karolbe Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Witajcie Czy to normalne, zeby przy 34tys km przebiegu (jeszcze na gwarancji) trzeba bylo wymieniac tarcze hamulcowe w Megane III 1.6? W tej chwili tylnie maja 9mm grubosci, klocki sa zuzyte w 70%, klocki przod podobnie, natomiast tarcze z przodu po zuzyciu klockow tez ponoc trzeba bedzie wymienic. Pojechalem do serwisu w sprawie piszczenia dochodzacego z podwozia i taka byla diagnoza ASO. Jak czytam, ze ludzie wymieniaja tarcze po 80tys, to moja sytuacja wydaje mi sie conajmniej dziwna... Pozdrawiam Karol Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Nie jest to normalne. Moim zdaniem, jeżeli w międzyczasie nie wymieniałeś klocków, to upierał bym się przy naprawie gwarancyjnej. ze ludzie wymieniaja tarcze po 80tys Powinny wytrzymać mniej więcej 100-120 kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolbe Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Klocki nie były wymieniane, pod koniec marca byłem na przeglądzie i nic nie mówili żeby stan tarcz był tak kiepski. Nie zastanawiałbym się może nad tym tak bardzo, gdyby nie fakt, że wymiana tarcz i klocków tylnich to koszt 1230zł. Dzwoniłem do dwóch firm i póki co wiem tyle, że ciężko dostać zamienniki. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) Wszystko zależy jak się jeździ. Jeżeli jak w F1 to tarcze moga polec w tak krótkim czasie. Ewentualnie jest taka również opcja, że podczas przeglądu po prostu tarcze zostały podmienione na zużyte. Edytowane 21 Lipca 2011 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Wątpię, szybciej powinny klocki polecieć, a nie tarcze. Skoro klocki są od nowości i z tej chwili są zużyte w 70% to IMHO albo włożyli strasznie twarde klocki, albo od samego początku tarcze były marnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolbe Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 cytowanie Dokładnie w opisie przeglądu mam napisane, że tarcze z tyłu są skorodowane i maja minimalna grubość (9mm), a klocki przód 70% - przy wymianie tarcze również do wymiany na nowe. Jutro dzwonie do Renault Polska żeby się dowiedzieć co i jak, ASO powiedziało, że w moim imieniu nic nie mogą zrobić, a system komputerowy zabrania im wymiany gwarancyjnej przy takim przebiegu. Czy naprawdę myślicie, że podmiana tarcz na zużyte podczas przeglądu jest możliwa?? Mnie to przeraża... Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Z tego co się orientuję to minimalna grubość tylnych tarcz to 7 mm. Tak jest napisane na tarczy jak się koło ściągnie z piasty to widać. Mówię co prawda o Scenicu ale w Megi chyba te same hamulce są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gtszudi Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 megane 3 ma 7mm grubosc tarcz tylnych. u mnie w serwisie wymienia sie tarcze przednie przy 60-90 tys , a tylne dopiero na 90. wiele aut przy 30 tys ma klocki zuzyte w 20 % takze mozliwe ze masz ciezka noge na hamulcu :) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Kolego, to już drugi post bez pl-literek :) P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 7 mm z tyłu to jest graniczna wartość. Nowe mają 8 mm. Problem w tym, że nie ma jeszcze zamienników na tył. Z MII nie pasują bo tam jest średnica 270 mm a w MII 260 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reins Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Klocki nie były wymieniane, pod koniec marca byłem na przeglądzie i nic nie mówili żeby stan tarcz był tak kiepski. Nie zastanawiałbym się może nad tym tak bardzo, gdyby nie fakt, że wymiana tarcz i klocków tylnich to koszt 1230zł. Dzwoniłem do dwóch firm i póki co wiem tyle, że ciężko dostać zamienniki. Karol Bez problemu można dostać zamiennik tylnej tarczy w cenie 270 zł: http://www.quippo.pl/k38,uklad-hamulcowy-tarcze-hamulcowe.html Na tej stronce jest do kupienia nawet komplet oryginalnych za niecałe 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-tyl-megane-iii-hb-coupe-fluence-i3300475088.html tu tez dla przykladu Ja zmieniałem klocki tyl przy 87tyś i tarcze wyglądały ok. Przód zmieniałem sobie cały na zimmermana przy przebiegiu około 95tyś chociaz tarcze najgorsze jeszcze nie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A jaka jest minimalna grubość tarcz przednich w Megane 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Tarcza hamulcowa przednia do Renault Fluence, Laguna III, Megane III, Scenic III, Dacia Duster. Strona pasowania: oś przednia Średnica [mm]: 280 Grubość tarczy [mm]: 24,0 Minimalna grubość [mm]: 21,8 Typ tarczy: wentylowana Obróbka materiału: wysoko nawęglany Powierzchnia: pokryty dodatkową warstwą Ilość otworów: 5 Średnica otworu [mm]: 114,3 Wysokość [mm]: 44 Średnica otworu centrujacego [mm]: 68 Średnica wewnetrzna [mm]: 140 otwór o sr [mm]: 15,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Co myślicie o tarczach firmy MIKODA z Częstochowy? Znalazłem ich ofertę w sieci, ceny są atrakcyjne w porównaniu do oryginalnych tarcz , tylko nie wiem jak z jakością towaru. http://www.mikoda.pl/sklep/27588,RENAULT-MEGANE-III-Grandtour--KZ0-1--1-5-dCi--KZ09--KZ0D--KZ1G--KZ1M--KZ1W---81kW-110KM- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Wczoraj zakupiłem i tarcze i klocki..wybór padł na ATE. Wklejałem już dzisiaj linki w tym temacie ale system zabronił linków do tych sklepów :P. Warto jednak szukać gdyż ta sama tarcza np.w Inter Carsie kosztuje 348 pln sztuka a tam gdzie zakupiłem ..czyli w iParts.pl po zniżkach / krótka rozmowa telefoniczna z panem Bartkiem / 250 pln...!!!!! W cenie zwykłych klocków kupiłem klocki ceramiczne :P.Jutro zakładam.Dzisiaj przyszły oponki..już założone / oponeo.pl /.Odpuść sobie kolego tą mikode.. / szczególnie nacinane i nawiercane / dużo chłopaki pisali złego na jej temat na forum alfy ..miałem takie poprzednie 3 z rzędu autka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi