LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) No tak z tego co pytałem chłopaków nie zalecane jest montowanie do Megane II gazowo-olejowych. Tu macie jakby ktoś był zainteresowany numery oryginałów: 8200287402, 8200335187, 8200663650 Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez LICHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Mam gdzieś "zeszyt serwisowy" od MII. Jak go znajdę to napiszę jakie amorki i sprężyny montowałem. 3 minuty temu, LICHU napisał: ORYGINALNIE MONTOWANE AMORTYZATORY W MEGANE II BYŁY OLEJOWE Przed chwilą, LICHU napisał: nie zalecane jest montowanie do Megane II gazowo-olejowych No to już wiemy, że to moje wrażenie było prawidłowe i mogłem mieć takie odczucia. Jakbym wiedział, że po zmianie będzie tak twardo jak było to bym brał olejowe W MIII już są chyba gazowo-olejowe ponieważ jest dużo twardsza od MII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) pbet aż tak kolosalna różnica po zmianie na gazowo olejowe ?? Sprawdziłem w MEGANE III SĄ MONTOWANE JUŻ AMORTYZATORY OLEJOWO-GAZOWE Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez LICHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zauważalna. MII jak ją kupiłem jako 8-latka z przebiegiem 140kkm płynęła po drodze, na dziurach było bardzo komfortowo i nierówności były prawie niewyczuwalne. Po zmianie amorków na gazowe zaczęła trochę jakby "podskakiwać" i bardziej było czuć nierówności Tak to pamiętam choć już czasu trochę minęło więc wspomnienia lekko zamglone ale nigdy nie zapomnę pierwszej jazdy próbnej MII po przesiadce z MI. Z żoną byliśmy w szoku jakie to zawieszenie jest komfortowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Fater ma MIII i jest na prawde twardo ! Gdzie ma koło baloniaste 15stki. Dla mnie mija się to z celem pakuję OLEJ chodź rzekomo ma gorsze właściwości niż olej-gaz. Także tak: MEGANE II - ORYGINALNIE MONTOWANE AMORTYZATORY OLEJOWE Megane III - ORYGINALNIE MONTOWANE AMORTYZATORY OLEJOWO - GAZOWE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ja tam nie widzę różnicy w komforcie jazdy między 205/55R16 latem i 195/65R15 zimą. Jest twardo, po prostu twardo. No ale idzie się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Dobrze, że dziś nie złożyłem zamówienia bo bym żałował a chciałem brać MONROE olejowo-gazowe A głupi ja zamiast najpierw sprawdzić hehe. W poniedziałek zamawiam KYB olej. Szkoda mi moich amorków bo maja jeszcze sprawność, natomiast dość znacznie trzaskają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrix85 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 A mi w sklepie polecili przód olejowy a tył gazowy a olejowe tył są chyba 4 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 @Patrix85 ja amorki gazowo-olejowe wsadziłem właśnie na przód i wrażenia miałem jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Przy okazji chyba wymienię od razu poduszki z lozyskami i będzie spokój. Jakieś rekomendacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrix85 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 No to już jakie brać olej czy gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Napisałem wyżej jakie są montowane fabrycznie. A jakie wybierzesz to twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrix85 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 No to dobrze mi podali olejowe Mech ma się odezwać czy ma coś w podobnej cenie. Jak nie to sam zamówię i mu dam części i mi to wymieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LICHU Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Więc tak zamówiłem dziś: 2 x KYB amortyzatory (olejowe) 2 x KYB osłony z odbojami 2 x KYB poduszki z łożyskami Łącznie wszysło 550zł Jeszcze łącznik elastyczny tłumika muszę wymienić i 2x uchwyty tłumika oraz osłonę półosi od strony koło (50zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jestem ciekaw jak będzie sprawowała się KYB, słyszałem że ostatnio obniżyli loty. Napisz później kilka zdań opinii. Co do amortyzatorów olejowo-gazowych i olejowych to ich charakterystyka jest porównywalna: Gaz (azot) który jest wtłoczony pod niskim ciśnieniem powoduje wysunięcie tłoczyska co ułatwia montaż w kolumnie MacPhersona. Minimalnie szybsza reakcja amortyzatora ze względu na występujący "push out force" w rzeczywistości nie do wykrycia przez przeciętnego kierowcę. Gaz w amortyzatorze ma ograniczać zjawisko kawitacji (czyli pienienia się oleju) co znacząco wpływa na bezpieczeństwo. Realnie żeby taka sytuacja wystąpiła musielibyśmy jeździć po kostce brukowej z dużą prędkością. Tak więc poniekąd jest to chwyt marketingowy podobny do pompowania kół azotem. Druga sprawa to amortyzatory jedno-rurowe (monotube) które ze względu na konstrukcję montowane są w większości przypadków na tylnej osi. Gaz jest zamknięty w komorze pod dużym ciśnieniem z tego względu "push out force" jest wstanie unieść nadwozie nawet o kilka milimetrów w zależności od konstrukcji zawieszenia. Takie amortyzatory stosowane były w Megane/Scenic pierwszej generacji na tylnej osi. W Megane II tył jest już dwu-rurowy. Odnośnie amortyzatorów OE to sprawa wygląda następująco: Megane II i III - przód/tył KYB Scenic II i III - przód/tył Monroe Konstrukcyjnie bez różnic za wyjątkiem charakterystyki sił tłumienia i wysokości siedziska sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi