scar Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 także proszę o namiar do kupna SD-2 i zapraszam zainteresowanych Kolegów z Warszawy i okolicy do współpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Dobra, dzienne działają. Proste jak wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 rav85, scar, kilka postów wyżej Tazesz, podał stronę człowieka który sprzedaje SD-2. pers, jak podłączyłeś SD-2?? Według instrukcji którą zrobił Tazesz?? Bo ja według niej popodpinałem na krótko wszystkie kabelki i mi nie działa SD-2, nawet 3 razy je podpinałem, bo myślałem że coś nie łączy, ale i tak nie zaświeciły. Masz może na to jakiś inny sposób?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Nie, robiłem sposobem Tazesza i chwała mu za to Gdybyś był bliżej to byśmy sie zgadali i bym Ci pokazał co i jak. Bardzo proste wszystko jest. Nikt mi dzisiaj ani razu nie mrugnął , czyli nie oślepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 pawel400, Sprawdź dokładnie czy na pewno tak podłączyłeś - oczywiście jeżeli masz MR II ph I - 100% satysfakcji przy moim połączeniu, ja już niemal rok czasu tak jeżdżę i wszystko działa. PS > nie rób na krótko, ponieważ mogą się pojawić problemy w działaniu. Jeśli dostałeś SD-2 od by.Kogiel /patrz moja wypowiedź z dnia 2010-03-08, 21:07 / to na pewno była tam jeszcze instrukcja podłączenia i wspominał o tym, że należ wszystkie przewody polutować. Postaraj się jeszcze raz wszystko na spokojnie przeanalizować. Jeżeli masz problem z czerwonym i różowym to podpowiem że czerwony jest większego przekroju od różowego. POZDRAWIAM ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Tazesz, SD-2 mam od Kogiel-a i podłączałem wszystko tak jak w Twojej instrukcji, którą mi kiedyś wysłałeś na e-mail, z tymi kabelkami różowym i czerwonym wiem jak jest Być może problem jest właśnie w tym, że łącze to na krótko, ale chciałem właśnie w ten sposób sprawdzić czy wszystko będzie działać, zanim po nadcinam kable w instalacji samochodu :lol: Chyba jednak będę musiał zaryzykować i pociąć te kable Zastanawiałem się jeszcze nad opcją, ze moje SD-2 może być uszkodzone, znasz może jakiś sposób żeby sprawdzić czy jest ono sprawne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 pawel400, może po prostu zadzwoń do Kogiel. Telefon masz na jego stronie. Ja niestety nie wiem czy da się to sprawdzić. Na pewno On Ci Pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Tazesz, zobaczę, jak podłącze i nie będzie działać to zadzwonię do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Misio. Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A czy ktoś z kolegów potrafi poprowadzić temat legalności DS-2 ? Światła dodatkowe muszą mieć homologację na działanie jako światła dzienne - a czy reflektor lamp światła drogowego chyba nie ma takiej homologacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ale to nie jest dodatkowe światło tylko reflektor od długich świeci z mniejszą mocą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Misio. Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 OK - ale czy jesteście pewni w 100% że to nie musi mieć homologacji jako światłą dzienne - gdzieś to jest zapisane ? Na reflektorze świateł jest homologacja kraju, i do czego on jest (mijania i drogowe) oraz rodzaj światłą (symetryczne, asymetryczne do ruchu prawo i lewo stronnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 .Misio., OK - popatrz na auta amerykańskie czy skandynawskie, a nawet i Japończyki ostatnio widziałem też tak mają już to w standardzie i jednak mogą się legalnie poruszać po naszym kraju - więc dlaczego TY nie możesz ?? Po wykonaniu takiej instalacji otrzymujesz auto właśnie z takim standardem. :-P :roll: Najlepiej podjedź na stację ASO i sprawdź sam co ci odpowiedzą - ja dopiero na siódmej stacji sprawdziłem natężenie światła dziennego oraz diagnosta doskonale wiedział o co chodzi pozostali wiedzieli dużo mniej i wyciągali przepisy w, których tylko częściowo opisano zasadę działania świateł dziennych, a nie było nic na temat mocy tych świateł. To ja muszę uczyć diagnostę - kto pobiera opłatę ... ?? Tak więc nie wnikaj i działaj aby to TOBIE było dobrze ... :lol: Jeśli postarasz się wykonać to estetycznie i zgodnie z moim opisem nikt CI głowy za to nie urwie. A na pewno zaoszczędzisz na żarówkach, akumulatorze i na PALIWIE. :shock: ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Misio. Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 np w momencie wypadku można się czepiać wówczas wszystkiego... To ze jakieś auto coś ma to nie znaczy że Twoje może. Np auto "ciężarowe" z kratą według przepisów musi mieć tą kratę - i co mało jeździ aut 5osobowych bez tej kraty i co z tego - auto z kratą gdy samowolnie wyciągniesz ją traci homologacje... Że diagności czy Policja nie ma pojęcia o przepisach to norma - kiedyś zaczepiła mnie drogówka że nie mam trójkątów i że za szybko jadę z tą przyczepą, a ja miałem bagażnik (platformę) na hak bez kół - z oświetleniem - to nie jest przyczepa - też sie musiałem kłócić Inna sprawa - w Polsce nie wolno wozić nikogo w przyczepie ciągnionej przez pojazd mechaniczny (również przez rower) i...(oprócz wojska - ale oni mają ogólnie inne przepisy) 1) przyczepka do roweru dla dzieci - bardzo bezpieczny środek lokomocji (bezpieczniejszy od fotelika) - w Polsce nie legalne... mimo ze np w Holandii i wielu krajach bardzo popularne i legalne... 2) idąc tym tropem od tam któregoś roku wszystkie Ikarusy przegubowe (przegub jak jest "doczepiany" jest przyczepą) były nielegalne a jeszcze rok temu je można było spotkać na drogach naszej Stolicy... Jeszcze inny przykład - jak wiele kierowców jeździ z prędkościami 80-90km/h po terenie zabudowanym to też nie znaczy ze to jest zgodne z prawem (oczywiście nie rozmawiamy tu o drogach z podwyższoną prędkością). Że coś jest logiczne to nie znaczy że jest legalne... Oszczędności przy Dieslu są pomijalne (i paliwa i akumulatora), żarówkach - no może, ale i tak też tak w 100% nie jestem pewny - dla mnie to głównie aspekt lepszej widoczności na drodze i przez to bezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Wszystko działa cacy, tylko mam pytanie jak wlączę halogeny to dzienne nadal się palą, tak powinno być ? Bo na filmie z pierwszych postów gasną dzienne po włączeniu halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Ja dziś dostałem SD-2. Jutro pewnie montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi