Paweł_Sz Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Fajnie mi się to czyta, bo ja za ok. dwa wygodnie odbieram megankę z silnikiem 1.6 110KM... :-P Ciekawy jestem, jaki jest odsetek padniętych KZFR w nowych autach (megane III)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy.waw Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A może jest ktoś kto wie od czego się psuje to koło ma to coś wspólnego ze słabą jakością paliwa, zbyt agresywna spokojna jazda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegota Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Informuje wszystkich posiadaczy megane z silnikiem 1,6 że dziś odebrałem auto z serwisu i było wymieniane w nim KZF podobno to pierwszy przypadek w Polsce http://w433.wrzuta.pl/film/1fa2r14tQdD/megane_3_kzf I dlatego za drugim razem (MII miałem z KZF) kupiłem z silnikiem 1,4 TCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dla tych co nie wiedzą 1.4TCE też ma KZFR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegota Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 cytat Prawie uwierzyłem, ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 no i stało się ;) ;) dziś rano KZFR odezwało się na pewno jak włączyłem zapłon nacisnąłem start/stop silnik załapał zaterkotało KZFR i auto zgasło :) ponowiłem próbę, a silnik załapał tak jak zwykle ;) szok w niespełna trzy letnim aucie 40 tyś przebiegu chyba się wyleczę na dobre z Renault ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 szok w niespełna trzy letnim aucie 40 tyś przebiegu chyba się wyleczę na dobre z Renault A poziom oleju sprawdzony miarką i na maksa jest :) ;) ;) Ostatnio był temat założony na forum, że koledze odzywało się koło po wymianie i uzupełnienie oleju na poziom maks w silniku rozwiązał ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 tak poziom oleju jest na maksa utrzymuje się taki sam od wymiany do wymiany ;) dziś rano była cisza zapalił normalnie podejrzewam, że przyczyną mogło być to, że poprzedniego wieczora zdążyłem tylko przejechać spod domu do garażu na zimnym silniku i od razu zgasiłem może dlatego koło odezwało się następnego ranka (niedobór smarowania) wczoraj trochę pojeździłem i dziś rano była cisza Dodano: 14 gru 2011 - 07:45 diagnoza serwisowa KZFR do wymiany :D czyli nic producent nie zaradził i następny model ma kłopoty z KZFR ;) co za badziew!!! ;) wcześniej odzywał się co kilka tygodni teraz już prawie codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy.waw Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Gwarancje miałeś standardowa 2 letnią. Ja z nimi walczyłem jak był na gwarancji to upierali się że to nie kzfr dopiero po pokazaniu kilku filmików z tego jak odpala auto i wielu kutniach mi je wymienili ale i tak musiałem za olej zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 u mnie od razu w ASO stwierdzili, że trzeba samochód zostawić na noc żeby zobaczyli bo to zapewne jest KZFR, jestem już po gwarancji była standardowa 2 lata, na dzień dobry zaproponowali mi 40% rabat, ale jeszcze z RP będą negocjować więc po nowym roku się okaże zobaczymy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Daj znać co i jak zrobili Ci w serwisie już p gwarancjii jaki to był koszt, bo i u mnie co prawda przebieg trochę większy, ale i 3 razy w przeciągu 4 dni odezwało się najprawdopodobniej KZFR przy odpalaniu na zimnym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 na razie przestałem się przejmować gdy zrobiło sie cieplej i auto szybciej się nagrzewa KZFR ucichło nie odezwało się juz ze dwa miechy, jak zacznie warczeć za każdym razem to sie tym zajmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironK Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Witam! Odświeżam ten temat aby zapytać użytkowników Megi III z silnikiem 1.6 16V 110KM jak tam wygląda sprawa KZFR w ich samochodach. Od ostatniego postu minęły prawie 3 lata, więc pewnie więcej użytkowników mogło mieć lub nie potencjalnie problemy z KZFR. <><><><><><><><><><>><><><><> Interesuje mnie na ile awaryjny jest ten element (w porównaniu np. do KZFR z MII, gdzie jak wyszukałem na forum było z tym sporo "przebojów") i czy jeśli przez ostatni rok potencjalny charakterystyczny objaw "zużycia" się KZFR wystąpił może max 2 razy to czy jest sens je wymieniać na nowe? Pisząc objaw mam na myśli "traktorowe" uruchomienie silnika, które trwa ze 2 sekundy po czym wszystko wraca do normy z pracą silnika (brak innych objawów, obroty stabilne, mocy nie brakuje). Zaznaczę, że ten objaw pojawił się tylko przy dłuższym postoju (ponad 2 dni). <><><><><><><><><><>><><><><> Nie będę ukrywać, że pytam, bo chciałbym wymienić rozrząd i zastanawiam się, czy warto ponosić dodatkowy koszt na wymianę KZFR. <><><><><><><><><><>><><><><> Pytanie też na ile nowa część będzie bardziej wytrzymała od poprzednika... czy Renault poprawiło jakość wykonania tej części? <><><><><><><><><><>><><><><> Proszę mnie też upewnić, bo znajduje sprzeczne odpowiedzi... wymiana KZFR wiąże się też automatycznie z wymianą oleju? <><><><><><><><><><>><><><><> Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi ;) Jednocześnie witam na forum :) Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 31 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregmaz Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie zmieniło się nic. Renault dalej nie chce przyznać się do błędu. Wymienia kzfr z rabatami, promocjami czy jak sobie jeszcze to nazywają. A cha, i każdy przypadek w Megane III albo innym Renault z silnikiem K4M to "pierwszy w Polsce". Jaki bubel był - taki bubel jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heks Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) W mojej Megance III 1.6 2010 (przejechane 100.000km) chyba też pojawiły się objawy ZFR. Podczas odpalania po nocy, w temperaturze koło zera i przy większej wilgotności pojawia się charakterystyczny chrobot przy odpalaniu i czasami trzeba ją odpalić po raz drugi bo po po pierwszym nie zaskoczy. Pojawiło się to od czasu ochłodzenia, ale co ciekawe przy mrozie i przy wyższych temperaturach jest cicho. Rozrząd wymieniałem we wrześniu, olej w kwietniu zeszłego roku. Jak myślicie czy to jest na pewno KZFR do wymiany czy może jeszcze trzeba zwrócić uwagę na coś innego? Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi