Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pada u was śnieg :?:

baciuś

Rekomendowane odpowiedzi

To jest po prostu tragedia ! Właśnie wróciłem z Żywca, drogi śliskie, nieposypane.

Widać że niektórzy opon nie wymienili średnia prędkość to 30-40 km/h.

Ciekawostka za Żywcem, w kierunku Zwardonia ledwo co posypało.

U mnie dalej cisza, zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem cisza przed burzą :)

Co do opon to ostatnimi czasy znalazłem od cholery "fachowych" opinii, że jest za ciepło i w ogóle opony należy zmienić dopiero jak śnieg spadnie. I chyba efekty słuchania fachofcóf dają o sobie znać :)

Napadało jest z 5 - 8 cm i przestało, mam nadzieję, że chwilowo. Uwielbiam białą zimę, szczególnie zza okna i znad kaloryfera. :)

Co do opon, to powymieniane już dawno w obu sceniolach, ale dziś okazało się, że w starszym sceniolu na jeszcze całkiem przyzwoitych semperitkach, syn miał problemy i auto szło jak sanki. Na szczęście było to na bocznej drodze dojazdowej do domu, gdzie tylko sąsiedzi czasami jadą. No i w Gliwicach w kilku miejscach pod światłami zerwało przyczepność podczas ruszania. Chyba oponki już za stare, guma twarda i pomimo, że zimówki i bieżnik wysoki, to będę musiał nowe zakupić.

A sytuacja podobna do ubiegłorocznej, resztki na hurtowniach.

W sceniolu drugim też kilka razy ASR/ESP pokazało dziś, że działa, a tu mam zimówki ubiegłoroczne UNIROYAL. Czyżby to nieodpowiedni śnieg padał, nieprzystosowany do zimowych opon??? :)

Czyli dobrze kumam, padający dzisiaj śnieg był śniegiem nieodpowiednim, za szybko się w lód zamieniał, a na styku z betonem i kostką brukową szczególnie, choć z wierzchu był biały i mięciutki. :)

gojgien, dokładnie. Wystarczy, żeby wyjechali i posypali i już da się jechać. Dużego komfortu nie ma, ale bez tego przy lekkim dodaniu gazu, czy lekkie hamowanie i koła ślizgają się. :)

Ba, by to takie proste było. Miałeś okazję Rybnik od strony drogowej poznać. Do każdego ronda, z każdej strony potężne korki, przed wzniesieniami tiry zablokowały ruch i się poukładało. Niestety piaskarki choć były w pobliżu, to w tych korkach utknęły. Sytuacja patowa. Nie wspomnę już o wyjazdach z parkingu TESCO, MM czy Praktikera. Nie dość że ostro pod górę, to droga z "puzli" No i jak na parking prywatny przystało, zero służb komunalnych.

A to dopiero pierwszy delikatny śnieżek tej zimy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!