Leman Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Trzy osoby z tyłu i na wybojach obcierało :) ogólnie jak prosta droga była to było ok, ale widać było że to są za wysokie opony jak na to auto, prześwitu prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 195/65 r 15 o opony za duże do megane przypomnę że do PHII powinny być 185/60 r15 a zwiększając szerokość profil opony powinien być niższy a nie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Tabelka tabelką ale praktyka czasami mówi inaczej. Dzięki wspaniałym warszawskim ulicom muszę zmienić 2 oponki teraz, a nie w przyszłym roku. Katalogowo (kombi) mam 185/60/15 ale mogę w dobrej cenie dostać 185/65/15. W praktyce było by to możliwe czy zdecydowanie odpada taki patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Robak, a looknij na to: Tutaj mamy także oponki o rozmiarze 185/55 R15 przy mocy wyższej od 103 KM. Jak to jest że w tej twojej tabelce nie ma takich. Pomijam już fakt że w ogóle nie ma wersji z silnikiem 1.9, ale odnosząc się do tabeli z opony.com mógłbym zamienić sobie moje baloniaste i wielkie gumy 185/60 na jakiś mniejszy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Lukas.s, na Oponycom moc jest podana w KW i ten rozmiar o którym piszesz jest przewidziany do coupe 2,0 16V tabelka jest z instrukcji samochodu wiadomości serwisów oponiarskich często są niepoprawne. dodam tylko że jak chcesz uciec od balonu to proponuję 205/50 r15 ale i w tym przypadku wysokość całego koła będzie taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 fred, ja jeżdżę już rok na Fuldach 185/65/15 i nie zauważyłem przeciwskazań do tego rozmiaru w moim modelu. Nic nie trze , prowadzi się dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choper Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 to ja juz nic nie wiem :shock: posiadam coupe z koncowki 2002 roku - jej ogumienie to 185/60/15 - takie bylo jak ja kupilem - lacznie z zapasowka - i teraz moje pytanie - czy mam pozostac przy tym rozmiarze jako orginalnym (mniej powszechnym niz 185/55/15) - dzieki temu bede mogl zostawic zapasowke ktora jest kompletnie nowka - nie smigana - a w razie "w" jako dojazdowka nie bedzie odbiegac wymiarem - czy wrzucic jednak 185/55/15 bo na chlopski rozum - jesli piasta kreci sie z nie zmieniona predkoscia - to przy wiekszym obwodzie kola - auto porusza sie szybciej (pokonuje wieksza odleglosc) - i tu jest pewne ale - w takim wypadku przy rozmiarze wiekszym licznik powinien przeklamywac - pokazywac mniejsza predkosc - ale przeklamuje w druga strone (za GPS, gps pokazuje 40 a licznik np 45) - wiec kiedy zaloze mniejsze np 185/55/15 - roznica bedzie jeszcze wieksza :? - jak uważacie? no a drugie czy rzeczywiscie odbija to sie na predkosci, czy dobrze wnioskuje ze na ciut wiekszych powinna byc ciut szybsza zarówno w biegu jak i na starcie? bo już sam glupieje :-/ (szczegolnie mnie ten start intryguje) pozdrawiam ps bo tak w ogóle to chciałem kierunkowe w "jodełkę" - ale tych nie mogę znaleźć w rozmiarze "60" - więc chyba zakupie pirelki P6000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 choper, masz wyżej tabelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choper Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 no mam przyjacielu ale mam tez inna tabelke w ktorej mowia o 185/55/15 i stąd moje wachanie - zaś jesli uzyje przlicznika rozmiarow roznica wychodzila ponad 2% - a to bylo chyba nie wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 85/55/15 i stąd moje wachanie a jak byś dobrze poczytał to zwróciłbyś łaskawie uwagę że twój silnik posiada 73kW a nie 103 więc nie wypisuj tu o wahaniu jakimś opony do twojego auta to 185/60 r15 chcesz zejść z profilem kup 16 calowe felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choper Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 tak jest ! - pokornie wracam do szeregu - ale dzieki - posty do usunięcia ( szczególnie ten z waCHadlem jako ot ;P) pozdrawiam i dzięki - a sory moja tabelka z książki samochodu mówi o 185/55/15 - od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwieprzu Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 witam no wiosnę chciałbym zmienić felgi w renacie na 16 tyle że 7,5 na przód i 9 j na tył i moje pytanie czy 9j przy et30 podejdzie do 1ph1 na oponkach 215/40/16 ?? bo mam okazje kupic coś takiego w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 wwwieprzu, przy tych 9j chyba będziesz musiał sposiłkować się dystansem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwieprzu Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 czyli przy takim et będzie mi o amortyzator ocierać a nie o błotnik tak?? jaka grubośc dystansu była by odpowiednia żeby o nic nie tarło ani o amor ani o błotniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 9 cali = 22,5cm zmierz sobie czy masz 12cm od płaszczyzny bębna do nadkola i do amora na wysokości 20 cm(promień koła 16cali) od osi piasty tylnego koła, wg mnie będzie to na styk i temat ci się rozjaśni. ale takie fele przy 1,4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi