anula89 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 hey;) Posiadam Renault Scenic 1.9dCi Przebieg 178000km - powinien się zgadzać, patrząc na faktury z Francji. Chciałabym wymienić olej. Pod maską znalazłam karteczkę, ale tylko z oznaczeniem 10W40. Rozumiem, że najlepiej wlać półsyntetyk Elf 10W40? A jakieś dodatkowe oznaczenia lub rozszerzona nazwa? No i ile kupić, żeby nie brakło? p.s wiem, wiem opcja "szukaj" jest odpowiednia, ale niestety nie znalazłam konkretnej informacji, a chciałabym mieć pewność. Pozdrawiam:* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) np. ELF Competition STI 10W40 bańka litrów 5 albo litrów 4 + mała litrów 1 (do Twojego silnika wchodzi coś ok. 4,5l) wymiana co 10 tysi jak coś sknociłem to poprawcie koledzy P.S. witamy na forum kolejne AIGLE :) Edytowane 17 Czerwca 2011 przez Pieczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Wlewanie do uturbionych diesli półsyntetyków 10w jest bardzo kiepskim wyborem. Chodzi głownie o sprężarkę, która potrzebuje jak najlepszego smarowania. W turbinie wszystko jest ciasno złożone, dlatego olej musi mieć też odpowiednią rzadkość i lepkość w jednym. Półsyntetyczne nie spełniają tych warunków, taki olej to się nadaje do wolnossących benzyn co najwyżej. Dlatego ludzie, nie wlewajcie do swoich DCI 10W a co gorzej 15W, bo mechanik wam powie ze tak trzeba, tylko lejcie cały czas 5W, wtedy nie będzie problemu ze sprężarkami i rozsiewania głupot, jak to te DCI są przez to awaryjne. Edytowane 18 Lutego 2012 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 to jak wytłumaczysz zalecenia producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 producent zaleca wlewanie 10W do DCI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Informuję kolegów, że od 2 miesięcy jeżdżę na syntetyku Elf Excellium 5w40. Wcześniej miałem półsyntetyk i problemy z turbiną. Teraz zmieniłem na syntetyk. Nic się nie dzieje. Autko lepiej jeździ i zero problemów. Mogę teraz z autopsji potwierdzić, że nawet z moim przebiegiem (przy zmianie 226 tys) można przejść na syntetyk i nic się nie dzieje a nawet poprawia. Nadmieniam, że na półsyntetyku przejechałem ok. 50 tys. Pozdrawiam Dokładnie potwierdzam ja mam 200 tys. przeszedłem z 10W na 5W Elfa a teraz ostatnio przerzuciłem się na Castrola bo z ELFA zniknęła norma RN0700 ciekawe co robicie za starym olejem.... Ja np uwielbiam sam wymieniać olej normalnie super sprawa jakbym miał więcej warunków to bym więcej przy aucie robił rzeczy sam ale niestety pod domem między dziećmi i bez dachu i na ziemi nic nie zrobię no i narzędzi też brak a stare oleje przyjmować muszą na stacji z tego co wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epson Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Posiadam od roku Renault Megane II z 2006 roku, silnik 1.6 benzynka - przebieg 138000 km. Autko kupione u dealera Reno. Zbliża się czas wymiany oleju i tu pojawia się mały problem. Na nalepce z przeglądu okresowego jest zaznaczone że został wlany olej silnikowy 5W30 ale nie ma informacji jakiego producenta olej wlano. Silnik nie gubi oleju, pracuje cicho - nie ma z nim żadnego problemu. Jakim olejem zalać silnik aby nie naciąć się na koszty albo na inne nieprzewidziane niespodzianki. Z góry dzięki za porady. Edytowane 30 Czerwca 2011 przez epson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Zalej silnik dobrym olejem 5W40 np. Valvoline, Elf, Lotos etc. Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja niedawno zalałem olej Castrol Sport EDGE 5W40 do DCI i póki co silnik chodzi. Przebieg wg licznika 170, a ile naprawde to kto go tam wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morbiass Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 jaka jest pojemność miski olejowej w takiej maszynie: RENAULT MEGANE I RXE 1.6 16V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Pojemność układu wg instrukcji to 4 litry i tyle też wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras51 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 jaki olej zastosować do skrzyni biegów i ile do Scenica2 1,9 dci 2003r. ponoć ze często sie nie wymienia ale nie mam informacji o wcześniejszym użytkowaniu. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike007 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem megane coupe 2.0 proszę podpowiedzieć jaki wlać do niej olej oraz płyn chłodniczy przebieg wyświetla 184tyś. Wiem wiem że pewno było to już nie raz na forum pytam tylko dla tego że jutro auto idzie do mechanika a dziś muszę kupić wszystko. Wstępnie postawiłem na MOBIL SUPER 2000 10W40 I PLYN PRESTONE. Z góry dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Ludzie poczytajcie trochę ten temat a wnioski sami wyciągnijcie. Nikt z nas za was nie podejmie decyzji. Już sporo napisane zostało co jest zalecane/polecane i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Albo zajrzyjcie do książki serwisowej Ja po przejściu z Elfa 10W na 5W doszedłem do Castrola 5W i co zauważyłem że powiedzmy "terkotanie" podczas przyśpieszania (mocnego gaz w podłodze) ustało. No ale nie wiem czy to zasługa świeżego oleju czy samego Castrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi