pawel1611 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Witajcie, Przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnego uporządkowanego wątku w tym temacie dla dci. Po 30 tyś w 1.5 dci 105KM przewidziana jest wymiana: oleju, filtra oleju, filtra kabinowego a jako że jeżdzę głównie w ruchu miejskim/podmiejskim planuje dodatkowo wymienić filt powietrza i filtr oleju napędowego - poprawcie mnie jeżeli przesadzam Moje pytania: 1. czy nie ma przeciwskazań abym im dostarczył na przegląd te rzeczy zakupione we własnym zakresie? czy będą ode mnie oczekiwać jakichś dodatkowych dokumentów - np. faktur? 3. gdzie kupić te filtry aby dokładnie pasowały? szczególnie problem mam z filtrem ON 4. na koniec pytanie z innej beczki. mam przejechane 26500km ale w kolejnej pozycji licznika pokazuje mi że do przeglądu pozostało 1700km lub 8 miesięcy co łącznie nie daje sumy 30tyś km. Które wskazanie jest dla mnie obowiązujące? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lo0ol Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 1. Problemów z własnymi częściami nie powinno być żadnych. Nie potrzeba również faktur, jednak, jak nie kupisz części odpowiedniej jakości i coś się stanie w silniku, to później serwis może powiedzieć, że dałeś kiepskie części i to ich wina. Więc jak już kupujesz części, kup dobrej jakości, a faktury zostaw w domu, żebyś później miał podkładkę. 2. Dobry sklep motoryzacyjny, dojdą po VIN, przynajmniej powinni. 3. W Renault, komputer pokazuje przebieg i to ile km zostało do przeglądu, najlepiej przestrzegać tego co pokazuje komputer, czyli w tym przypadku 1700 km, bo on sam sobie przelicza, bierze pod uwagę obciążenie silnika itp. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Bardzo dziwna sprawa z tym przeglądem po 30 tys. Bo takie samo auto , tylko z tym samym silnikiem , tylko o mocy 85 KM ma przegląd co 20 tys km. Sprawdź, czy aby na pewno masz przeglądy co 30 tys. Takie odstępy pomiędzy przeglądami były w meganach 2 dci 1,5 , z początku produkcji, chyba od roku 2006-2007 zostały w nich obniżone przebiegi pomiędzy przeglądami do 20 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvel Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 kacper69, 1.4 TCe też ma 30 tys / 2 lata. Ale sprawdzić nie zaszkodzi P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 A co dopisali drobnym drukiem w instrukcji - ja mam w swojej, że jeśli auto jest użytkowane głownie w mieście to przegląd po 15kkm lub co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 i się do tego zastosowałem w 1.6 16V też jest przegląd co 30tyś/2 lata, ja po roku i 15 tyś. wymieniłem tylko olej, a teraz jestem już po "normalnym" przeglądzie po 30 tyś. dokładnie miałem 27 tyś. ale mijały dwa lata i komputer pokładowy już na czerwono mnie informował "wykonaj przegląd" i świeciła się kontrolka serwisowa - (w instrukcji jest wszystko dobrze opisane - wolny wybór) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit27 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Ja bym z kupowaniem części samemu uważał, chyba że masz możliwość zwrotu, nie wiem jak to jest w III ale w II ja ostatnio wymieniałem świece żarowe i filtr paliwa, wszystko sprawdzone wg katalogu, mechanik tylko spojrzał na świece i mówi że niedobra, bo co z tego że wg katalogu jak o mm za gruba końcówka a filtr paliwa to nawet w serwisie nie mają pewności jak nie sprawdzą pod maską. Dobrze że mam znajomy sklep i mogłem oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Ja z powodzeniem jeździłem na przeglądy gwarancyjne ze swoim olejem ELF . Nie było z tym najmniejszego problemu. Olej kupiony w sklepie jest ponad 2 razy tańszy niż ten kupiony w serwisie , ponad 100 zł można zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klarabuch Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Oszczędność zawsze się znajdzie... Hurtownia z częściami naprawdę tanimi jest na ulicy płowieckiej w Warszawie (dla tych co mają po drodze lub w okolicy). Zaopatrywałam tam kiedyś swoją megankę. Polecam Moje pytanie mocno w temacie: Ile kosztuje (około) przegląd silnika 1.4 Tce po 30 000 km? Czy jest sens wymiany oleju po 10 000 km i ile mniej więcej ta przyjemność kosztuje? Nie chce mi się dzwonić do serwisu - chyba poznają mnie tam już po głosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 dzięki za wszystkie porady. W 105KM wersji 1.5dci przegląd jest przewidziany co 30tyś. Oczywiscie olej zmieniłem po 15tyś km. Filtry znalazłem tu: http://www.filtry-purflux.pl/ - bardzo fachowa i pomocna obsługa. Z dobraniem prawidowego filtra ON jest duży problem. Zastanawiam się dalej czy filtr teraz zmienić? Renault przewiduje wymianę filtra ON co 60tyś km w moim modelu więc nie do końca jestem przekonany aby wydawać dodatkowo na sam filtr ponad 200zł. Nie chciałbym popadać w paranoję Co sądzicie o tym? [ Dodano: 2011-02-26, 20:43 ] Znalazłem odpowiedź na pytanie dlaczego przegląd mam wykonać przed upływem 30 tys km. Jest to funkcja OCS (oil control system). Szczegóły znajdziecie na stronie 8 ksiażki gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Filtr ON zaleca się zmieniać w PL co 40k - słaba jakość paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Moje pytanie mocno w temacie:Ile kosztuje (około) przegląd silnika 1.4 Tce po 30 000 km? Czy jest sens wymiany oleju po 10 000 km i ile mniej więcej ta przyjemność kosztuje? Nie chce mi się dzwonić do serwisu - chyba poznają mnie tam już po głosie. Mi powiedzieli 880 PLN (Kraków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Zastanawiam się dalej czy filtr teraz zmienić? Renault przewiduje wymianę filtra ON co 60tyś km w moim modelu więc nie do końca jestem przekonany aby wydawać dodatkowo na sam filtr ponad 200zł. filtr zmieniaj i się nie zastanawiaj nawet. jaki typ filtra masz?? PP 980/7 czy PP 980/6 wg filtrona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klarabuch Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Czyli w Stolicy będzie drożej ze 100 zł. Jak zawsze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Zastanawiam się dalej czy filtr teraz zmienić? Renault przewiduje wymianę filtra ON co 60tyś km w moim modelu więc nie do końca jestem przekonany aby wydawać dodatkowo na sam filtr ponad 200zł. filtr zmieniaj i się nie zastanawiaj nawet. jaki typ filtra masz?? PP 980/7 czy PP 980/6 wg filtrona?? Po pierwsze: jest duży problem ze znalezieniem filtra ON do Megane 3 1.5dci 105KM bez FAP silnik K9K G8. Ani Fitlron ani Purflux nie mają takiego w katalogach. Pozostaje pewnie tylko serwis. Po drugie: Ponawiam pytanie: w jakim celu wymieniać skoro producent rekomenduje co 60tyś. Jaki by miał cel w ograniczaniu częstotliwości wymian? Przecież każda wymiana to dla niego biznes. Czy nie popadamy w skrajność wymieniając filtry za często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi