Jiro Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Cześć, Mam następujący problem (jedyny) który chciałbym usunąć z auta ale do końca nie wiem (mam przypuszczenie, nie chcę nic sugerować) co to może być Po dobrym kilkunastu minutach jazdy aute lewarek zaczyna zachowywać się jakby znalazł się w smole tzn. biegi wchodzą całkowicie poprawnie bez oporu oprócz tego że sam nie odbija np. jeśli przyciągniemy go do siebie tak jakbyśmy chcieli wrzucić drugi bieg i puścimy to nie powróci do pozycji neutralnej. Głównie chodzi o jazdę w miejście, nawet przy dłużej i szybszej jeździe pozamiejskiej nie ma takiego problemu. Jak można rozwiązać ten problem ? Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike007 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Mam identyczny problem, niezależnie od warunków drążek nie wraca w pozycję neutralna. Znajomy mechanik obstawia linki do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nelson Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Witam, Mam identyczny problem - lewarek po wychyleniu w lewo lub prawo nie wraca do pozycji środkowej. Czy możecie napisać jaka była przyczyna u Was? U mnie ASO już prawie chce wymieniać skrzynię Pozdrawiam i dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkrrystian Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Witam. Mam taki sam problem, mianowicie ciężko chodzi mi lewarek zmiany biegów i nie wraca on do pozycji neutralnej po zmianie biegów z 2na3 i redukcji z 5na4, muszę go sam przepchnąć w miejsce neutralne. Co może być tego przyczyną? Aaa wydaje mi się że zaczęło mi się to dziać po wymianie poduszki dolnej skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabaryniarz Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 U mnie w Scenicu II wina jest zarówno po stronie nienasmarowanych linek, mechanizmu który znajduje się na łączeniu linek ze skrzynią oraz słabą sprężynką która jest w mechanizmie zmiany biegów. Sumując nasmarować i powinno się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadzio20 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Wracając do tematu u mnie w Megane II Ph I po zdjęciu osłony zobaczyłem to. I teraz moje pytanie co mam dalej zrobic? Jak widać jest tam sporo piasku i liści.. Odkurzyć to ? I jak czytałem w innych tematach najlepiej nasmarowac smarem albo poluzować śrubki.. Tylko jak i gdzie ? Pomóżcie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neophyte Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Ja mam z kolei problem z "wyciąganiem" biegów tzn. gdy chcę zmienić bieg z 1 na 2 lub z 2 na 3 nie mogę wyciągnąć drążka :/ pomaga zazwyczaj kolejne wysprzęglenie. Mechanik obstawia linki a w najgorszym przypadku wybierak. Sprzęgło samo w sobie chodzi poprawnie. Miał już ktoś z takim przypadkiem do czynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cush Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Witam, Mam dokładnie ten sam problem z brakiem powrotu lewarka do pozycji środkowej. Czy komuś udało się rozwiązać problem, jest znana przyczyna?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Możesz mieć zatarte tulejki wybieraka lub linki ,najlepiej odpiąć linki z dźwigni wybieraka i zobaczysz czy dźwignia zmiany biegów wraca w pozycje neutralną, dalej będziesz wiedział co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klain1254 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Najczęściej brak smaru(suchego) powoduje nie odbijanie dźwigni. nalezy odpiąć linki od niej i po wyjęciu całości wyczyścić i nasmarować. Jeżeli problem występuje tylko podczas okresu zimowego oznacza wymianę linek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi