Dzięki, powiadomię mechanika, a najlepiej niech odwiedzą serwis jak się należy, chyba że jeszcze ktoś chce coś dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi