Robak Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 cocker999, ostsni raz ci to napiszę poprzedni rozmiar jaki miałeś jest niepoprawny zrozum kolego że 195/50 to jest idealny zamiennik seryjnych oponek z twojej megane czyli powinno być 175/70 r13 jeśli przejdziemy na felgi 15 calowe aby zachować tę samą średnicę koła musimy zmniejszyć profil opony: poniżej wyliczenie dla opony którą aktualnie posiadasz chyba koledze już wytłumaczyłem czy jeszcze jakieś inne pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levi Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Witam wszystkich serdecznie, ciesze się, że trafiłem w końcu na takie forum. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że będzie to mój pierwszy zakup innych niż seryjne koła, więc jestem całkowicie zielony Na dniach zamierzam sprawić sobie letnie oponki z alufelgami. Niestety - z powodu ograniczonych funduszy - będą one używane. (Mam jakieś 1000-1400zł). Jeżdżę Megi Hatchback 2.0 RT z 97 roku. Obecnie mam założone stalowe zimówki z oponami 175/65/14, a na lato chce jakoś "zaszaleć". Wyczytałem, że odpowiednim zamiennikiem byłyby 195/50/15, jednak różnica wizualna między poprzednimi nie będzie praktycznie zauważalna - a chodzi mi głownię o różnicę wizualną - przyjemną dla oka i z klasą Czy szanowne grono ekspertów mogłoby mi coś doradzić (np z własnego doświadczenia) jakie koła można wsadzić do Meganki, żeby nie przesadzić i żeby wszystko ładnie pięknie? :) Bardzo pomogłoby mi jeśli ktoś z posiadaczy alufelg wkleił zdjęcie swojej Megi i napisał w jakie koła ją wyposażył. Jeśli wykroczyłem poza tematykę wątku..to przepraszam i proszę o nakierowanie mnie na właściwy:) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 w tej cenie ja bym raczej szukal jakis 16" uzywane mysle ze kupisz za to z oponkami a rozmiar to 16/45/195 ew mozesz wlozyc rozmiar z qpety a jako ze masz 2.0 to 16/50/195 jak koniecznie chcesz 15 to bierz 195/50 tanisze opony komfort dobry przy 2.0 silnika nie zamuli hyhy:) pare propozycji http://moto.allegro.pl/item567343138_felgi..._f1_zobacz.html http://moto.allegro.pl/item557712563_kompl...cali_4x100.html te sa ladne http://moto.allegro.pl/item573323324_16_4x...alne_ronal.html http://moto.allegro.pl/item568028787_felgi...a_opel_itp.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Też polecam 16" chyba najlepszy kompromis wygląd/komfort. Ja śmigam na 17" ale czasami, na większych dziurach marzy mi się 15" jak koniecznie chcesz 15 to bierz 195/50 tanisze opony komfort dobry przy 2.0 silnika nie zamuli hyhy:) Ojinau, nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 mowilem o sobie:) ja mam 195/50 w 1.4e:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 ja wiem czy oplaca ci sie kupic uzywane alu? tu masz dosc tanie i nowe. http://moto.allegro.pl/item565972099_508fe...ireline_eu.html + opony za jakies 300 zl i miescisz sie w kwocie ktora podales (oczywiscie uzywane) jak ogladalem te uzywane to sa poniszczone a nowe to nowe przepraszam nie popatrzylem co wklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 a co to za link ? jakas propaganda do gierki?? NONO!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinex1233 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Mam pytanko czy dobre będą oponki 185/65 15" teraz mam 185/70 14". Pytanie czy nie bedą obcierać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 na 15 musisz miec 195/50. czytaj wyzej jak sie wady jak zalozysz inne to masz prawie caly temat o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Marcinex1233, do scenika będą idealne ale lepiej prowadzi się na 195/60 r15cocker999, rozmiar który podałem tobie dotyczy megane i coupe scenic ma inne rozmiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMAS Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Witam Kupiłem alu z oponami 205/55 R16 Jeszcze ich nie zakładałem czy w megi I 1,9 dci HB będą dużo oszukiwać na kompie,i czy nie będą ocierały przy skręcie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Witam Czy jest sens zakładać do Megane 1.4 16V opony 185/60 R14 czy lepiej zostać przy oryginale 175/65 R14? Z tego co sprawdzałem przekłamania prędkości będą minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 mam u siebie 185/60 R14 i poza troche innymi prowadzeniem moze spowodowane to lepszym modelem opony nie ma zadnych odczowalnych roznic w spalaniu, a co do przeklaman to raczej nie powinno byc przeklaman przy tej wielkosci felgi co innego jak by sie na 16" zmienialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 rcwawa a konkretnie to jakie masz opony? Będę teraz kupował i już zgłupiałem co wybrać. Ile ludzi tyle opinii na temat danej opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek44 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam! Mam prośbę o skomentowanie mojej decyzji w związku z zakupem letnich opon. Szukam od kilku dni w necie, czytam opinie i nie mogę powiedzieć abym był przez to mądrzejszy w sprawie wyboru. Do swojej megi kombi mam zamiar kupić FULDY 195/65R/15. Felgi mam stalowe, jeżdżę na zimowych SAWACH Eskimos 185/60R/15 z których jestem bardzo zadowolony. Może ktoś napisze jakieś konkretne opinie na podstawie własnych doświadczeń. Z góry dzięki... Pozdrawiam! http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=132468&rodzaj=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi