roadrunner75 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Witam wszystkich! Nie znalazłem na forum takiego tematu i dlatego otwieram nowy. Od jakiegoś czasu pojawił się metaliczny stuk w silniku po rozruchu. Dzieje się to po każdym dłuższym postoju i trwa to przez kilka sekund. Dźwięk wycisza się w 80%. Nie mam żadnych komunikatów z komputera. Byłem już u jednego mechanika, który obejrzał dolną część silnika. Sprawdził dwie przykładowe panewki korbowodowe i jedną główną. Ocenił na (bardzo dobry stan). Ciśnienie oleju jak w książce serwisowej od 1.2-3,5Bar. Wrażenie tego dźwięku jest jakby układ smarowania chodził na sucho i stuk zanika po napełnieniu całej magistrali olejowej. Czy spotkaliście się już z takim objawem?? Może polecicie jakiegoś dobrego fachowca od tych silników. [ Dodano: 2011-03-30, 08:22 ] Widzę że temat zbyt trudny na forum..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.adam Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam, szpecem nie jestem ale mnie tez ten objaw zastanawiał. Uznałem że diesel tak ma i z tym jeździłem... Teraz właśnie przy 150kkm poszła panewka. Jak na mój gust dźwięk podobny tylko już został na stałe a nie tylko przy zimnym. Ja z laickiego punktu widzenia mam wrażenie że to były sygnały ostrzegawcze, no a teraz to tylko wielka rozterka co z tym począć ze względu na koszty naprawy... Przyjrzyj się dokładnie tym panewkom i może przemyśl wymianę zapobiegawczo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadrunner75 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dzięki m.adam za zainteresowanie tematem. Obecnie sprawa nie jest już aktualna. W maju odstawiłem auto do serwisu z opisem czynności, które zdążyłem wykonać...co nakierowało panów mechaników. Faktycznie przyczyną stuków silnika po rozruchu były wytarte panewki korbowe 3 i 4 cylindra (osobiście widziałem ich stan). Rozgrzany olej ściekał z powrotem do miski po przez nieszczelność tych panewek zamiast pozostać w magistrali olejowej. Sprawa tym bardziej była niebezpieczna, że opadający poziom oleju w magistrali powodował zwłokę w smarowaniu turbiny. Serwis wymienił panewki i pompę olejową. Od tej naprawy przejechałem ok 12 tyś. km i jest cisza w silniku. pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 roadrunner75 podaj koszty takiej wymiany, wymienili tylko 3 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadrunner75 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Koszty nie były małe...650PLN pompa ,340PLN panewki(komplet)+200PLN robocizna. Wszystkie te elementy musiały być wymienione, ponieważ w innym przypadku nie udzielą Ci gwarancji na wykonaną usługę. To samo się tyczy części zamiennych, innych producentów. pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 czyli panewki wszystkie zmienione. co ile wymieniałeś olej z filtrem? rób teraz wymianę oleju co 10 kkm. dolewaj oleju 2T do paliwa to unikniesz jeszcze wymiany wtryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadrunner75 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Witaj mrarek!! Olej + filtry były wymieniane co 10 tyś. km w trosce o przedłużenie żywotności silnika ale auta nie kupiłem jako nowe tylko już z przebiegiem i nie mam rzetelnej wiedzy z jaką częstotliwością robił to poprzedni właściciel. Co do dolewania do paliwa oleju 2t nie mam przekonania, wyznaję zasadę tankowania wciąż w tej samej stacji paliw i jakoś do tej pory z układem wtryskowym nie miałem problemów choć auto ma przejechane ponad 200 tyś. km i fabryczne elementy układu paliwowego. Jako przyczynę zużycia panewek w serwisie usłyszałem "ten typ tak ma" i że częściej zdarza się to w silnikach o podwyższonej mocy. Dlatego aby otrzymać gwarancję na tą usługę renault wymienia też pompę oleju aby utrzymać wydajność układu smarowania. pozdrawiam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 no to kaszana. człek inwestuje, zmienia olej co 10 kkm i taki niefart :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 no ale problem w tym, że auta nie miał od nowości i jeżeli po jego kupnie panewki były już dojechane przez niewłaściwą eksploatację, to późniejsze dbanie o silnik może co najwyżej przedłużyć ich życie :) bo naprawić się już nie uda w ten sposób :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 wiem wiem, dlatego poważnie kiedyś zastanawiałem się nad czyszczeniem całego "dolnego" układu olejowego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja spotkałem się z opinią (i przekonałem na własnej skórze), że w tych silniach jest problem z regulatorem ciśnienia oleju przy pompie. Prawdopodobnie serwis zakłada jakąś inną - ulepszoną wersję pompy olejowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadrunner75 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Z tego, co było widać po samej pompie olejowej doszło do "zarośnięcia" brudem pochodzącym z oleju filtra na smoku czerpalnym. Wygląd panewek 4 cylindra wskazuje na słabsze smarowanie. Sama też pompa miała ślady zużycia (duży luz osiowy). Słowa mechanika z serwisu "ten typ tak ma" dotyczyły również silników podobnej serii w Clio. Serwis miał dość częste wizyty z taką usterką. Nie chciał albo nie potrafił do końca wyjaśnić co jest fundamentalną przyczyną padających panewek. pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 ...fundamentalną przyczyną padających panewek jest brak smarowania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henion Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Cześć , chyba mogę podpiąć to do tego tematu, Czy ktoś miał problem typu lekkie stukanie w silniku na zimnym ? po rozgrzaniu w 90% cichnie , gdzie nie podjadę pod warsztat to na słuch , diagnoza wtryski?(DELPHI) Panewki nie bo przy rozgrzanym tym bardziej było by słychac a po za tym jest to nie te stukanie co panewka , może ktos to przerabiałtemat (MEGANE 2011ROK 1.5dci 90KM Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 1 godzinę temu, Henion napisał: MEGANE 2011ROK 1.5dci 90KM Problem rozwiązany, coś stukało, ale to wtrysk stukał tak jak zawory, identycznie ; - napisałeś w Zawory 1.5 dCi oraz rozrząd Wtryskiwacze padają; - zapewnić brak pęcherzy powietrza w paliwie pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, - syfiaste paliwo; - wymieniać filtr paliwa na markowy, - tankować na sprawdzonych stacjach, - dodać do paliwa; LIQUI MOLY regenerator wtrysków i obserwować, - zapewnić czystość styków elektrycznych wtryskiwaczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi