gojgien Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 baad74, zimowych opon i tak nie zjeździsz w okresie ich przydatności, tak że nie przejmowal bym się tym, że "szkoda zimówek". Temperatury obecnie mają wielkie wahania, rano i wieczorem zimno, w południe się ociepla. Srednio jednak jest to zalecane 7 stopni. Gorsze moim zdaniem jest zaleganie mokrych, opadniętych liści w czasie jesiennej mżawki i letnie opony. To jest dopiero ślizgawka, a mało kto sobie zdaje z tego sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 jeśli nie ma zimy, kupujący odbierają pieniądze wydane na „zimówki”. Szkoda, że u nas tak nie ma ;-) Ja jak tylko będę miał to zaraz zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godfela33 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja mam w classicu z 2000 roku na zime kilka juz sezonow 185/65/15, zamiast fabrycznych 185/60/15. Lepszy komfort jazdy, a przeklamanie licznika mi nie przeszkadza. Jak wsiadzie 5 osob, zdarzy sie ze na duzej dziurze opona otrze o nadkole ale dla 1 - 3 pasazerow w aucie, nie stanowi to problemu. Ostatnie lato przejezdzilem na 195/60/15, swietnie sie jezdzi, w zakrety auto wchodzi wysmienicie, niestety troche wiecej pali, i jest mniej dynamiczne przy rozpedzaniu. Nie polecam zamiennikow o rozmiarze 195/55/15, ladnie wyglada auto, fakt, auto bardzo stabilne na zakretach i bardzo twarde ale przez te zamienniki do dzisiaj nie moge dojsc do ladu z zawieszeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek24 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam forumowiczów! Jakie zalecacie ciśnienie w oponach zimowych o rozmiarze 165/70 R13 ? U mnie przy zalecanym ciśnieniu przód 2.3 i tył 2.2 opony przednie strasznie się uginają i mam wrażanie jakby były niedopompowane. Zaznaczę, że moje oponki to niestety ogumienie bieżnikowane(regenerowane) z PROFIL-a i być może kord opony już jest wymęczony i dlatego tak to wygląda. Co proponujecie poza oczywiście zmianą opon ? ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Zdecydownie nowe oponki, a prawda jest tak, ze masz dosyc wysoki profil oponki i zawsze bedzie sie uginac. Ja w swoich 175/65/R14 przy ciezszym silniku mam chyba 2.3 albo 2.4 i jest ok. Tez widac, ze sie uginaja ale to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Cisnienie w oponach zimowych takie samo jak w letnich, jeżeli masz juz trochę zużyte to możesz podnieść o 0,1 bara... ogólnie wszystko zależy od tego jaki ciezar wozisz i w jakich warunkach... Na autostradzie/drogach poza miastem o dobrych nawierzchniach/ możesz dodac 0,1 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Krzychu a latem tez masz 175/65/14 ? Kiedyś podpompowałem na 3,0 (inni sprzęt wskazywał 2,7) i nadal były sflaczałe (potem spuściłem do 2,3). Więc po prostu profil 70 tak ma ps. czy zimą radzi się dawać inne ciśnienie, niższe (tylko troszke np: 2,1)? Bo o szerokośc to są dwie szkoły. Inni węższe, a druga takie same lub nawet ... szersze (jesli są BDB zimówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 to zalezy... jezeli mieszkasz w gorach i czesto jezdzisz autem w glebokim sniegu, to tak jak w przypadku piachu cisnieniem musi byc nieco nizsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mski Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Podłącze się do tematu, potrzebuję rady. Musze kupić opony zimowe i nie wiem jakie. W tym momencie mam jakieś continentale 175/70R13 i czy kupować takie same opony tylko zimowe i po prostu 2 razy w roku zmieniać czy kupić 14 ale z felgami i po prostu przekładać całe koła?? I jeszcze pytanie czy są jakieś plusy za 14 cali czy nie będzie różnicy pomiędzy 13 a 14 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 mski, kup 14" albo drugi komplet 13" zawsze to oszczędność na zmianie i przede wszystkim Ty decydujesz kiedy zmienisz oponki a nie terminarz wulkanizatora. pomiędzy 13 i 14 jest jedna zasadnicza różnica 14 są wyższe o 1 cal ale wtedy zakładasz odpowiednio niższe oponki:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikos Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja mam podobne pytanie. Obecnie posiadam 175/70 R13 ale mam okazję kupić alufelgi 14 i własnie nie wiem jaki profil opony powinienem na nie założyc aby rozmiar koła pozostal taki sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 zalezy jaka szerokosc felgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikos Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Tego nie wiem. Wiem że na tych felgach są opony 175/65 R14 i zastanawiam sie czy bedą pasowały do meganki, tz. czy nie bedzie przekłamań na liczniku. Ale czy szerokość felg/opon ma znaczenie co do tych przekłamań a nie własnie profil i rozmiar w calach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 nikos, Będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 witam! Zamierzam zakupić zimówki Dunlop SP Winter Sport 3M. W standardowym rozmiarze. Czy możecie wyrazić swą opinię na temat tych kapci? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi