Ghetto Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Mam problem z włączeniem czujnika deszczu. W wyposażeniu mam czujnik ale on nie działa. I wie ktoś może jak go włączyć ?? Wycieranie czasowe wycieraczek też nie działa proszę o pomoc. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 jego nie trzeba aktywowac, sam sie wlacza po przelaczeniu na 1 pozycje wajchy, skoro pada deszcz a on nie reaguje nic tzn ze jest moze uszkodzony... ewentualnie sprobuj regulacja (kropelki) zmienic czulosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zanim uruchomisz silnik przełącz manetkę wycieraczek w połozenie wyłącz (do góry ). Odciągnij wycieraczki od szyb w położenie jak do wymiany piór. Uruchom silnik na luzie. Przełacz manetkę wycieraczek do pierwszego położenia w dół. Pierścień obrotowy ustaw na cztery kropelki (max opady). Nie gasząc silnika zamknij szyby , wyjmij kartę , opuść auto, zamknij drzwi . Próba z wodą na czujnik na wysokości lusterka polej wodą z naczynia . Uważaj na ruch wycieraczek . Jeśli nie chcesz wodą to na wysokości czujnika deszczu - owalne pole na wysokości lusterka - połóż kawałek folii z opakowania gumy do żucia albo czekolady - wycieraczki powinny wykonać ruch. Jeśli tak to wszystko jest OK . Jeśli nie to rzeczywiście masz problem z czujnikiem deszczu - dobre ASO poradzi. Test na odciagniętych wycierakach pozwoli zaoszczędzić powierzchnię szyby przed ew. przerysowaniem na sucho . Jesli było OK pamiętaj o przełaczeniu manetki do pozycji wyłacz przed wyłaczeniem silnika. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejPSP1 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jeśli nie działa to sprawdź czy w czujniku przy szybie znajduje się żel. Jeśli szyba była zmieniana to żelu pewnie nie ma i automat nie będzie działał. Trzeba uzupełnić żel (może być do włosów lecz szybku paruje) kupując w serwisie część z żelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Żel+plastikowy zaczep do czujnika (elektryki) w ASO kosztuje 50 zł. więc nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmazurek Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Mam podobny problem z czujnikiem tylko w moim Megane nie działają również wycieraczki w pozycji B - tzn. pracy przerywanej. Czy to też może być powód żelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Wyjaśnij co rozumiesz przez pozycję B bo myślę że właśnie taka jest tu omawiana. A- Wycieraczki wyłączone B- Praca automatyczna z czujnikiem C- Praca ciągła wolna D- Praca ciągła szybka Jeżeli posiadasz czujnik to nie ma u Ciebie pracy przerywanej tylko praca z czujnikiem. I to może być powód żelu lub kilku innych rzeczy. Ale żel łatwo uzupełnić i w ten sposób załatwisz sprawę lub wyeliminujesz jedną z możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmazurek Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 Poz. B zgodnie z instrukcją to rzeczywiście oznacza automatyczny tryb przerywany wykrywający obecność wody na przedniej szybie odpowiednio dostosowując prędkość wycieraczek. Włączając dzwignię w tą pozycję wycieraczka wykonuje jeden ruch, poczym pomimo zmiany prędkości na pierścieniu 2 już nie pracuje. Może wiesz w jaki sposób uzupełnić żel, gdyż rzeczywiście z zewnątrz wygląda jakby nie wypełniał całkowicie czujnika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Sorki nie było mnie przez weekend. Musisz ściągnąć plastykową obudowę, składa się ona z 2 części ale do większej mieszczącej się z przodu jest doczepiony czujnik klimatronica więc uważaj, żeby nie urwać kabli. Pod spodem ukaże Ci się okrągły czujnik, który przytrzymuje metalowa blaszka. Należy podważyć blaszkę i czujnik jest wolny. Nie uzupełniałem nigdy, żelu więc nie powiem Ci czy trzeba na coś zwrócić uwagę. Jeszcze jedno, sprawdź czy włącza Ci światła (wystarczy w trybie automatycznym świateł zasłonić ręką czujnik), bo jeżeli świateł też nie zapala to raczej to nie będzie kwestia żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmazurek Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Dzięki za pomoc [ Dodano: 2007-10-22, 14:08 ] Czujnik świateł działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Daj znać czy po wymianie żelu wycieraczki zadziałały, bo ja walczę już ze swoim czujnikiem odkąd kupiłem auto. Światła działają a wycieraczki nie chcą. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panco Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 u mnie (Scenic 2003) wycieraczki działają jakby z opóźnieniem w automacie podobno powinny zwalniac przy hamowaniu (np skrzyzowanie) a zwalniają faktycznie jak juz ponownie ruszam podobnie wyglada sprawa z "mokrością szyby" jak ją zaleje (np tir z przeciwka) to czujnik ząłacza po chwili - najczesciej wtedy sam podejmuje wlaczenie szybkich wycieraczek i nie czekam na automat czy macie podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmazurek Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 U mnie wycieraczka się nie załącza pod dyktandon mokrej szyby. w serwisie określili koszt naprawy na 850 zł - wymiana sensora deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panco Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 koszt naprawy na 850 zł - wymiana sensora deszczu. heh cena iście "zachęcająca" ciekawe ktoś przerabiał ten temat w ramach części używanych / zamiennych / regenerowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 ja placilem za czujnik i wymiane 115 w aso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi