Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Spalanie wzrosło prawie o 100%

Gość jsordyl1972

Rekomendowane odpowiedzi

A co ze śwecami? W jakim są stanie? Kiedy wymieniałeś? Na jakim dystansie sprawdzałeś średnie spalanie benzyny? Masz możliwość podejrzenia sygnału z sondy lambda? Masz możliwość podpięcia się pod komputer gazowy?

A może gaz na stacji gdzie tankowałeś zmienili na gorszy? Lub tzw "zimowy"? Mi też meganka po tankowaniu tego zimowego gówna na lukoil'u spaliła ponad 10 na setkę. W lecie tam tankowałem i 7,5 wychodziło zawsze. Zmieniłem stację i zimą pali około 8-8,5.

A tak na dobrą sprawę to 9 litrów nie jest jakimś kosmicznym spalaniem, nie zrozum mnie źle ale każdy uważa że potrafi jeździć ekonomicznie. Tak samo jak kazdy uważa, że jest dobrym kierowcą i portafi jeździć szybko. Ale to różnie bywa :-)

9 litrów nie jest jakimś kosmicznym spalaniem

drive zastanawiam się nad Twoim spalaniem. Mi przy "normalniej" jeździe w trasie palił ~8,5. Może rzeczywiście u Ciebie za wysokie spalania związane jest z "łącznikiem pedału gazu z kierownicą"? Na wysokość spalania wpływa charakter Kierowcy :-)

Na pewno należy się zastanawiać, gdy spalanie nagle wzrośnie.

Bez przesady że meganki palą 6-7 litrów gazu!!! bez jaj...

7 litrów pali seicento 900 przy ekonomicznej jeździe.

8-9 litrów gazu to bdobry wynik.

A mitomanów na forach nie brakuje, myślcie Panowie nie dajcie robić się w konia....

W tym wypadku racji nie masz, bo seicento pali więcej od Megana i to każde. To się nazywa przewaga technologiczna. Nie zawsze mała pojemnośc oznacza niskie spalanie (radzę przypomnieć sobie maluchy), a Renault pomimo wielu wad potrafiło (i nadal potrafi) skonstruować świetny ekonomiczny silnik! Są oszczędne jednak nie należy popadać w skrajność i narzekać gdy nagle wychodzi nam litr więcej niż piszą lidzie na forach. Mi raz megan spalił 6,3 ale to było RAZ! Tak samo raz spalił 11 no i co, przecież nie zacząłem walić głową w mur bo auto jest popsute i nieekonomiczne, a cały internet pełen jest kłamców :-)

7 litrów pali seicento 900 przy ekonomicznej jeździe.

Nie da rady tyle spalić gazu. Pali około 8-9l/100km gazu latem. A paliwa pali około 7l/100km latem. Zimą potrafi wessać około 9-10l/100km sprawdzone w rodzinie.

Mi raz megan spalił 6,3 ale to było RAZ!

Jak już o tym pisałem, moja meganka przed założeniem gazu na dystansie ok. 60 kkm miała średnie spalanie 6.2 litra/100 (sauma zatankowanej benzyny/przejechany dystans), a po zamontowaniu gazu w taki sam sposób liczone spalanie gazu wyniosło 7.2 litra/100. Więc oszczędne silniki w megankach to nie są mity. W corolli przy tej samej pojemności i takim samym liczeniu wychodzi benzyny 6.7 litra/100, gazu 8.0 litra/100.

Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy :-)

No to chyba do miasta nigdy nie wiechałeś... bo 6.2 litra mają problemy zejść diesle do takiego spalania....

Co do spalania LPG to napewno masz sekwencję... a więc do tego dolicz ile przejechałeś na paliwie dystansu zanim przełączył się na LPG... a więc cza by trochę dziennie ująć pare kilometrów z przebiegu LPG, co w łącznym rozrachunku już nie będzie takie optymistyczne...

Z mojej strony koniec dochodzenia się, prawo jazdy nie mam od wczoraj, nie jedno auto już miałem, a więc wiem ile MUSI spalić silnik czy to benzyny, diesla czy LPG...

Sam mam Scenika IphII 1.8 16V i jeżdząc MEGA ekonomicznie (średnio 70-80 km/h) w większości kilometrów poza miastem spalanie wychodzi ok 9 litrów benzyny!!!

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie

P_r_z_e_m_o

No to chyba do miasta nigdy nie wiechałeś... bo 6.2 litra mają problemy zejść diesle do takiego spalania....

Co do spalania LPG to napewno masz sekwencję... a więc do tego dolicz ile przejechałeś na paliwie dystansu zanim przełączył się na LPG... a więc cza by trochę dziennie ująć pare kilometrów z przebiegu LPG, co w łącznym rozrachunku już nie będzie takie optymistyczne...

Przede wszystkim nie miałem i nie mam zamiaru nikogo przedrzeźniać (jeżeli tak to zostało odebrane to - przepraszam), chciałem tylko nawiązać do konkretnej wypowiedzi, jak i teraz.

Co do jazdy meganką, to na benzynie, przy spokojnej jeździe 80-90 km/h na trasie spalanie było w granicach 5 litrów/100.

Jeżeli chodzi o LPG, to w megance i corolli są sekwencje (ale różnych marek).

Żeby było mniej optymistycznie jak to kolega chce. Podam dla przykładu (bo mam przy sobie jej dzienniczek), ile w corolli po zagazowaniu, zatankowałem gazu - 8464 litrów za 17328 zł i benzyny (na rozpałkę, jak brakło czasem gazu na dojechanie do stacji, jazdy testowe) - 594 litry za 2602 zł oraz przejechany dystan - 108880 km.

Co do jazdy meganką, to na benzynie, przy spokojnej jeździe 80-90 km/h na trasie spalanie było w granicach 5 litrów/100.

I to akurat mogę potwierdzić, bo średnia z trasy ~1100km gdzie średnia prędkość była właśnie ok 80-90km/h wyszła mi ~6l LPG, czyli ~5 PB. Tylko co to za jazda jak jest możliwość przycisnąć :-)

No i wszystko jasne.... podajecie spalanie na trasie, tak jak pisałem nie wieżdżajac do miasta... potem moncicie w głowie użytkownikom któży piszą że spala im 8-9 litrów w mieście że za dużo im pali...

Dlatego jak już wcześniej pisałem.. nie od dziś mam prawo jazdy, nie pierwszym autem śmigam, więc praw fizyki nie oszukasz i 8-9 litrów w mieście LPG musisz spalić....

Dodano: 19 sty 2012 - 23:08

Przede wszystkim nie miałem i nie mam zamiaru nikogo przedrzeźniać (jeżeli tak to zostało odebrane to - przepraszam), chciałem tylko nawiązać do konkretnej wypowiedzi, jak i teraz.

Jeżeli chodzi o LPG, to w megance i corolli są sekwencje (ale różnych marek).

Żeby było mniej optymistycznie jak to kolega chce. Podam dla przykładu (bo mam przy sobie jej dzienniczek), ile w corolli po zagazowaniu, zatankowałem gazu - 8464 litrów za 17328 zł i benzyny (na rozpałkę, jak brakło czasem gazu na dojechanie do stacji, jazdy testowe) - 594 litry za 2602 zł oraz przejechany dystan - 108880 km.

No i z tego wyszło że spalanie nie jest 6,2 tylko 8,3 a to kolosalna różnica...

podajecie spalanie na trasie, tak jak pisałem nie wieżdżajac do miasta... potem moncicie w głowie użytkownikom któży piszą że spala im 8-9 litrów w mieście że za dużo im pali...

Ponieważ przypuszczam, że to jest do mnie skierowane, więc odpowiem, Samochód mam nie od święta tylko do codziennego użytku, więc w tych ponad 108 tys.km były (bo już jestem na emeryturze) codzienne dojazdy do pracy i to co wynika z codziennej prozy życia. Jest w tym więc miasto (również stanie w korkach) oraz trasa i średnie spalanie policzone na takim dystansie jest jak najbardziej miarodajne.

nie pierwszym autem śmigam, więc praw fizyki nie oszukasz i 8-9 litrów w mieście LPG musisz spalić....

Tak się składa, że to któreś z rzędu auto, które użytkuję oraz trzecie, w którym zapisuję wszystkie tankowania od początku i jakieś rozeznanie mam.

Nie mam zamiaru nikogo oszukiwać, a tym bardziej fizyki. Wyraźnie napisałem jakie miałem spalanie na samej benzynie przed zagazowaniem i na gazie po zagazowaniu. I z porównania wychodzi, że spalanie na gazie w moim przypadku jest niecałe 20% większe niż na benzynie i to jest dla mnie odniesieniem, czy instalacja gazowa jest dobrze ustawiona.

Wiadomo, że spalanie na krótkich odcinkach (po mieście) będzie większe, niż na czystej trasie. I nie ma o co kopii kruszyć, bo to co kolega napisał nie jest tak bardzo sprzeczne z tym co ja napisałem dla mojej meganki 7.2 litra gazu/100, bo przy jeździe miejskiej może ono być bliskie 8 litrom.

No i z tego wyszło że spalanie nie jest 6,2 tylko 8,3 a to kolosalna różnica...

Tu kolega nie wiem jak liczył i porównywał. Z przytoczonych danych (dla corolli, nie meganki) wychodzi średnie spalanie gazu poniżej 8 litrów/100 (ja przyjmuję 8 litrów) i porównuje do wcześniej przytoczonego średniego spalania benzyny w megance.

Z ciekawości sprawdziłem jakie w corolli, wyszło mi największe spalanie gazu, liczone od tankowania do tankowania (do pełna, bo tylko tak tankuję) i znalazłem raz 8.9 i dwa razy 8.8 litra/100, a reszta w granicach 7.8 - 8.3.

Tu kolega nie wiem jak liczył i porównywał. Z przytoczonych danych (dla corolli, nie meganki) wychodzi średnie spalanie gazu poniżej 8 litrów/100 (ja przyjmuję 8 litrów) i porównuje do wcześniej przytoczonego średniego spalania benzyny w megance.

Z ciekawości sprawdziłem jakie w corolli, wyszło mi największe spalanie gazu, liczone od tankowania do tankowania (do pełna, bo tylko tak tankuję) i znalazłem raz 8.9 i dwa razy 8.8 litra/100, a reszta w granicach 7.8 - 8.3.

Poprostu podałeś ile spalił Ci samochód LPG (8464) i ile benzyny (594), czyli litry zsumowałem i podzieliłem przez kilometry (108880) i ogólne spalanie wyszło 8,3

Bo często nikt nie wlicza spalonej benzyny do ilości przejechanych kilometrów i potem wychodzą spalania po 5-6 litrów.

Chciałbym zaznaczyć że nie piszę osobistych odpowiedzi tylko do całej dyskusji.

Myślę że sprawę już wyjaśniliśmy, każdy dał swoje argumenty, każdy wyciągnie swoje wnioski.....

Ja wiem że jestem drażliwy na punkcie spalania, bo czesto rozmawiam ze znajomymi, na początku palą im po 4-5litrów... ale jak zapytam jak to zmierzyli to opowiadają jak to zatankowali za 50pln i wskazówka im spadła o jedną kreskę.... że komuter tyle podaje itd.

Jedyne słuszne wyliczenie to tankowanie do pełna, i podzielenie litry przez przejechany dystans....

Albo jeszcze lepsze jakie podał gimak - miesięczne albo dłuższe zestawienie ile było tankowane i jaki dystans przebyty.

Pozdrawiam

zatankowali za 50pln i wskazówka im spadła o jedną kreskę

Szczególnie ten sposób na sprawdzenie spalanie jest najlepszy :-)

Pracowałem kiedyś w firmie, gdzie ustalano normy zużycia spalania dla służbówek. Pełny bak, podlicznik na 0000 i jazda tylko w mieście, nastepnie znowu tankowanie do wyłączenia dystrybutora i stan z podlicznika.To samo dla jazdy na trasie.Nic prostrzego nie wymyślono.