vmax-r Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Dodam, że zrobiłem to bo w nagrzewnicy był szlam, resztki gumy - musiałem to przepłukać i dokładnie wyleciało coś podobnego z bloku i chłodnicy. Widać poprzednik jeździł chyba na jakimś badziewiu bo skąd był by ten cały syf??! (auto nie jest po powodzi! ) Jak woda poleciała już czysta to za pomocą węża i dmuchania płuckami starałem się resztę wody wypchnąć... coś tam zawsze zostało ele pewnie czyściej niż wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacham Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 tak a propo płynu do chłodnicy byłem u mojego znajomego mechanik az pytaniem o płyn bop w mojej Megii nie wiadomo co jest gdyz jest sprowadznaa z niemczech i za ciula nie moge sie rozczytac z książki serwisowej tych ich bazgrołów:D:D:D chciałem wymienic cały płyn ale mechanik (swój chłop) poradził mi bym dolała koncentratu : najpierw zbadalismy płyn specjalnym przyżadem (w wiekszości serwisów takie badanie jest bezpłatne) wyszło -23 wiec troszke za mało obliczylismy ile koncentratu nalezy dolac ( koszt 1 l 23 zł koncentrat w stezeniu 1:2,5) po czym upusciłem litr starego płynu i dolałem litr koncentratu bo przejechaniui 150 km i "wymieszaniu sie substancji " pojechałem znów na badanie wskaźnik pokazał -35 wiec OK pytanie do tych którzy tak robili już keidys ??? czy to jest dobry sposób czy warto jednak wymienic całośc płynu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmax-r Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Pomysł dobry jak wiele innych 8-) ... ja tam wolałem wymienić cały bo skoro auto z 2 ręki to nie ufałbym do końca w to co było zalane i ile na tym śmigane. Zresztą wymiana całego płynu to jakis nieduży koszt a ewentualny problem z chłodzeniem ominięty, wiesz co masz zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Już o tym pisałem: 1) Po spuszczeniu płynu powinno się wypłukać układ chłodzenia, zwykle robi się to przez zalanie zwykłą wodą z kranu, właśnie w celu wypłukania rożnych śmieci, które się w nim zbierają. Przejechaniu kilkunastu km i ponownym spuszczeniu. Równie dobrze można napełnić układ wodą i pojeździć parę dni, potem spuścić wodę i zalać płynem. 2) Zaleca się aby całkowicie spuszczać zużyty płyn, oczywiście resztki nie powodują zmiany właściwości "nowego" płynu. Dlaczego? Nowy płyn zawiera zestawu dodatków antykorozyjnych, antyutleniaczy, stabilizatorów i środków antypiennych, skutecznie chroniących metale układu chłodzenia przed korozją, które z biegiem czasu i pracy w układzie chłodzenia zużywają się. 3) Niewielkie ubytki zawsze uzupełniamy wodą najlepiej destylowaną, jak takiej nie mamy możemy dodać zwykłej wody z kranu ale po uprzednim przegotowaniu. Czemu? Każdy zobaczy po jej ostudzeni. Wodę zlewamy odstaną, bez osadu. Dlaczego, tylko woda? A no dlatego, że glikole mają temp. wrzenia wynosząca 180-200 °C woda natomiast 100°C. Co odparuje wcześniej? Było niedawno, że ktoś zrobił 10 kkm od wymiany, chyba na wiosnę, miał pod kreską max a teraz ma trochę ponad min, normalne woda odparowała i trzeba jej dolać. Z tym, że bez przesady jeśli tyle co powyżej płynu ubędzie po przejechaniu kilkudziesięciu km to nie ma szans, żeby woda wyparowała - płyn ucieka i trzeba na gwałt szukać gdzie, obu nie była to uszczelka pod głowicą. 4) Nigdy, ale to nigdy, nie zalewamy chłodnicy czystym nierozpuszczonym wodą koncentratem. Dlaczego? A no dlatego, że taki czysty koncentrat krzepnie w w temp. ok (-15) - (-10) °C, Natomiast rozrobiony w odpowiednim stosunku wodą wytrzymuje temperatury nawet do -50°C, oczywiście wszystko zależy od bazy. W jakim stosunku rozpuścić koncentrat zawsze pisze na etykiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robi1967 Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Mógłbym prosic o linka do tego servera ftp. gdyż nie moge go znalezc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacham Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 mam pytanie jesłi dolewam koncentrat do układu by zwiekszyć jego jakoś (spuszczam litr z układu wlewam litr koncentratu) i doleje go prz zbiornik płynu wyruwnujacego to koncentrat mi sie wymiesza z płynem z układu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 koncentrat mi sie wymiesza z płynem z układupo paru minutach będzie coraz bardziej zmieszany, możesz tak zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olcia123 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Musze wymienic płyn w moim Sceniku 1,9 DTI. Jaki polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Wystarczy poczytać powyższe posty ;-) Choćby - Glaceol RX typ D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 no a ja mam zalane takim Firmy prestone: http://www.allegro.pl/item352703310_presto...nic_4l_37c.html a i jeszcze u Ciebie powinno wejść coś około 7litrów więc dwie bańki potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olcia123 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Jesteście super . Zawsze mogę na Was liczyć , bo ja jestem trochę zielona i wciąż się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo72 Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Witam pięknie. Zauważyłem, że poziom płynu chłodniczego w moim autku jest na poziomie minimalnym. Nie wiem jaki płyn jest w układzie, ma on kolor żółty. Autko było serwisowane w ASO. Czy mogę dolać płyn, jeśli tak, to jaki użyć? Czy jednak wymienić całość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 możesz dolać taki płyn jak podałem dwa posty w górę bo jest on mieszalny ze wszystkimi innymi. Możesz również dolać wody destylowanej a następnie zmierzyć temperaturę zamarzania (bo z płynu właśnie ubywa woda parując) tak dla pewności. Jeżeli płyn który masz w aucie ma więcej niż 5 lat albo zbliża się ten termin to radził bym wymienić na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Co myslicie o zalaniu ukałdu płynem chłodniczym od VW o własciwaościach samrujących G12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knq Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Czy taki plyn chlodniczy sprawdzi sie w mojej Megance? Dodam, ze jezdze na LPG. http://moto.allegro.pl/item428047487_stp_p...ncja_5_lat.html Ew. co innego polecicie? Ile tego plynu wejdzie do calego ukladu chlodniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi