zawisza1980 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Kreciq a czy planowanie głowicy będzie konieczne ? Jest to rzecz, którą trzeba wykonać ? Jest to rzecz, którą trzeba wykonać ? nie trzeba ale będziesz robił 2 razy i za 2 razem dasz głowicę do planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ja nie planowałem, sprawdziłem tylko w miejscu przebicia czy jest prosta. Producent dopuszcza 0,05 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Więc zobaczę jaki będzie stan głowicy i jak będzie trzeba to oddam ją do planowania A możecie mi powiedzieć ile u was biorą za planowanie głowicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro88 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nadszedł ten dzień gdy otwierając klapę mojego megane zauważyłem olej na silniku a raczej w jego połowie pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to uszczelka pod głowicą padła no to myślę sobie bendą koszty bo jak głowica do roboty to i przy okazji rozrząd pasuje zrobić bo już swoje zrobił wiec u mnie wyglądało to tak pod względem kosztów: uszczelka pod głowice victor reinz 82zł,uszczelka pokrywy zaworów elring 31zł,śruby głowicy elring 35zł,uszczelka na kolektorze wydechowym elring 13zł,oraz uszczelniacze na wałku rozrządu 9.30zł i na wale korbowym od strony czołowej 15zł oba firmy corteco plus planowanie głowicy 40zł do tego doszły koszty rozrządu pasek gates 43zł rolka napinacza snr(koyo)85zł i pompa wody graf(mettelli) 90zł niestety nie napisze ile kosztuje robocizna bo robił to mój kuzyn który uwielbia się tym bawić i idzie mu to dość sprawnie wiec skończy się dowodem wdzięczności w sobotni wieczór jak zasiądziemy przed telewizorem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 U mnie mechanik chciał za samą robociznę 400 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Mnie też czeka wymiana uszczelki pod głowicą i pasek rozrządu chcę wymienić bo rolkę wymieniałem na jesieni (sam dałem radę). Na mechanice znam się bardzo przeciętnie. Uszczelkę pod głowicą myślę sam wymienić, pasek rozrządu też. 4 lata temu kuzyn robił mi tą samą operację w vw golfie II a ja mu pomagałem. Nie jest to bardzo skomplikowane i powinienem dać radę. Robił ktoś sam uszczelkę pod głowicą.?? Coś Was zaskoczyło.?? Na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę.?? Dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Robił ktoś sam uszczelkę pod głowicą.? Na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę.? Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie. Coś Was zaskoczyło.? 3 kg śrub, które trzeba było odkręcić/wykręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Dzięki Kreciq śruby głowicy elring 35zł Faktycznie trzeba wymieniać śruby.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 lepiej wymień bo stare już nie będą miały takiej wytrzymałości jak te nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Śruby Elringa do tego silnika są na klucz E12 (od strony dolotu) oraz E14 (od strony wylotu). Jest jeszcze górne mocowanie alternatora. Najlepiej odkręcić śrubę alternatora, a głowicę wyjąć razem z mocowaniem. Jednak przy zakładaniu może trochę przeszkadzać. Ja zrobiłem tak, że dwie skrajne śruby głowicy (od skrzyni biegów) włożyłem w głowicę, nałożyłem uszczelkę i trzymając uszczelkę przyłożyłem do bloku tak, aby śruby pasowały w otwory. Wtedy ładnie głowica wpasowuje się w tuleję i mocowanie alternatora nie przeszkadza w montażu. Alternatora nie trzeba ponownie naciągać na pasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Klucz nastawny jaki musi mieć maksymalny rozstaw, bo z tego co się zorientowałem to są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Nie pamiętam dokładnie, ale tak min. 6-8 cm rozwarcia musi mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Mnie też czeka wymiana uszczelki pod głowicą i pasek rozrządu to moze przy okazji manuala byś zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 No może.... Będę przeprowadzał tą operacje jak już będzie ciepło więc tak koło maja może czerwca Dodano: 05 mar 2012 - 19:35 Na poprzedniej stronie tego tematu kolega nitro88 napisał co wymieniał robiąc uszczelkę pod głowicą. A nic nie pisze na temat uszczelki między kolektor dolotowy a głowicę, czyżby nie była potrzebna.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Głowicę ściągasz razem z kolektorem. Jak masz ochotę lub potrzebę, możesz ją wymienić. Ja wymieniałem, ponieważ było podejrzenie, że łapie mi tamtędy lewe powietrze (i miałem rację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi