Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Buczenie podczas jazdy, łożysko?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Coś mi buczy podczas jazdy, zaczyna się przy około 40-50km/h i później już jest coraz gorzej,

przestaje podczas skręcania w prawo, zaczęło się od w miarę cichego buczenia, teraz już jest bardzo głośne zwłaszcza przy szybkiej jeździe, sądząc z opisów w innych tematach jest to łożysko koła, tylko nie bardzo słychać które, obstawiam tył ale która strona to nie mam pojęcia, przewiozłem znajomego i powiedział że przy takim buczeniu to powinien być wyczuwalny luz na kole, ale na żadnym z 4 kół luzu nie ma,

czy jak podniose auto na lewarku i będę kręcił kołem to będzie można poznać które to?

bo buczenie zaczyna się od ok. 40km/h, a jak się podniesie na lewarku to bedzie dodatkowo odciążone to koło?

czy można w jakiś sposób dokładnie określić które to koło?

i mam pytanie czy w moim meganie można wymienić samo łożysko? zarówno z przodu i z tyłu??

jest to megane Iph2 2000r. 1.6 16V HB z tyłu bębny z abs

próbowałem znaleźć w dialogys'ie ale nie wiem czy dobre wyniki otrzymałem?

Tył:

komplet łożyska 25x52x37 nr.7701205812

Przód:

łożysko 37x72x37 nr.7701205779

czy w moim meganie można wymienić samo łożysko?

Tak.

zarówno z przodu i z tyłu??

Tak.

czy dobre wyniki otrzymałem?

Dobre.

Doczytaj na forum o łożyskach, jest dużo napisane.

próbowałem znaleźć w dialogys'ie ale nie wiem czy dobre wyniki otrzymałem?

Jeżeli wprowadziłeś wszystkie potrzebne informacje (VIN i nr z tabliczki owalnej) to te nr są prawidłowe. W Dialogysie masz też noty serwisowe i manuale serwisowe tam wszystko znajdziesz.

• 3 tygodnie później...

no i łożysko wymienione, już nic nie buczy podczas jazdy, łożysko kupiłem w sklepie z łożyskami, zapłaciłem 36zł, sprzedawca mówił że to jest jakaś węgierska firma, na pudełku była tylko nazwa MAG, mówił że nie ma z nimi problemów tak jak z optimum (czy jakos tak) przy których często miał reklamacje, ale jak wyjąłem je z pudełka to na łożysku było nabite skf lub snr (już teraz nie pamietam, bo podobne te nazwy) także powinno być dobre, ew miał timkena za 88zl i w innym sklepie widziałem skf za ok 90zl, różnica w cenie dosyć duża, no ale zobaczymy