oleslawek Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam . Dziś po odpaleniu silnika włączyły mi się te kontrolki lecz nie wyskakuje mi żaden komunikat. Chcę nadmienić , że chwile przed zgaszeniem silnika zahaczyłem o próg wjeżdżając do garażu lekko prawą stroną (obniżone zawieszenie ...). Zapomniałem zamknąć okno , odpalam silnik i te kontrolki sie pojawiły . Co to może być ?Czy do poniedziałku mogę z tym jeździć ? Czytałem , że to może być coś z układem wydechowym lub z wtryskiem . Nadmienię , że posiadam silnik benzynowy. Pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Nie uszkodziłeś przypadkiem sondy lambda na wydechu, lub zerwałeś kable do niej biegnące ?? Popatrz pod auto, może coś tam wisi co nie powinno być luźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oleslawek Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Właśnie oglądałem samochód od spodu i generalnie jest wszystko na swoim miejscu , kabli urwanych też nie ma .. Może to był tylko zbieg okoliczności ? Ale jakoś mi się nie chce wierzyć , żeby przy 165000 km poszedł wtrysk ? Macie jakieś inne pomysły ..? W poniedziałek pojadę do serwisu Renault to go podepną pod komputer i mam nadzieje ze im wyskoczy co jest nie tak ... a skoro nie zaświeca się kontrolka stop, temperatura silnika jest ok to jeszcze dziś chyba mogę Megi jeździć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Ja takie coś miałem jak mi strzelił czujnik temp. teraz nie pamiętam, czy płynu chłodniczego, czy oleju, objawiało się to zapaleniem tych kontrolek, oraz spadkiem mocy. Naprawa niedroga - 100zł i problem załatwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oleslawek Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Kurcze tylko właśnie ja nie widzę , żadnej różnicy ... moc taka sama , temp też ... silnik odpala na zimno jak nówka... żadnych klekotów .. Sam nie wiem .. tylko się martwię , że w serwisie też nie będą wiedzieć co to i karzą mi wymienić pół samochodu aż dojdą do tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Najlepiej podpiąć pod komputer i sprawdzić. Powodów może być sporo: sonda lambda, sygnał z czujnika wałka rozrządu. Clip rozwieje wątpliwości. Napisałeś, że zahaczyłeś o próg więc tak jak gojgien stawiałbym na sondę lambda. Dokładnie sprawdź na jakimś kanale. Niekoniecznie muszą wisieć kable może przewód jest przetarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 jest to symbol kontrolki wtrysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marixs Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 ten taki silniczek to lampka kontrolna układu oczyszczania spalin,mam to samo,po podłączeniu do komputera wyskakują błędy czujnika położenia wałka rozrządu, kasowałem ale wyskakuje ponownie ,raz zgasło samo ale pewnie czujnik do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oleslawek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Byłem dziś w Renault i wymieniłem czujnik wałka rozrządu i teraz mam już spokój . Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez oleslawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marixs Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ile cie kosztował czujnik bo bede musiał też wymienić , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Cena w ASO to około 260zł. Tyle za czujnik zapłaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi